HÅRETE MÅL OM EM-SLUTTSPILL: Jo Inge Berget, mannen bak de to målene i seieren over Kroatia stilte seg rolig opp som om han skulle ta konfirmantbilde da det norske landslaget var tilbake på spillerhotellet i går kveld. Rundt ham jubler hele gjengen: Vegard Forren (foran fra venstre), André Hansen, Per-Mathias Høgmo, Ole Kristian Selnæs, Stefan Johansen, Stefan Strandberg, Markus Henriksen, Håvard Nielsen, Omar Elabdellaoui, Thomas Ødegaard (på knærne) og Valon Berisha. Bak fra venstre: Fysioterapeut Leif Arne Lystad, Alexander Toft Søderlund, Ørjan Håskjold Nyland, Per Ciljan Skjelbred, Rune Almenning Jarstein, Ruben Yttergård Jenssen, Haitam Aleesami, Even Hovland, Martin Ødegaard, assistenttrener Martin Foyston, spisstrener Sigurd Rushfeldt, Martin Linnes, assistenttrener Jarl Torske, keepertrener Frode Grodås, Veton Berisha, analytiker Kenneth Wilsgård, fysisk trener Jordi Gonzalez og Alexander Tettey. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Hareide hyller Bergets forvandling fra playmaker til arbeidsjern

Malmö-treneren gjorde Deila og Solskjærs vrakgods til en suksess

Mener Norges Kroatia-helt er blitt en moderne fotballspiller

Har bedt ham om å klippe skjegget!

SANDVIKA/ULLEVAAL (VG) Det holder å ta en kikk på hele den norske troppen – og du ser åpenbart hvem som har mest X-faktor.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Nemlig Jo Inge Berget (fyller 25 kommende fredag), mannen med skjegget – plassert i midten foran av VG og lagkameratene – under en rask fotoseanse da laget kom tilbake til spillerhotellet i Sandvika ved 21.15-tiden etter 2-0-bragden over Kroatia søndag kveld.

Der var han roligst av alle og overlot til kompisene å skape jubelscenene. Tross look’en, med ansiktshår og nedbrettede strømper, påberoper han seg ikke å være en bohem.

– Jeg ser bare ut som en, fastslår en dresskledd Berget overfor VG før han trasker inn på banketten på Thon Hotel Oslofjord.

Han var egentlig den klassiske 10’ertypen, playmakeren. Men med sin nye stil – både utseendet og på banen – mangler han i grunn bare en rødsort, rutete flanellskjorte og en øks. For nå jobber han som en dønn ærlig tømmerhugger, men supplerer med teknikk og touch.

VG-BØRSEN: Berget får nesten toppscore

Ydmyket Kroatia-stjerne

Spør bare Dario Srna (33). Kroatias kaptein møter Europas beste lag hver eneste høst i Champions League med klubblaget Shakhtar Donetsk, han har spilt 124 landskamper og vært med i fem mesterskap.

Men i møtet med såleteknikken til Jo Inge Berget så han ut som en junior. Slett ikke ulikt signaturdriblingen til den gamle kroatiske VM-toppscoreren Davor Suker – selv på plass som nasjonens fotballpresident på Ullevaal søndag.

Berget driblet med høyre, avsluttet med venstre – og 1-0-ledelsen til Norge sang i korthjørnet. Så tok han en slags reprise av Srna-driblingen 18 minutter senere og skjøt via Vedran Corluka til 2-0 for Norge.

– Det var to skuddfinter som fungerte bra begge to, smiler Berget i intervjusonen på Ullevaal, der han fortsatt trasker rundt med lave strømper.

Vraket av Solskjær og Deila

POP: Jo Inge Berget etter gårsdagens kamp i Oslo. Foto: , ESKIL WIE FURUNES / VG

Etter et 2014 uten spilletid under to norske managere i hver sin klubb i Storbritannia prøvde han lykken i nok et utland under nok en norsk trener: Åge Hareide i svenske Malmö.

Kombinasjonen har vært nesten like himmelsk som den lyseblå draktfargen i Skåne-klubben. Mest fordi han er blitt en moderne fotballspiller, ifølge Hareide.

– Det er arbeidskapasiteten som er blitt varemerket hans her. Det interessante er at Jo Inge alltid har sett på seg selv som en playmaker, en som skal ha fri rolle. Nå har han vist at han kan spille i flere posisjon. Han er en offensiv, tenkende spiller som dekker store flater, beskriver Åge Hareide.

Ole Gunnar Solskjær i Cardiff og Celtics Ronny Deila vant begge pokaler i Norge med Berget i en dominant offensiv rolle. Men ingen av dem satset på ham på øyriket. Hareide var likevel sikker på at han ville gjøre suksess i Malmö.

Slik er det blitt. Som da de sikret Champions League-plassen mot Celtic før i høst. Ifølge klubbens egne målinger løp svenskene hele seks kilometer lengre enn Deilas skotske mesterlag. Blant dem som løp lengst av alle: Jo Inge Berget.

– Når du løper mer enn motstanderen og har den teknikken – da har du overtaket, for å si det sånn. Det er kjennetegnet på en moderne fotballspiller, sier Hareide til VG.

Berget mistet aldri troen

– Jeg har alltid visst at jeg har vært god. Men jeg spilte ikke så mye fotball i fjor. Da er det vanskelig å vise hva du er god for. Nå har jeg fått sjansen både i Malmö og på landslaget. Det er viktig å ta sjansen, og det føler jeg at jeg har gjort nå, sier Berget.

– 1-0-målet er verdensklasse, mener AZ-proffen Markus Henriksen, som etterpå spilte frem Berget til 2-0.

– Alle elsker å ha en kant som scorer. Det gjelder å finne sin plass i systemet, og det har han gjort i både Norge og Malmö nå, mener Åge Hareide.

Vegard Forren – som med et mislykket skuddforsøk får målgivende på 1-0 – mener det er noe «internasjonalt» over sin gamle Molde-kompis.

– Jo Inge med selvtillit og form har han sånne trekk. Han blir matchvinner på sine ekstreme ferdigheter. Han er unorsk – når han er i form, sier Forren til VG.

Nettopp mangelen på stabilitet hos Berget er trolig årsaken til at Per-Mathias Høgmo har nølt med å ta ham ut i landslagstroppen. Nå er det lite å tvile på.

Bortsett fra skjegget – ifølge en humrende Åge Hareide.

– Jeg har faktisk sagt at han skal klippe det skjegget. Jeg tror han løper 1 kilometer saktere med det. Men nå ligger det så mye kraft i det skjegget, at det bare får bli så langt som mulig, sier eks-landslagssjefen.

LES OGSÅ: Berget fra hårbånd til barsk stil: – Var mer feminin

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder