DØMT: Her er Lionel Messi avbildet under rettsaken i juni 2016. Foto: Manu Fernandez AP

Messi dømt til 21 måneders betinget fengsel

Selv om Lionel Messis (29) anke er avvist, slipper fotballstjernen å tilbringe tid i fengsel. Dommen kan imidlertid ha noe å si for sponsorinntektene hans, mener omdømmeekspert.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Sommeren 2016 ble Barcelona-stjernen sammen med sin far, Jorge Horacio, dømt for ikke å ha betalt 40 millioner kroner i skatt til den spanske stat.

Straffen på 21 måneders betinget fengsel ble anket, men spansk høyesterett konkluderte onsdag med samme strafferammer.

– Mitt førsteinntrykk er at dette ikke kommer til å skade omdømmet hans, sier BI-professor Peggy Brønn til VG.

Ifølge tall fra Forbes tilsvarer 40 millioner kroner det Messi tjener i løpet av tre uker. Argentineren har en årslønn på 451 millioner kroner og sponsorinntekter som beløper seg til 237 millioner kroner i året.

Allerede i 2013 skal Messi ha etterbetalt 40 millioner kroner, for å «rette opp» skattekravet.

VG+: Messi knuses på lønnstoppen

– Ikke like alvorlig som Northug

Brønn har lang erfaring med kommunikasjon og omdømme. Hun mener at hvis man ser på grad av alvorlighet, er skattesnusk i et lavt sjikte om man sammenligner med overtramp av andre idrettsstjerner.

– Dette er selvfølgelig en alvorlig sak, men det er ikke like alvorlig som for eksempel saken med Petter Northug. Folk har lettere for å ha sympati for de som unnlater å betale skatt, enn de har for andre lovbrudd, sier Brønn.

Ettersom straffen er under 24 måneder, og hverken fotballstjernen eller hans far har kriminelt rulleblad, skal Messi og faren ifølge spansk lov ikke sone dommen i fengsel.

– Det som det kan ha en konsekvens for, det er sponsorsiden. For sponsorene hans blir det viktig å stille seg spørsmålet: Kan vi stå for dette utad? sier Brønn.

Se også: Messi-dommen: Tjener inn skattejukset på tre uker

Penger i utenlandsk skatteparadis

Spanske medier skriver at det dreier seg om årene mellom 2007 og 2009. 2013 var første gang saken var oppe, før den ble nevnt på ny i forbindelse med Panama Papers i 2016.

Under rettsaken i fjor sommer påpekte aktor at det var far Jorge som hadde ansvar for store deler av sønnens økonomi, men konkluderte med at Lionel Messi ikke kunne unngå å vite om det som skjedde.

Messi skal ha lurt unna penger han har tjent gjennom lukrative sponsoravtaler ved bruk av kontoer i ulike land. Blant dem Uruguay, Belize, Sveits og Storbritannia. Aktor la i 2016 ned påstand om 22,5 måneder i fengsel.

Sett denne? Tysk magasin: Ronaldo gjemte 1,3 milliarder i skatteparadis

Nyheten kom som et sjokk i 2013. Jorge Messi var raskt ute og avviste beskyldningene, men like etter skal Messi angivelig ha betalt for å gjøre opp for seg.

Det er ikke bare spanske skattemyndigheter Messi har havnet på kant med. Sjekk hvordan Messi provoserte Real Madrid-fansen etter å ha avgjort El Clásico:

Lionel Messi har vunnet fem av åtte gullballer siden 2009, den siste i 2016 for fotballåret 2015.

Han har vært i Barcelona siden han var 14 år, og har vunnet åtte La Liga-titler, fire Champions League-titler og fire spanske cupgull i løpet av sin karriere.

Allerede lørdag jakter han nok en tittel, da Alaves venter i den spanske cupfinalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder