Tromsø knuste Ranheim og gjorde byks på tabellen

(Tromsø – Ranheim 4–2) Runar Espejord (23) ble hvilt fra start, men måtte inn før kampen mot Ranheim var halvveis for å erstatte en skadet Fitim Azemi. Det var muligens like greit for Tromsø.

Først var han tredje sist på ballen og svært delaktig i oppbygningen av hurtighetsangrepet der Magnus Andersen banket inn 3–1, deretter scoret Espejord selv 4–1 og punkterte i praksis kampen mellom de to lagene i nedrykksstriden.

Da gjengjeldte Andersen forarbeidet til Espejord på goalen i forveien. Midtbanedynamoen på Tromsøs høyreside vant fra ballen fra Aleksander Foosnæs på midtbanen, og Espejord tok seg av resten selv. Han avanserte frem til 16-meteren, vendte innover, la ballen til rette på venstrefoten og prikket Tromsøs fjerde i nøkkelmatchen mot Ranheim.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

VG Live: Vi fulgte oppgjøret her!

– Dette endrer ingenting. Selv om vi hadde tapt, hadde det ikke gjort det. Vi trengte seieren, guttene gjorde de skulle, men vi kan ikke være «over månen» ennå, sier Tromsø-trener Simo Valakari til Eurosport etterpå.

Om han likevel slår seg til ro med Tromsøs tabellposisjon akkurat nå (nummer 12 og tre poeng til nummer 13) er hans eneste bekymring skaden til Fitim Azemi.

– Han var i store smerter. Vi håper det går bra, men det ser ikke bra ut, sier Valakari om lånespissen fra Vålerenga som overlot plassen til Espejord minuttet før pause.

Scoret med ti mann

Tromsø scoret faktisk det andre ved bredsiden fra trenersønnen Onni Valakari med bare ti mann på banen. Da var nemlig Azemi båret av, mens Espejord kom inn før Ranheim-avsparket etter Valakaris 2–0-mål.

Selv om trønderne reduserte rett etterpå og gikk i garderoben med 1–2, følte man aldri at Tromsø-seieren var direkte truet fra de tok ledelsen 1–0 ved Juha Pirinen. Finnen scoret ved å skli et smart Morten Gamst Pedersen-frispark over streken.

Da lagene kom ut igjen etter hvilekvarteret virket Tromsø fast bestemt på å drepe oppgjøret, de gikk aggressivt i press og vant baller. Og på omgangens første skikkelige angrep smalt det.

Espejord fikk ballen, spilte opp Magnus Andersen, som kom på et av sine utallige initiativ langs høyresiden. Andersen kombinerte med Taylor, banket til, og fikk så hardt treff at Barli ikke greide å stoppe mer enn halvveis. Dermed spratt 3–1 i nettet, og 4–1 fikset altså Espejord selv.

4–2 kom etter selvmål fra Jostein Gundersen på innlegg fra Vegard Erlien, men det var langt fra nok for Ranheim. Både Espejord og Taylor brente gigantsjanser senere i oppgjøret som kunne gitt Tromsø både fem og seks.

– Vi er ikke der vi skal være. Ikke så lett å si akkurat nå hva som svikter. Vi lar dem for enkelt få spillet sitt til å sitte, oppsummerer Mads Reginiussen til Eurosport.

For Ranheim – helt sist i Eliteserien – gjenstår Stabæk (neste runde) og Lillestrøm hjemme, mens de har Mjøndalen og Rosenborg borte. Tre av fire lag som regnes med i den heftige bunnstriden – pluss altså bynaboen. Men aller først har de bortesemifinale i cupen mot Viking.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30215472314168
2Bodø/Glimt30159664442054
3Rosenborg301410653411252
4Odd3015784540552
5Viking30138955421347
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder