Hareides største kveld som trener

DUBLIN (VG) (Irland-Danmark 1-5, 1-5 sammenlagt) Åge Hareide (64) syntes det var vanskelig å sette ord på følelsene sine etter at han fikk Danmark til VM i fotball.

 • Herman Tinius Folvik
 • Trond Johannessen
 • Bjørn S. Delbekk (foto)
 • Jonas Wikborg

Artikkelen er over to år gammel

– Jeg klarer ikke. Det er for mange inntrykk, og det er så hektisk underveis. Jeg er totalt inne i boblen, og er det fortsatt. Men det er klart at dette er en fantastisk følelse, sa han til VG rundt midnatt. Da hadde han skiftet ut kampdressen, klissvåt etter champagnefeiringen ute på gresset.

La det ikke være tvil; greit nok at han fikk Malmö til Champions League to ganger, men dette var selvsagt hans største kveld som fotballtrener.

– Det er harde krav i Danmark. Hadde vi ikke kommet til VM, hadde vi brukt langt tid til å forklare hvorfor vi ikke klarte det. Slik er fotballens mekanismer, sier Hareide, rett etter at han avsluttet pressekonferansen, rett før laget skulle til flyplassen og reise hjem igjen.

– Danskene har en annerledes tradisjon enn i Norge, mer som Sverige, de har en tradisjon og en tro på at «dette fikser vi». De har en annen fotballkultur enn vi har i Norge.

Han ble hentet inn like før 2015 ble til 2016.

– Merket du skepsisen med en gang?

– Ja, det gjorde jeg. Alle ville jo ha Michael Laudrup, og det forstår jeg, han er et fotballikon. Men DBU (det danske forbundet) ville ha meg, og det er jeg glad for.

– Hvordan opplevde du det etter to tap på de tre første kvalkampene?

– Da brøt jo helvete løs, da, men da må man holde hodet kaldt. Og det var det vi gjorde. Vi slo Kasakhstan, spilte uavgjort mot Tsjekkia i Tsjekkia, også fikk vi ting på skinner, sier Hareide.

Han tror det er svært viktig for ham å involvere spillerne i hans egne planer, spesielt fire.

– Christian (Eriksen), Simon (Kjær), William (Kvist) og Kasper (Schmeichel), dem hadde jeg tett kontakt der. De må kjenne til ting for å ha tro på at de vi gjør er riktig. Og vi hadde ståltro på det her i dag og, vi kom ikke hit for å slåss med irer, men for å spille fotball, sier Hareide.

Husker du? Dette er ordet Hareide «ba om»

– En stor bragd

Seieren betyr at Hareide kan juble etter å ha tatt Danmark til VM på første forsøk. Deres første mesterskap siden EM i 2012. Kampen ble kalt den viktigste på «evigheter».

Da vartet «Kong Christian» Eriksen opp med tre scoringer i verdensklasse etter en marerittstart på kampen. Til slutt ble det altså 5-1.

– Det er vilt! Det er vilt! En drøm som går i oppfyllelse, stråler Pione Sisto i det Max-sendte intervjuet etter å ha vært med på å slå irene 5-1 på bortebane.

– Det var dette vi håpet på, drømte om og arbeidet for. Og jeg synes det er fortjent at vi står her med en VM-billett. Nå skal vi tilbake på hotellet, og så skal vi finne på noe moro, supplerer en glad Yussuf Poulsen.

– Det er en crazy feeling. Vi har kjempet i så lang tid sammen, melder danskenes store helt, Christian Eriksen.

25-åring gamle Eriksen satte 2-1 så vakkert som det kan gjøres i 32. minutt. Tottenham-profilen klinket ballen via tverrliggeren og i mål fra 16-meteren med sin utmerkede høyrefot.

Før han startet: Hareide drømmer om å gjenskape 80-tallsmagi

Etter 63 minutter viste han fram kruttet i venstrefoten. Fra samme hold som ved 2-1 prikket han ballen elegant inn i hjørnet til 3-1 bak Darren Randholph.

Da kastet også Åge Hareide «trenerjakken» og sto bare i festtøyet kvelden ut. Passende nok. Han fikk senere enda et fyrverkeri å juble for fra sin nummer ti.

0-0 i første kamp: Danmark pepet på

Hyller Eriksen

Ti minutter senere fullførte fantastiske Eriksen hat-tricket. Stephen Ward bommet på en klarering og ballen ble liggende fri inne i 16-meteren. Eriksen takket og bukket med å hamre ballen opp i krysset.

Dermed har han scoret 11 mål på 12 kamper i kvaliken.

Etterpå mottok playmakeren fortjent hyllest fra trener Åge Hareide.

– Eriksen er absolutt topp 10 i verden nå. En av de beste i sin posisjon i Europa for øyeblikket, sier han.

KONGEN: Danmark er klare for VM etter festfotball i Irland. Christian Eriksen (nærmest) scoret tre nydelig mål. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Grusom start

Men kvelden ble ikke helt bekymringsløs for danskene. «Drengene» kom skrekkelig i gang på Aviva Stadium. Shane Duffy utnyttet en klønete innvolvering av Nicolai Jørgensen og Kasper Schmeichel etter fem minutter. Deretter hadde Danmark og Irland to sjanser hver før utligningen kom.

– Jeg sa til Jon (Dahl Tomasson, assistenten) med en gang, at dette fikser vi. Heldigvis var det 85 minutter igjen, så da hadde vi lang tid på å utligne. Det er derfor det var så viktig å ikke slippe inn mål hjemme. Da vi fikk 1-1, så døde det (irske trykket) litt, og da vi fikk 2-1, så var det gjort, sier Hareide.

Irland måtte score tre mål, og Hareide sa på forhånd at han nærmest garanterte at irene toppen ville score én gang.

Hareide i fjor høst: - Jeg er mindre aggresiv

Andreas Christensen kranglet ballen i mål via Cyrus Christie som sto på stolpen i 29. minutt. Derfra og ut var Danmark anført av Christian Eriksen overlegne.

Andre omgang ble aldri spennende. Danmark tar dermed følge med Sverige og Island fra Norden, og reiser til Russland neste sommer.

To straffer og flotte mål i scoringsfest:

PS! Hareide trente Norge mellom 2004-2008. Det endte uten mesterskap.

PS2! Rosenborg-spillerne Mike Jensen ble sittende på benken gjennom hele kampen, mens Nicklas Bendtner fikk syv minutter som innbytter.

PS3! På eget gress må vi tilbake til 12. oktober 2012 for å finne et styggere tap for Irland. Da ble det 1-6 mot Tyskland i VM-kvaliken. Det er også irenes verste hjemmetap.

Les også

 1. Nytt Ødegaard-show i Drammen – U21-gutta slo Irland

  DRAMMEN (VG) (Norge-Irland 2-1) Martin Ødegaard (18) gjorde som på løkka.
 2. Oilers-kapteinen: – Vi kan ikke slappe av

  STAVANGER (VG) (Stavanger Oilers-Frisk Asker 5-1) Markus Søberg (22) scoret tre mål da regjerende dobbeltmester…
 3. VGs landslagskommentator: Seks mann holder, men hva med resten?

  (Slovakia - Norge 1-0) Resultatmessig er Norge tilbake på nivå med det landslaget presterte under Per-Mathias Høgmo.

Mer om

 1. Fotball-VM
 2. Danmarks herrelandslag fotball
 3. Åge Hareide

Flere artikler

 1. VG på plass i Dublin: Han har gjenforent Danmark og Norge

 2. Hareides Danmark pepet på etter sjansesløseri: - Vi skulle gjort det bedre

 3. Schmeichel om Hareide: – En moderne leder

 4. Danmark vant 5–1 i Dublin sist: – Det blir spesielt å komme tilbake

 5. Eriksen høynes til «verdensklassespiller» i danske tabloider

Fra andre aviser

 1. Hareides superstjerne sendte Danmark til VM

  Aftenposten
 2. Åge Hareides VM-drøm i fare etter dansk sjansesløseri

  Aftenposten
 3. Åge Hareides VM-drøm i fare etter dansk sjansesløseri

  Fædrelandsvennen
 4. Brente gigasjanse, fikk mål annullert og sikret straffe: Bendtner i sentrum da Danmark sikret playoff

  Aftenposten
 5. Brente gigasjanse, fikk mål annullert og sikret straffe: Bendtner i sentrum da Danmark sikret playoff

  Bergens Tidende
 6. Offensiv Bendtner med klar beskjed til Hareide før skjebnereturen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder