DRAMA: Forrige gang de to europeiske gigantene møtte hverandre i en finale, trakk Frankrike det lengste strået. David Trezeguet setter her ballen i nettaket i ekstraomgangene og skjøt Frankrike til EM-gull i 2000. Sylvain Wiltord (nummer 13) og Trezeguet er begge med i årets franske VM-tropp. Foto: Reuters

Klart for nytt drama

Superjevnt i tidligere møter mellom Frankrike og Italia

BRANDENBURG/BERLIN (VG Nett) Det er ikke første gang Italia og Frankrike møtes til dyst i en storkamp. Syv spillere fra finaletroppene fikk med seg kvartfinalen i 1998-VM og EM-finalen for seks år siden.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

VG Nett live:Følg VM-finalen kl. 20.00!

Fabien Barthez, Lilian Thuram, David Trezeguet, Thierry Henry og Zinedine Zidane har vært med på begge storoppgjørene for Frankrike, mens for Italia er det bare Fabio Cannavaro og Alessandro Del Piero som er igjen.

Kvartfinalen i 1998 ble avgjort på straffespark og Barthez reddet én straffe før Luigi Di Biagio skjøt i tverrliggeren på forsøket som til slutt ble avgjørende. Frankrike gikk deretter til finalen og vant 3-0 mot Brasil etter to scoringer av Zidane.

Avgjorde på Golden Goal

To år senere var det duket for en ny duell mellom de to fotballstormaktene - i EM-finalen i Rotterdam. Nok en gang var det Frankrike som gikk seirende ut av duellen etter at Sylvain Wiltord utlignet da det var spilt 90 minutter.

David Trezeguet ble den store helten da han

scoret 2-1-målet etter 104 minutters spill. Den gangen var det såkalt Golden Goal som avgjorde - altså første målet vinner.

Trezeguet hadde nettopp signert for Juventus da han avgjorde finalen. Spissen hadde fått lite spilletid før i mesterskapet, men ble byttet inn i det 76. minutt da Frankrike jaget en utligning.

Trezeguet har for øvrig også stort sett sittet på innbytterbenken i dette mesterskapet.

910 kamper

Etter at VM-kvalifiseringen startet for to år siden har 194 lag spilt 910 kamper og scoret over 2600 mål, og igjen til slutt står altså Frankrike og Italia.

Det er ventet at en milliard mennesker vil se kveldens finale på TV. På Olympiastadion i Berlin vil det være 74.000 tilskuere som får med seg den 18. finalen i VM-historien. Italia har vunnet tre VM-gull, mens Frankrike står med sitt ene mesterskap fra 1998.

Bookmakerne er uenige om hvem som er favoritt i kveld, men det er verdt å merke seg at de to keeperne Gianluigi Buffon og Fabien Barthez har sluppet inn henholdsvis ett og to mål i løpet av seks kamper.

Det er ikke utenkelig at VM-finalen i Berlin vil vare i mer enn 90 minutter ...

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder