SJEFEN: Antonio Conte feirer etter at Graziano Pellè scoret Italias 2-0-mål i åttedelsfinalen mot Spania. Foto: Francois Mori AP

Trenerprofiler hyller Conte: – Han ER lidenskap

Gale, men geniale Antonio Conte (46) er mesterhjernen bak Italias EM-opptur. Norske trenerprofiler beundrer den kommende Chelsea-treneren.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Laget hans ble dømt nord og ned allerede før festen hadde begynt. Skader og en svak tropp tydet på en tung italiensk sommer. Men med åtte dager igjen til EM-finale er både Belgia og Spania sendt hjem, begge slått av Italia i løpet av de siste ukene, mens «Gli Azzurri» skal møte mektige Tyskland til kvartfinale. Og ingen tør å avskrive dem. Det skal Antonio Conte ha mye av æren for.

– Han er hovedgrunnen til Italias gode prestasjoner i EM, sier Lillestrøm-trener Runar Kristinsson.

Les også: Conte ga italienerne pizza- og pastaforbud før EM

– Det er veldig imponerende. Du kan ha så mange stjerner du vil, men hvis alle løper hver sin vei så nytter det ikke. Conte viser at fellesskapet seirer til slutt. Han har en klar strategi med tydelige arbeidsoppgaver, og det kommer man langt med. Han har skapt et eksepsjonelt bra kontringslag, sier Skeid-sjef Tom Nordlie, som jobber som ekspertkommentator for NRK under EM.

VG Direkte: Her følger du Tyskland-Italia (21.00)

– Conte er helt sentral i måten det italienske laget står frem. Han setter sin identitet og signatur på laget, sier toppfotballsjef og tidligere landslagstrener Nils Johan Semb, som mener Italia har vært «ekstremt bra» og «voldsomt imponerende» i store deler av EM.

Les mer: Raser mot Wales-stjernens suspensjon: – Forbanna tull

– Han er lidenskap

Contes signatur? 3-5-2. En betongvegg av et forsvar. Lynhurtige kontringer. Knallhardt arbeid og evne til å tilpasse spillet etter motstanderens styrker og svakheter. Men først og fremst: lidenskap.

– Han er lidenskap, sier Nordlie, som setter pris på Contes endeløse entusiasme på sidelinjen under kampene.

TRENER: Tom Nordlie i Skeid. Foto: Frode Hansen VG

– Noen trenere sier at man roper på sidelinjen bare for å tilfredsstille sine egne nerver, og det er jo sant. Men det er som jeg sa til Drillo en gang: Jeg står heller og skriker med 140 i puls enn å sitte med 180 i puls som du gjør, sier Nordlie.

Les også: Giggs forlater United

Under kampen mot Spania sto Conte og hoppet, skrek, tuppet baller og jublet. Da laget hans scoret, hoppet han til og med opp på innbytterbenken i gledesrus. Runar Kristinsson tror Conte først og fremst har behov for å få utløp for sine egne nerver, i større grad enn at skrikingen hjelper spillerne på banen.

– Guttene vet kanskje at han er der og løper rundt, at han alltid følger med, men jeg tror ikke de merker det hele tiden. Men han har spilt selv, og han vil prøve å styre spillet til enhver tid selv om han vet at han ikke får det til. Han har mye energi og stress og vil holde seg i gang med å skrike, løpe og være delaktig, sier LSK-treneren.

– Jeg tror det har en effekt på ham selv. Han lever seg inn i kampen, han spiller nærmest sammen med spillerne. Jeg tror ikke jeg har sett noen som har vært så aktiv som han er. Det påvirker nok spillerne først og fremst ved at engasjementet og entusiasmen smitter over, sier Nils Johan Semb.

TOPPFOTBALLSJEF: Nils Johan Semb. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Buffon: – Bevist at vi er kraftig undervurdert

Mener Conte er EMs beste

Contes spinnville oppførsel får tankene til å vandre mot en annen trener som er i vinden: Atlético Madrids Diego Simeone.

– Han minner meg veldig om Simeone, en trener du løper til du stuper for, ellers kan du finne på noe annet. På en landslagssjef-ranking i EM tror jeg at jeg ville holdt Conte øverst. Tyskland blir nok for tøft, men Conte elsker slike utfordringer. Som Simeone, sier Trond Johannessen, VGs journalist på internasjonal fotball.

Les mer: Dette sier Bale om Ronaldo-duellen

Kristinsson tror ikke at Tyskland blir for tøft. Han tror Italia vinner 1-0.

– Selv om de ikke har noen store navn, har de alltid vært kjent for å være best i verden på å forsvare seg. De er vanskelige å bryte ned, de har en ekstrem løpskapasitet og vilje, og Conte får alle spillerne til å vinne løpe gjennom en vegg for ham, sier islendingen.

– Conte er ekstremt flink til å ta ut maks av eget lag og være kynisk og ta hensyn til motstanderne. Det blir ofte sett på som kynisk og negativt, men det er jo ganske lurt da, sier Tom Nordlie.

Les også: Rooneys kone til angrep på avisforside

Sikker oppskrift

Trenerprofilene VG har snakket med, er alle sikre på hvordan Contes Italia kommer til å prøve å slå Tyskland: Et lavt og komptakt forsvar, mange menn bak ballen, lite ballbesittelse, og helhjertede, lynhurtige kontringer. Og selvfølgelig en hoppende herremann på sidelinjen.

Når EM er over vender han snuten mot London, der han skal i gang med en Premier League-sesong som sjelden har vært rikere i stjernetrenere. Jürgen Klopp i Liverpool, Pep Guardiola i Manchester City, José Mourinho i Manchester United, Arsène Wenger i Arsenal, Mauricio Pochettino i Tottenham... og Conte i Chelsea, altså.

– Det var sådd tvil i pressen før EM om at han kanskje kom til å være lei og uinspirert og ha hodet i Chelsea fordi han visste at han var ferdig uansett. Da lurer jeg på hvordan han blir i Chelsea, humrer Nordlie.

Så du denne? Lineker: – Verste tapet i vår historie

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder