Kjetil Siem la frem sine reiseregninger for styret i går

GJØR ENDRINGER: Fotballpresident Terje Svendsen og generalsekretær Kjetil Siem på en pressekonferanse etter fotballtinget tidligere i år. Foto: Ole Kristian Strøm VG

NFF-presidenten: – Vi ser behovet for større åpenhet

Fotballpresident Terje Svendsen konkluderer med at det trengs en større åpenhet i Norges Fotballforbund, men foreløpig blir ingen reiseregninger lagt på bordet.

 • Sindre Øgar

Artikkelen er over fire år gammel

– Idretten er ikke underlagt offentlighetsloven, men vi ser behovet for at vi viser en større åpenhet enn i dag. Derfor ønsker forbundsstyret å ta initiativ til en dialog med resten av norsk idrett for å diskutere hvordan en samlet norsk idrettsbevegelse skal møte kravene om mer åpenhet – og om det er formålstjenlig om deler av prinsippene i offentlighetsloven også bør gjelde for norsk idrett og i så fall hvilke, uttaler Terje Svendsen i en redegjørelse på fotball.no.

Etter å ha samlet det nye forbundsstyret i går, ville ikke Svendsen røpe hva som ble besluttet rundt den «nådeløse åpenheten» som er varslet.

Torsdag sier Svendsen at NFF vil være en pådriver for mer åpenhet.

– Det gir seg selv at vi ikke har konkludert i disse spørsmålene så lenge vi nå inviterer til dialog og videre prosess i idrettsbevegelsen. Det er uansett åpenbart at vi må gjøre avgrensninger i forhold til forretningsmessige forhold, personopplysninger med mer, sier han – og legger til at NFF har gode kontrollrutiner og eget tingvalgt organ som skal ivareta kontrollhensynet på vegne av våre medlemsklubber – i tillegg til revisor.

Svendsen roser kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), som har innkalt lederne i Norges idrettsforbund til et møte for å diskutere temaet åpenhet rundt pengebruken i norsk idrett.

Generalsekretær Kjetil Siems reiseaktivitet og reiseregninger ble i går lagt frem for styret – på initiativ fra generalsekretæren selv, ifølge Svendsen.

– Etter en samlet gjennomgang av generalsekretærens reisevirksomhet, så er forbundsstyret tilfreds med generalsekretærens fremlegging og forklaring på sin reisevirksomhet, opplyser Svendsen.

Les også: Siem reiste for en halv million – NFF vil ikke vise reiseregningene

VG har fått følgende tabell av NFF, en tabell som viser Siems reisevirksomhet i 2015 og kostnader fordelt på fly, hotell, mat og andre ting:

Svendsen sier i saken på fotball.no at «når det gjelder omfanget av reiseregningene, så er det en del av bildet at Siem har lagt ut penger for et helt landslag, hotell for nordisk møte, og for samarbeidspartnere i ulike sammenhenger. Disse beløpene har blitt refundert».

Det blir ikke opplyst noe videre om hvordan dette har påvirket omfanget av reiseregningene.

– Vi har forståelse for behovet for en større åpenhet på dette området, og for fremtiden vil president og generalsekretær møte media etter hvert styremøte. Her vil presidents og generalsekretærs reisevirksomhet siden forrige styremøte være et eget punkt, herunder hvor, hvorfor, og hva det har kostet, sier NFF-presidenten.

Under Forbundstinget i slutten av februar sa Kjetil Siem til VG at han ville legge frem reiseregningene sine for det nye styret – og at han ikke hadde noen problemer med å legge det frem for offentligheten.

– Jeg har lenge før dette begynte sagt at jeg ikke har noe problem med å vise reiseregningene mine. Jeg kommer til å foreslå at vi skal ha et helt åpent system, siden dette er problematisert på den måten, sa Siem.

Rosenborgs styreleder Ivar Koteng var krystallklar på hva som måtte skje:

– Jeg har noen forslag til ting vi kan gjøre. En leveregel når det gjelder åpenhet: Har vi spist lunsj for fire og et halvt tusen, så må vi enten vise regningen, eller så må vi slutte å spise de lunsjene til fire og et halvt tusen. Så enkelt er det, sier Koteng.

Terje Svendsen sa den gangen at han stilte seg bak innholdet i Kotengs tale.

– For meg handler åpenhet i idretten om helt andre ting enn å gå ned på bilagsnivå i det offentlige rom og hva som står i den enkelte arbeidstakers arbeidskontrakt. For meg handler åpenhet først og fremst på at vi må by mer på oss selv. Og da særlig en større grad av åpenhet og ærlighet på hva vi ikke har lykkes godt nok med og hvorfor. Det ligger gjerne i menneskets natur å prøve og unngå å snakke om det som er vanskelig, det vi ikke har fått godt nok til. Men dit må vi komme i større grad. For bare på den måten kan vi vise omverden at vi har det samme realitetsbildet, og bare på den måten skapes tillit, sier Svendsen.

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. Sjekket ikke detaljer i Siems reiseregninger

 2. Fotballpresidenten vil drøfte Siems reiseregninger på nytt

 3. Siem vil legge frem reiseregningene sine

 4. Taus Svendsen etter møte om åpenhet i NFF

 5. Kona til RBK-treneren var NFF-topp: – Trist at Siem ikke vil vise reiseregningene

Fra andre aviser

 1. Siem tok fly for en kvart million kroner

  Aftenposten
 2. Fotballpresidenten: - Høyt nivå på Siems reiseregninger

  Aftenposten
 3. Fotballpresidenten: - Høyt nivå på Siems reiseregninger

  Fædrelandsvennen
 4. Krever endring for å fortsette som fotballens etikk-sjef

  Aftenposten
 5. Krever endring for å fortsette som fotballens etikk-sjef

  Bergens Tidende
 6. Kjetil Siem vil vise reiseregningene sine

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder