Tidligere Brann-back fritatt for skyld etter EM-selvmålet

Birkir Mar Sævarsson: – Veldig kjedelig

Ledet etter «kopi» av Rekdals Brasil-straffe

MARSEILLE (VG) (Island - Ungarn 1-1) Tippeliga-kjenningen Birkir Mar Sævarsson (32) hadde sin karrieres kanskje tyngste stund da han scoret selvmål mot Ungarn i EM.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

To minutter før slutt var den tidligere Brann-backen uheldig da han under sterkt press forsøkte å klarere et innlegg fra Balazs Dzsudzsek, og ballen skled over mållinjen.

– Veldig kjedelig. Dette er høyt oppe blant det verste jeg har opplevd på fotballbanen, sier Sævarsson og titter ut i pressesonen på Stade Velodrome i Marseille.

Den nåværende Hammarby-spilleren forklarer seg til alle som spør og tar ansvaret for nedturen uten å mukke.

Målet førte til at Ungarn klarte 1-1 og uavgjort mot Island - og nå er Norges overmenn fra playoffen i fjor høst sannynsligvis klare for åttendedelsfinale i EM.

– Jeg prøvde å klarere, men fikk ikke noe bra treff. Det var vanskelig. Med litt flaks kunne jeg måkt den vekk, men det gikk dessverre ikke, sier Sævarsson til VG etter kampen.

Høyrebacken får ikke minus i trenerens bok for hendelsen.

– Birkir kunne ikke gjort noe – han kom i fart, og kunne ikke sparke ballen en annen vei. Det var en mann rett bak som hadde scoret hvis han ikke hadde vært borti ballen. Vi kan ikke skylde på ham i dag, feilen skjedde da de fikk slått inn, sier assistenttrener Heimir Hallgrimsson til VG på pressekonferansen etter kampen.

Les også: Dette irriterer Langli i EM

På spørsmål om han fikk støtte av de andre spillerne etter selvmålet, sier Sævarsson at det ikke var nødvendig.

– Det var mitt selvmål, det får jeg ta selv.

VG LIVE: Fyldig kampreferat her!

Kopierte Rekdal

Men lenge så det ut til å bli Island-seier i Marseille. Og det med et historisk norsk sus. 41 minutter ut i kampen mot Ungarn var nemlig Swansea-stjernen sikker som banken fra ellevemeteren. Med liknende skuddteknikk som Kjetil Rekdal brukte mot Brasil i 2-1-seieren i VM for 17 år og 360 dager siden. På samme stadion. I det samme målet. Og i nærheten av samme nettmaske.

Etterpå feiret Sigurdsson foran havet av iltre ungarere bak målet.

– En sikker og kontant straffe, sier Rekdal til VG om Sigurdssons fulltreffer.

– Bedre enn din i 1998?

– Like sikker vil jeg vel si, svarer Vålerenga-treneren.

Det var Norges-kjenningen – og nevnte Rekdals gamle lagkamerat - Gabor Kiraly som forårsaken situasjonen som ga laget ledelsen. Joggebuksekeeperen mistet ballen i feltet. Ragnar Sigurdsson løp først inni keeperen og falt, så tok kaptein Aron Gunnarsson over. I duell nummer to i feltet på kort tid var det en viss kontakt med Tamas Kadar – nok til at Sergei Karasev dømte straffe.

Da hadde Island vært det førende laget.

Igjen mønstret Island Viking-kjenning Jon Dadi Bödvarsson, Bodø/Glimt-keeper Hannes Halldorsson, tidligere Brann-back Birkir Sævarsson og tidligere Viking-talent Birkir Bjarnason i startelleveren. Mens Moldes Eidur Gudjohnsen kom innpå mot slutten for sin mesterskapsdebut.

Utover i kampen klarte Ungarn å trykke Island skikkelig tilbake, og da 1-1-målet lå i nettet var ikke ufortjent.

Etter scoringen kastet de ungarske tilhengerne flere bluss ut mot banen. To av dem ble liggende på gresset, og Gudjohnsen så oppgitt bort på dommeren. De ungarske spillerne takket imidlertid fansen kraftig etter kampslutt med æresrunde rundt hele banen.

Ungarsk seier på tribunen

VG I MARSEILLE: Øyvind Brenne dekker Island - Ungarn.

For mens de blå fra Island utkonkurrerte Portugal på tribunen i landets første EM-kamp, måtte sagafolket se seg slått av Ungarn denne gangen. Supportere kledd i rødt, hvitt eller svart (!) lagde et voldsomt liv både utenfor og inne på stadion.

– Fansen vår er ikke til å tro. De som spiller mot oss har spilt mot en vegg. Over hele landet er det kjempestemning. Etter alle årene uten suksess, har vi gjort at de nå kan drømme, sier Ungarns trener Bernd Storck.

En time før kampstart prøvde en gruppering på opptil 100 Ungarn-tilhengere å komme seg over til naboseksjonen på tribunen. Ifølge vakter VG snakket med på stadion var formålet bare å komme over til andre plasser, ikke å slåss. Store politistyrker kom raskt til, og det roet seg.

Men både før Islands straffe og etter utlikningen kastet de bluss. Det vil fort bli en sak for Uefa, som også i går opplevde slike scener da Kroatia spilte mot Tsjekkia. Den kampen ble avbrutt på grunn av supportenes oppførsel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder