GLEMMES IKKE: Thierry Henry legger ballen til rette med venstrehånden, dommer Martin Hansson ser det ikke, og Frankrike går til Sør-Afrika-VM i 2010. I dag er det et slags revansjeoppgjør. Iren til høyre er Paul Mc Shane. Foto: GRAB TF1AFP

Nå snakker alle om denne igjen: Sjekk den irske «sjokk-innrømmelsen»

LYON (VG) Den ene journalisten etter den andre prøvde seg i går, men fikk vel ikke helt de svarene de ønsket seg.

Publisert:

Hva det handler om?

Vel, når Frankrike møter Irland i fotball, i Frankrike, er én helt uunngåelig: Det vil dreie seg om en hands. En seks og et halvt år gammel hands.

For journalister som vasser i selvfølgeligheter daglig er det befriende å ha noe..., ehhh, håndfast, å ta tak i. Franske og irske medier har knapt snakket om noe annet de siste dagene, og de fortsatte med det under den siste pressekonferansen i Lyon foran dagens 8-delsfinale.

GAMMEL STORSPILLER: Irland-sjef Martin O'Neill vant den gjeveste europacupen med Nottingham Forest og var kaptein for Nord-Irland i 1982-VM. Nordirene gikk videre fra gruppespillet, men tapte så i mellomspill mot Østerrike og Frankrike. Foto: AP

Dette er saken: Stade de France 18. november 2009. Returkamp i playoff for å få en plass i Sør-Afrika-VM. Frankrike hadde vunnet 1–0 i Irland, men de seige irene gir seg jo aldri, eller som Frankrike-sjef Didier Deschamps beskrev den irske kampviljen i går: «Jeg tror den er genetisk.»

Robbie Keane, som fortsatt henger med, fikset 1–0 for Irland, ekstraomganger måtte til og der brukte Thierry Henry to touch med venstrearm/-hånd, la ballen til rette for seg selv før han dyttet den (med beinet) til William Gallas, som scoret det avgjørende målet.

Da startet et kaos av de helt sjeldne. Den irske regjeringen blandet seg inn, Irland krevde både omkamp og/eller en ekstra VM-plass, Henry ble skjelt ut av veldig mange verden rundt og endte opp med en offentlig beklagelse der han slo fast at omkamp ville vært rettferdig.

Irland truet med å ta saken til Idrettens Voldgiftsrett og i forbindelse med razziaen mot FIFA-kontorene i fjor sommer, kom det frem at det internasjonale fotballforbundet hadde betalt det irske forbundet rundt 50 millioner kroner for å holde fred.

Episoden er også en av de viktigste grunnene til at det endte opp med en ekstra dommer bak mål.

Men fremme i 2016 er det ikke mye irsk sinne igjen. På direkte spørsmål om de kunne gjort det samme som Henry, svarte Daryl Murphy og Shane Long lettere oppsiktsvekkende under pressekonferansen fredag. Strengt tatt er det jo ikke det, men når vi legger inn det gamle irske raseriet, at nasjonen gikk fullstendig bananas i jakten på Henry, er det litt spesielt at det nå slås fast at de ville gjort akkurat det samme:

– Hvis jeg måtte, ja, 100 prosent (sikkert), hvis det hadde sendt landet mitt videre, sier Murphy fra Ipswich.

Southamptons Shane Long forsvarer også Henry:

– Han prøvde seg med armen, hvis du kommer unna med det … du føler deg kanskje skyldig, men du vinner kampen. Jeg kan forstå hvorfor han strakk ut armen der.

STØTTER HENRY: Hverken Shane Long (til venstre) eller Daryl Murphy ser noen grunn til å være kritisk til Thierry Henry etter handsen i 2009. Foto: AFP

Og assistenttrener Roy Keane har i kjent, røff stil meldt at han ikke bryr seg om den handsen, at det er sånt som skjer.

Så du denne? Les om EMs største kulthelt

Hugo Lloris sto i mål for Frankrike i 2009, og gjør det igjen i kveld, og han var førstemann som måtte snakke om Handsen i går.

– Huff, det tilhører fortiden. Jeg tror ikke de er ute etter revansj. Nå er det EM. Det gir vel ekstra motivasjonen nok å ha muligheten til å senke vertsnasjonen.

Så var det landslagssjef Didier Deschamps, som stadig kom med små, humoristiske bemerkninger knyttet til spørsmålene han fikk.

KLARE FOR IRLAND: Paul Pogba og Didier Deschamps under lørdagens lette trening. Foto: AFP

– Jeg tror ikke den episoden har noe som helst å si. Jeg har ikke noe å si om det, jeg vet ikke om Martin O’Neill har det, men tror ikke det handler om revansj. Det er så mange kamper, måneder og år siden, sier Deschamps, som også var litt fransk filosof: – Det som skjedde i går kan vi ikke gjøre noe med, bare det som skjer i dag, og det vil også være historie i morgen.

Martin O’Neills filosofi er å snakke ganske rett frem, men han orket ikke mer hands og gadd ikke engang å svare da Sky Sports åpner med blant annet å spørre hvorfor det er viktig ikke å bruke energi på 2009-dramaet.

Les også: Sa nei til Ferguson som 17-åring

O'Neill prøver også å la være å bruke energi på at Irland har hatt hele tre dager mindre hvile enn Frankrike, men det han bruker litt energi på er å irritere seg over at irene bare sitter igjen med snaut 5.000 billetter, mye fordi de ikke visste at Irland skulle spille denne kampen i Lyon før onsdag kveld.

I FRANKRIKE: Trond Johannessen.

– Det handler ikke om det ble Irland eller noen andre. Det burde vært holdt av et visst antall billetter til Frankrikes motstander. Jeg synes dette er veldig urettferdig, sier Irland-sjefen, før han tar med seg laget sitt ut til en siste rolig økt.

Samtidig forlater den franske bussen Parc Olympique Lyonnais, med plass til drøyt 50.000 mennesker, beliggende midt i ingenting, øst i byen.

Det er tre politimotorsykler og én bil foran, fem biler og én motorsykkel bak og masse propper i ørene på dem som er inne i bilene.

I dag kommer det franske laget tilbake for å kjøre over Irland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder