Tippeliga-spiller: – Det er en machokultur

Dette sier Tippeliga-profilene om homofiles plass i fotballen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG stilte spillere og trenere følgende spørsmål etter forrige Tippeliga-runde:

• Hvorfor tror du ingen har stått frem som homofile i Tippeligaen?
• Hvordan tror du spillergruppen ville tatt imot det (reagert på) om noen hadde stått frem?

Her er svarene vi fikk:

Indridi Sigurdsson Foto:Carina Johansen,NTB scanpix

Indridi Sigurdsson, Viking-kaptein:
– Alle skal få lov til å ha sin legning og få lov til å være seg selv. Det virker som at det er tøft å stå frem - dessverre - men jeg tror ikke det ville vært et problem. Det er flere og flere som har stått frem etter karrieren, og det er synd at de har følt at de har måttet vente fordi folk skal få være seg selv og ha sine egne meninger.

Kjell Jonevret Foto:Carina Johansen,NTB scanpix

Les mer:Magne Hoseth om homohetsen i norsk fotball

Kjell Jonevret, Viking-trener:
– Jeg tror det er enklere å stå frem som homofil i dag enn det var den gangen jeg selv spilte for 15-20 år siden. Den gangen opplevdes det som umulig at noen skulle stå frem, men vi har nok mer kunnskap i dag.

Vålerengas Kjetil Wæhler Foto:Trond Reidar Teigen,NTB scanpix

Kjetil Wæhler, Vålerenga-kaptein:
– Det har vært lite toleranse i Tippeligaen generelt. Det er sikkert noen homofile der ute, og det er viktig at de står frem. Jeg hadde ikke hatt noe problem med det, fordi vi er alle forskjellige, men det har nok vært mye frykt rundt det å stå frem.

Lars Bohinen Foto:Trond Reidar Teigen,NTB scanpix

Sandefjord-trener Lars Bohinen:
– Jeg føler at holdningene er sunne, og har aldri lagt merke til noen form for negativitet rundt det. Det er bedre nå enn før, det var tøffere, men det er luket bort, sier Sandefjord-trener Lars Bohinen

Kjetil Rekdal Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

Kjetil Rekdal, Vålerenga-trener:
– Jeg skjønner at det er vanskelig, men det er nok et tidsspørsmål før noen står frem. Det skal ikke være noe problem om en spiller som er god nok sportslig står frem, han blir ikke ekskludert. Han får bare støtte fra oss, folk er forskjellige, og det er ikke et problem.

Morten Skjønsberg Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Morten Skjønsberg, Stabæk-kaptein
– Hvis ingen er homofil, så skjønner jeg at ingen har stått frem, men jeg håper at folk som eventuelt er det, føler at de kan stå fram med det. Det tror jeg de kan, og jeg håper og tror at det ville gått helt fint.

Steffen Ernemann Foto:Audun Braastad,NTB scanpix

Steffen Ernemann, Sarpsborg 08-spiller:
– Det er ikke noe jeg tenker så mye over i hverdagen, men da Thomas Hitzlsperger kom ut i fjor, var jeg en av de første til å retweete det. Det skal være plass til alle. Jeg tror det ville vært veldig velkomment i Tippeligaen. Jeg har en fetter som er homoseksuell, og han er en god fetter. For meg er det helt normalt. Fotball er fotball, enten man liker gutter eller jenter.

Magnus Andersen Foto:Rune Stoltz Bertinussen,NTB scanpix

Magnus Andersen, Tromsø-spiller:
– De som skjuler sin legning er nok redd for å bli sett ned på hvis de står fram. Det kan ha noe å gjøre med miljøet, at det er en machokultur innen fotballen. I Tromsø-laget har vi et fint og åpent miljø, så hvis det er noen som skulle ha gjort det her vil de bli tatt veldig godt vare på.

Joackim Olsen Solberg Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Joackim Olsen Solberg, Mjøndalen-kaptein
– Jeg har ikke noe godt svar på hvorfor ingen har stått frem i Tippeligaen. Men man hadde ikke blitt hengt ut som fotballspiller om man hadde stått frem som homofil. I spillergruppen vår hadde ikke det blitt tatt imot på noen feil måte i hele tatt. Folk kan ikke noe for at de liker gutter.

Thomas Jacobsen Foto:Mats Torbergsen,NTB scanpix

Thomas Jacobsen, Bodø/Glimt-kaptein:
– Å stå frem som homofil i Tippeligaen er vel noe man føler er vanskelig å gjøre, men kanskje det hadde åpnet for flere. Jeg tror heller ikke at det hadde vært noe problem blant spillerne, i hvert fall ikke i Bodø/Glimt.

Håkon Opdal Foto:Tor Erik Schrøder,NTB scanpix

Håkon Opdal, Start-spiller:
– Historisk sett har det vist seg vanskelig å stå frem som homofil. Det kan være det tøffe miljøet innen fotball som kan virke skremmende. I Start tror jeg ikke det hadde spilt noen rolle. Såpass tolerante må vi være. Ingen ville blitt sjikanert, tror jeg.

Pål André Helland Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

Pål André Helland, RBK-spiller:
– Det er nok vanskelig å være den første som står frem i Tippeligaen, man er kanskje redd for den mediestormen som følger på. Men jeg tror at den første, spesielt her i Norge, hadde blitt en slags gallionsfigur og en helt som kan gjøre at flere kan følge etter. I RBK har vi veldig mange forskjellige karakterer i garderoben så det tror jeg ikke hadde blitt noe problem å stå frem her. Vi har spillere som er mer spesielle enn som så.

Jone Samuelsen Foto:Trond Reidar Teigen,NTB scanpix

Jone Samuelsen, Odd-spiller:
– Det klassiske guttemiljøet i fotballen gjør nok at det kunne blitt litt utfordrende å stå frem som homofil i Tippeligaen. Men jeg tror det bare hadde vært givende om noen turte å stå frem. I Odd er det en ganske bra sammensveiset gjeng og vi er forskjellige nok som det er, så det er plass til homofile også. Jeg håper i hvert fall det er sånn. Vi har kommet så langt nå så det burde gå bra.

Frode Kippe Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Frode Kippe, LSK-kaptein:
– Det hadde ikke vært noe problem. Det er ikke noe tema. Slik samfunnet er blitt nå, ser jeg ingen vanskeligheter med at vi skal kunne ta imot homofile i fotballen. Jeg vet ikke hvorfor det ikke er noen, om det er færre i fotballen eller om de gir seg tidligere. Det er helt sikkert noen som ikke har stått frem, men det vil bli en belastning på den første som står frem. Derfor skjønner jeg at det ikke er noen som har gjort det.

Espen Bugge Pettersen Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Espen Bugge Pettersen, Strømsgodset-kaptein
– Det er vanskelig å si hvorfor. Fotballen er åpen, både kulturelt og seksuell legning. Jeg tror ikke det hadde vært et problem å stå frem, men skjønner at det kan være vanskelig fordi du er i en gjeng som ofte har mye testosteron og maskulinitet. Vi ser det spesielt i de tøffe fysiske lagidrettene. Jeg har aldri hørt om eller sett noen, enten det er hockey, håndball eller fotball. Hvorfor det er slik, vet jeg ikke. Hos jentene er det litt annerledes, det er motsatt. Men hvorfor, det kan jeg ikke forklare.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder