Kommentar

VGs landslagskommentator mener: Når er det tid for Ståle Solbakken?

Av Knut Espen Svegaarden

ARVTAGER? VGs landslagskommentator mener Ståle Solbakken peker seg ut som mannen som en dag bør erstatte Per-Mathias Høgmo. Spørsmålet er når det bør skje. Foto: Robert S. Eik VG

Per-Mathias Høgmo har bedt om tid. Men hvor lenge vil Norges Fotballforbund vente før tiden er ute? Det er dagens store spørsmål.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

I København, men på en kort ferie nå, sitter det en nordmann som skulle hatt jobben som landslagssjef i 2012, men som heller valgte FC Köln og Bundesliga. Det var det ikke alle som likte, men de jobber ikke lenger i Norges Fotballforbund, så bordet er litt dekket igjen: Ståle Solbakken er, etter min mening, den desidert beste kandidaten til å overta denne jobben. Spørsmålet er mer: Når passer det?

Kommer uansett ikke nå

For Solbakken kommer uansett ikke nå. Han har Champions League med FC København denne høsten. Men etter det? Kanskje det er det rette tidspunktet for både Solbakken og Norges Fotballforbund. Solbakken har familien installert i Hamar mens han bor i København. Situasjonen er ikke ideell – for noen. Kanskje passer det med en noe mer familievennlig jobb for Solbakken snart?

Mye kommer selvsagt an på hvordan resten av denne høsten ender for Per-Mathias Høgmo. Men det handler også om «timing». Det handler om å treffe med beslutninger, på rett tidspunkt. Hasteavgjørelser er sjelden heldig. Mitt inntrykk er at Per-Mathias Høgmo er fredet denne høsten. Men det kan fort endre seg. Det er folk innad i Norges Fotballforbund som selvsagt ser det samme som oss: At Norge går i revers – på alle lister.

Det er heller ingen fordel for Høgmo at de som ansatte ham, generalsekretær Kjetil Siem og president Yngve Hallén, nå er borte. Nye sjefer har ofte andre ideer, bare de får tenkt seg litt om.

Først fakta:

* Norge møtte et av verdens beste fotball-lag søndag kveld. Isolert sett er ikke 0-3 mot tyskerne noen katastrofe.

* Det var Norges største nederlag på hjemmebane i en VM-kvalik siden 1-5 mot Danmark i oktober1985, altså for nesten 31 år siden.

* Siden 2. verdenskrig har Norge kun seks ganger tapt med tre mål eller mer i kvalik-kamper eller play-off på hjemmebane.

* Ingen norsk landslagssjef har hatt en større tapsprosent enn Høgmo i kampene sine (50 prosent) siden Nils Arne Eggen og Kjell Schou-Andreassen på midten av 1970-tallet. Tor Røste Fossen tapte 39 prosent av kampene sine, Tord Grip 45 prosent og Ingvar Stadheim 46 prosent av kampene.

* Høgmo har brukt 69 spillere på sine 32 kamper som landslagssjef. Han startet med 0-3 i Slovenia og det ble 0-3 mot Tyskland nå.

* Norge trenger i snitt fem målsjanser for å score et mål under Høgmo. Motstanderen trenger i snitt tre sjanser for å score mål mot Høgmos Norge.

Det går en rød-hvit tråd fra Åge Hareide satt i garderoben på Ullevaal stadion i 1985, etter å ha tabbet seg ut mot Danmark. 1-0 ble til 1-5. Hareide gråt sine bitre tårer. Søndag kveld ledet samme mann Danmark til en god start på VM-kvaliken, mens Per-Mathias Høgmo fikk Hareide fra 1985 i reprise på Ullevaal: Utspilt og ydmyket.

Sju tap på 10 kamper

– Skriv noe positivt nå, sa landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred til meg under et av pressetreffene forrige uke.

Jeg må innrømme at det er vanskelig for tiden. Syv tapt på de 10 siste kampene? Da er det tungt å se gjennom rekken av nederlag for å finne noe fint å skrive om. Det har vært mange ord, om utvikling og bruk av tid, men få seirer og få gode fotball-opplevelser.

Ingvar Stadheim sa mye av det samme som Høgmo da han hadde Norge fra 1988-90. Han hadde noe på gang, det kom gode spillere fra U-landslaget. Men etter to kamper i kvaliken til EM 1992, kastet Stadheim kortene. Han fikk aldri oppleve at den gylne 69-generasjonen sin, de han kom langt med i junior-VM noen år tidligere, dominerte et A-landslag. På mange måter var det Stadheims lag, ledet av en smart Drillo som spilte VM 1994. Og senere VM 1998.

Drillo fikk det til

Men det måtte altså en endring til. Stadheim hadde gått seg fast. Noen ganger gjør du bare det, uten at det går an å peke på helt konkrete situasjoner eller hendelser. Du står bare fast. Kanskje du begynner å tvile på deg selv. Og energi frigjøres for nestemann. Som det gjorde med Drillo i 1990.

KOMMENTERER: VGs Knut Espen Svegaarden. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Under Per-Mathias Høgmo skulle Norge ut og øve mot de store nasjonene for nettopp å kunne håndtere motstandere som Tyskland bedre. Det var grunnen til at Høgmo valgte lag som Frankrike, England, Portugal og Belgia på bortebane i treningskamper. Mot Tyskland så det ikke ut som Norge hadde øvd på noe i det hele tatt, noe de selvsagt har.

Men det var noe som manglet. Norge ble rundspilt mot Italia i den første kampen av EM-kvaliken også (0-2, samme antall målsjanser – 1-8), men følelsen var likevel at Norge hadde noe å by på.

Ikke mot Tyskland.

Kan Norge reise seg, under Høgmos ledelse, så et nytt håp tennes med seirer mot Aserbajdsjan (borte) og San Marino (hjemme) i oktober? Det er spørsmålet. I de kampene er det kun en ting som gjelder: Tre poeng i begge.

Uten det, tror jeg det blir for tungt for Per-Mathias Høgmo å gå på et nytt fotball-år som landslagssjef.

Les også

 1. Kroos rundspilte Norge – og kom med Ødegaard-råd

  ULLEVAAL (VG) Toni Kroos (26) herjet med det norske landslaget i VM-kvalifiseringens åpningskamp.
 2. Etter tre år: Høgmo ber om mer tid

  ULLEVAAL (VG) Kvalikstarten ble blytung for Per-Mathias Høgmo (56). Heisen har nesten ikke gått oppover i hans snart tre…
 3. King: – Vi har tillit til Høgmo

  ULLEVAAL (VG) Joshua King (24) mener Norge viste de tyske verdensmesterne alt for stor respekt.
 4. Landslagskapteinen: – Beste laget vi har møtt

  ULLEVAAL (VG)  Landslagskaptein Stefan Johansen var dønn ærlig etter at Tyskland holdt lekestue med Norge.
 5. Bierhoff skuffet over
  Norge – og Ullevaal-publikummet

  ULLEVAAL (VG) (Norge-Tyskland 0-3) Oliver Bierhoff (48) – mannen som avgjorde EM-finalen i 96 på «golden goal» – er…
 6. Høgmo får gjennomgå etter intervju: Slik reagerte Twitter på Norge-slakten

  ULLEVAAL STADION (VG) (Norge - Tyskland 0-3) Norge hadde aldri en sjanse mot den regjerende verdensmesteren, og…
 7. VG-børsen: Slik spilte Norge mot Tyskland

  ULLEVAAL STADION (VG) (Norge - Tyskland 0-3) Tyskland kjørte over Norge på Ullevaal stadion, og det gir utslag…
 8. Norge rundspilt: Høgmo angrer ikke

  ULLEVAAL (VG) (Norge-Tyskland 0-3) Norge ble fullstendig utspilt av Tyskland i VM-kvalikåpningen.

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. VGs landslagskommentator mener: Høgmo er dårligere enn Drillo i alt

 2. VGs landslagskommentator mener: Høgmo bør ta en telefon til Drillo

 3. VGs landslagskommentator mener: Høgmo er bare en av mange som har slitt seg ut i jobben som landslagssjef

 4. VGs landslagskommentator mener: Det er nok nå, Høgmo: Gå av

 5. VGs landslagskommentator mener: Høgmo burde tatt «en Hodgson» – og gått av

Fra andre aviser

 1. «En uunngåelig utgang»

  Aftenposten
 2. TV 2-Mini: - Høgmo ferdig som landslagssjef etter VM-kvaliken

  Bergens Tidende
 3. Tapet fikk det til å renne over for TV 2-profil: - Høgmo må gå!

  Bergens Tidende
 4. - Mange som nå vil ha Høgmos hode på et fat, bør ta en grundig runde med seg selv

  Bergens Tidende
 5. «Jeg tror at alle som er veldig mye i fokus, som er mye i media, synes det er noe dritt»

  Bergens Tidende
 6. «Jeg tror at alle som er veldig mye i fokus, som er mye i media, synes det er noe dritt»

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no