Analysebyrå: Ingen proff 15-åring i verden er mer verdt enn Ødegaard

Tror storklubbene vil skynde seg for å signere Ødegaard

Når Martin Ødegaard får sin første landskamp for Norge, gjør han det som en av verdens mest ettertraktede 15-åringer.

  • Øyvind Knoph Askeland

Artikkelen er over fem år gammel

Strømsgodset-spilleren er med i Per-Mathias Høgmos tropp til landskampen mot Emiratene i Stavanger 27. august. Etter det VG vet kommer Ødegaard til å få spilletid, og dermed bli tidenes yngste spiller på det norske landslaget.

En rekke store fotballklubber har for lengst finsiktet 15-åringen. Tor-Kristian Karlsen, tidligere klubbleder i franske Monaco, regner med at den talentfulle midtbanespilleren snart skriver under for en av dem.

- Jeg tror storklubbene har forstått at gutten nå er så ekstremt ettertraktet og talentfull at det ikke lenger er et spørsmål om man skal forsøke å hente ham, men hvordan og når, sier Karlsen til VG.

- Så kan det være at klubben som trekker det lengste strået vil la Ødegaard bli et år eller to i Strømsgodset, eller hente han til sitt akademi ved første mulighet. Det er en vurdering de sannsynligvis vil gjøre i samråd med spiller og familien, men det absolutt sentrale er å skrive en kontrakt med spilleren, slik at han havner utenfor konkurrende klubbers rekkevidde, fortsetter den tidligere administrerende direktøren i Monaco.

Martin Ødegaards far, Hans Erik Ødegaard, har tidligere fortalt VG at han har mottatt over 30 henvendelser på sønnen - som kan velge og vrake blant de største klubbene i Europa.

Høyt verdsatt

Da er det kanskje ikke så rart at noen av de fremste ekspertene på overgangsmarkedet, tyske Transfermarkt, rangerer Martin Ødegaard som den mest verdifulle 15-åringen i profesjonell fotball i verden.

- Ødegaard har en unik kombinasjon av ung alder og prestasjoner i profesjonell fotball. Det gjør vurderingen av ham ganske vanskelig, siden det nesten er umulig å finne noen å sammenligne ham med. Vi verdsetter ikke spillere i ungdomsligaer, derfor kan vi ikke utelukke at det er noen andre 15-åringer med samme verdi. Men i vår database er han helt unik, sier Thomas Lintz i Transfermarkt til VG.

Ødegaard er verdsatt til i underkant av 14 millioner kroner av det tyske analysebyrået. Det gjør ham til Norges tiende mest verdifulle fotballspiller, med samme verdi som Rosenborgs Tore Reginiussen (28) og Cardiffs Mats Møller Dæhli (19).

- Det er umulig å si hvordan en tenåring vil utvikle seg videre, men det som er sikkert er at markedsverdien til Ødegaard bare vil øke. I hvert fall så lenge han presterer i Tippeligaen, sier Lintz, og legger til:

- Norge er et land Premier League-klubbene ser til, og disse klubbene betaler stadig mer for yngre spillere. En potensiell overgangssum vil øke, eller i hvert fall ikke synke, sammen med prestasjonene, talentstatusen og alderen hans, sier Lintz.

Ødegaard blir sammen med Mats Møller Dæhli regnet som Norges største fotballtalent.

Ingen innvendinger

Selv om ikke alle norske spillere har hatt for vane å lykkes i internasjonal fotball de siste årene, tror ikke Tor-Kristian Karlsen at storklubbene har noen innvendinger mot å kjøpe en 15 år gammel nordmann.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I PREMIER LEAGUE: Etter å ha blitt hentet til Cardiff av Ole Gunnar Solskjær, fikk Mats Møller Dæhli (til venstre) debutere i Premier League forrige sesong. Nå er Cardiff i Championship, hvor laget kjemper om opprykk. Her er Dæhli sammen med Frazier Campbell, Steven Caulker og Jordon Mutch. Foto:Rui Vieira,AP

- Absolutt ingen. Norske spillere er kjent for gode holdninger og jeg har aldri hørt representanter fra internasjonale toppklubber nevne reservasjoner mot å hente unge skandinaver, heller det motsatte. Spørsmålet er heller hvilke tanker gutten selv og hans familie gjør rundt det å reise ut av landet så tidlig. Valg av miljø, spillestil og kvalitet på akademi og trenere blir ekstremt viktig i karrierevurderingen, mener Karlsen.

VGs spillerbørs i Tippeligaen står ikke Martin Ødegaard på topplisten, selv om han med 6,22 i snitt denne sesongen, er den spilleren som har vært desidert best. Årsaken er at Ødegaard kun har fått børskarakter i ni av 20 kamper.

For å bli vurdert som Tippeligaens beste spiller, må han spille mer enn 30 minutter i minst 60 prosent av seriens 30 kamper.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TIPPELIGA-STATISTIKK: Slik har Martin Ødegaard gjort det i Tippeligaen denne sesongen. Foto: Grafikk:Sondre Nilsen,VG

Her er hele troppen til Norges kamp mot Emiratene i Stavanger:

Rune Almenning Jarstein - Hertha Berlin

Ørjan Håskjold Nyland - Molde

André Danielsen - Viking

Mohamed Elyonoussi - Molde

Per Egil Flo - Molde

Vegard Forren - Molde

Thomas Grøgaard - Odd

Fredrik Gulbrandsen - Molde

Steffen Hagen - Odd

Yann-Erik de Lanlay - Viking

Martin Linnes - Molde

Marcus Pedersen - Brann

Morten Gamst Pedersen - Rosenborg

Tore Reginiussen - Rosenborg

Jone Samuelsen - Odd

Harmeet Singh - Molde

Alexander Søderlund - Rosenborg

Fredrik Ulvestad - Aalesund

Martin Ødegaard - Strømsgodset

Les også

Mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Strømsgodset IF
  3. Martin Ødegaard

Flere artikler

  1. Ødegaard tatt ut på landslaget: - Jeg fikk litt sjokk egentlig

  2. Ødegaard tar full regi over egen fremtid

  3. LSK-leder: - Nå er det så dårlig stilt at benkesliterne hos Godset kommer med på landslaget

  4. Skadet Martin Ødegaard (15) ikke vurdert til Italia-kampen

  5. Hevder King og «Moi» er verdt en halv milliard: – Helt realistisk

  6. Roser «billige» Molde for triumfen mot Nani & Co

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder