GAMLE KJENTE: Sigurd Rushfeldt (t.v.) spilte under Per-Mathias Høgmo i Tromsø og gir gamlesjefen de beste skussmål. Foto: Marius Hansen/VG

Rushfeldt: - Høgmo er en blanding av Drillo og Eggen

Tidenes toppcorer Sigurd Rushfeldt (40) hevder Norge får det beste av Drillo og Nils Arne Eggen i Per-Mathias Høgmo som ny landslagssjef.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Tidenes toppscorer i eliteserien (172 mål) har vært spiller under alle tre.

- Per-Mathias er nytenkende og fotballklok. Han er oppdatert og følger godt med på hva som skjer i internasjonal fotball, sier Sigurd Rushfeldt.

Egen stil

- Hvilke grep tror du han gjør med landslaget?

- Det kommer nok en del nye spillere inn. Men det mest synlige blir hans egen stil, og måten han skaper atmosfære rundt seg, sier Rushfeldt.

VG DIREKTE: Chat, live og TV-sending fra pressekonferansen

- Høgmo har uttalt stor sans for Drillo og Nils Arne Eggens suksess med Norge og Rosenborg. I hvilken grad er han påvirket av dem?

- Han er en god kombinasjon. Han er opptatt av struktur. At det defensive skal på plass. Samtidig er han klar på at ballen skal være mye i eget lag for å score mål, svarer Rushfeldt.

God timing

Ole Martin Årst (39), TIL-spiss inntil i fjor og fotballekspert i TV 2 nå, mener det er god timing for Høgmo.

- Han er nyskapende og flink til å skape miljø rundt seg, sier Årst

NYSKAPENDE: Ole Martin Årst mener Per-Mathias Høgmo er en nyskapende trener som er flink til å bygge opp et godt miljø rundt seg. Foto: Tom Benjaminsen

På spørsmål fra VG om han tror Ole Gunnar Solskjær hadde vært et bedre valg enn Høgmo svarer han.

- Det er mye mulig at det ville skapt mer engasjement på kort sikt. Men jeg oppfatter at Solskjær ønsker å gjøre mer på klubbnivå før han tar over landslaget. Kanskje får vi se ham i en engelsk klubb før han leder Norge, sier Årst.

Allsidig

Høgmo ble kretsmester i langrenn, og nordnorsk mester på skøyter før han satset hundre prosent på fotball. Han gikk i tøff skole under Arsenal-legenden George Armstrong (621 kamper for The Gunners) som var spillende trener i Mjølner-Narvik.

FOTBALLBLOGGEN: Drillos beste Ullevaal-opptreden i år

Interessen for jakt og friluftsliv har alltid vært der. Omtalt som hans store lidenskap sammen med fotballen. Den gamle TIL-lederen og tidligere NFF-styremedlem, Gunnar Wilhelmsen, gir den nye landslagssjefen terningkast «sterk firer» på jaktferdigheter.

- Vi jaktet sammen på Ringvassøy utenfor Tromsø et år og skjøt 39 ryper. Det føltes som vi gikk i en «hønsegård». Men ellers er det litt mye bom for Per-Mathias, og han kan være litt lat, sier Gunnar Wilhelmsen.

- Som da han spilte spiss for Tromsø på 80-tallet?

- Det var en god sammenligning, svarer en lattermild Wilhelmsen.

God skole

Høgmo har vært Tromsø-trener i tre perioder. Den siste endte med tapt cupfinale mot Hødd i fjor. Den første i 1992 resulterte i sparken.

Det var også starten på en lang reise, som student ved Norges Idrettshøyskole, trener for U21 og kvinnelandslaget som vant gull i Sydney-OL.

Han var vant til å jobbe med «utvidet åpningstid» året rundt. I Rosenborg i 2005 møtte han imidlertid veggen. Og ble syk av stress og arbeidspress. Han presiserer at det var dobbeltkjøret med jobb og utdanning som ga ham flatt batteri. Ikke RBK alene.

- Det var ved NIH jeg lærte meg i idrettspsykologi, treningslære, idrettssosiologi, teknikklære, filosofi, metodikk og analyse, sier Høgmo.

Ifølge ham selv var det her han utviklet seg til en helhetlig leder. I voksen alder har jobbet som forsker. Før han gikk løs på snuoperasjonen i Stockholmsklubben Djurgården i mai arbeidet han med en doktoravhandling om prestasjonskultur ved Universitet i Tromsø. Den omhandler blant annet Manchester United-ikonet Alex Ferguson.

- Det er Fergusons evne til å utvikle seg som gjør ham ekstrem. Han er nådeløs i kravene til seg selv og spillerne, sier Per-Mathias Høgmo.

Les også

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder