TIL FINALE: Yaya Toure har ledet Elfenbenskysten til finalen i Afrikamesterskapet. Foto:Khaled Desouki,Afp

Kan bryte gullgenerasjonens forbannelse

VGs oddstips: Yaya Touré leder Elfenbenskysten til seier i Afrikamesterskapet

Elfenbenskysten har ikke vunnet Afrikamesterskapet siden 1992 - til tross for at laget har hatt en gyllen generasjon med flere verdensstjerner på laget.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Didier Drogba, Yaya Toure, Kolo Toure, Gervinho, Salomon Kalou, Didier Ya Konan, Emmanuel Eboue, Cheick Tiote og Wilfried Bony er noen av stjernene som har vært en del av Elfenbenskysten gullgenerasjon. Det ironiske er at de aldri har vunnet hverken Afrikamesterskapet eller kommet seg forbi gruppespillet i VM.

I Afrikamesterskapet har det blitt to kvartfinaletap, et semifinaletap og to finaletap på de fem siste forsøkene for Drogbas generasjon. Men marginene har ikke vært på Elfenbenskystens side; begge finalene, mot Egypt i 2006 og Zambia i 2012, ble tapt etter straffesparkkonkurranse.

Didier Drogba har vært en naturlig lederskikkelse i en årrekke. Nå har Chelsea-spissen gitt seg på landslaget, etter 104 kamper og 65 mål. Yaya Toure var, som én av tre igjen fra finaletapet i 2006, den åpenbare etterfølgeren med bindet rundt armen. Nå har han ledet laget til den tredje finalen på ni år.

– Vi har alltid hatt mange gode spillere, men vi har ikke klart å vinne Afrikamesterskapet. Vi har jaktet dette trofeet i mange år uten å lykkes, har Toure uttalt.

Historisk sett er ikke Elfenbenskysten noen gigant i afrikansk sammenheng. Kun én triumf har det blitt, faktisk etter straffer det også, tilbake i 1992 mot dagens finalemotstander Ghana. Egypt er suverent best med syv seire, mens Ghana og Kamerun har vunnet fire ganger hver.

Ghana venter også desperat på en ny triumf i Afrikamesterskapet, og det kommer ikke til å bli noen enkel oppgave for Toure og co. Ghana er alltid å regne med når Afrikamesterskapet sparkes i gang, og har vært i semifinale i de fire siste mesterskapene, men siste triumfen kom helt tilbake i 1982.

Men vi holder Elfenbenskysten som favoritter, og tror alle gode ting er tre for Yaya Toure. Det gir 2,30 i odds, kampen vises på Eurosport og har spillestopp 19.55.

VG Live: Følg kamputviklingen her

– Jeg har alltid drømt om å vinne mange trofeer, og jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått gjøre det i min karriere. Men å vinne Afrikamesterskapet har hele tiden vært et mål. Det er ikke bare viktig for meg, men for landet mitt. Jeg håper å kunne løfte det trofeet. Det hadde betydd veldig, veldig mye for meg, sa Manchester City-proffen før mesterskapet.

Her finner du våre øvrige oddsobjekter for dagen

De siste syv årene har de to lagene møtt hverandre fire ganger. Ghana har vunnet to ganger, Elfenbenskysten en gang og det siste oppgjøret for halvannet år siden endte uavgjort. Ghana-kaptein Asamoah Gyan sto over semifinalen, og det er svært usikkert om han spiller finalen. Det kan bli avgjørende i dette oppgjøret. For Elfenbenskysten kan stille med hele sitt stjernegalleri, mens Ghana kanskje må klare seg uten sin største stjerne.

På veien mot finalen har Ghana slått ut Guinea og vertsnasjon Equatorial Guinea, mens Elfenbenskysten har møtt langt sterkere motstand i Kongo og Algerie.

NB! VG og Norsk Tipping har et kommersielt samarbeid om tipping. VG får en kommisjonærinntekt av spill hos Norsk Tipping basert på trafikk på våre spillsider og tippeartikler.

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder