KLAR I SIN TALE: Michel Platini har hatt en lang dag i møter med sine UEFA-medlemmer. Den rundet han av med å holde en pressekonferanse hvor han sa nøyaktig hva han mente om de siste dagers FIFA-hendelser. Foto:Walter Bieri,Ap

Truer med å trekke Fotball-Europa ut av FIFA dersom Blatter blir gjenvalgt

Platini ba Sepp Blatter om å trekke seg som president i dag

UEFA-president Michel Platini (59) sier de europeiske fotballnasjonene kan komme til å trekke seg ut av FIFA dersom Sepp Blatter (79) fortsetter som president.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Hvis Mr. Blatter vinner valget, vil UEFA møtes i Berlin for å diskutere vår fremtid med FIFA, sa Platini på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Møtet vil i så fall finne sted i forbindelse med Champions League-finalen neste helg, og på agendaen kan også en mulig boikott av VM stå.

Torsdag morgen satte UEFA-presidenten seg i bilen og kjørte til Blatter - for å be ham om å trekke seg som president for det internasjonale fotballforbundet.

– Jeg sa: Sepp, mann til mann, ansikt til ansikt: Forlat FIFA. Det er ikke lett å si til en venn at han må dra, men jeg gjorde det.

Etter å ha snakket med Blatter dro Platini videre i møter med sine fotballkollegaer i UEFA. Der holdt han, sammen med tidligere presidentkandidat i FIFA Michael van Praag, sterke apeller for at UEFA-medlemmene skulle gi sin støtte til Blatters motkandidat Prins Ali av Jordan.

Før han møtte sine UEFA-venner, skal Platini altså ha møtt Blatter. Men FIFA-presidenten hadde ingen intensjoner om å imøtekomme kollegaens ønske: Ifølge Platini svarte Blatter følgende:

– Det er for sent. Jeg kan ikke plutselig trekke meg nå, med en kongress som starter i ettermiddag.

Les også: Dødssyk 70-åring ble FBI-muldvarp

– Avskyelig

UEFA-møtet i da«g skal ha ført til at de fleste europeiske landene ønsker å stemme på Prins Ali. Det gjør også Norge, NFF-president Yngve Hallén bekreftet via en pressemelding i dag at den norske leiren har bestemt seg for å vrake Blatter til fordel for jordaneren.

– Organisasjonen trenger en ny toppleder. Jeg har fortalt dette til Blatter tidligere, og i dialog med resten av Forbundsstyret har jeg besluttet at NFF kommer til å støtte Prins Ali, uttalte Hallén.

VG møtte Hallén tidligere i dag og snakket blant annet om det som kan komme til å bli en jevn avstemming under morgendagens planlagte FIFA-valg.

– Hvordan skal man forklare at det går mot endringer dersom Blatter blir sittende?

– Det må man ta, men det er klart at UEFA må ta noen valg etter kongressen uavhengig av hvem som sitter som president, sier han.

VG PLUSS 07.14: Historien om FIFAs Gudfar

Vil trekke seg

Dagens diskusjon om hva UEFA vil foreta seg dersom Blatter blir gjenvalgt, startet etter det VG kjenner til med at David Gill i det engelske fotballforbundet tok ordet og fortalte at han ikke lenger ønsker å ha en plass i FIFAs eksekutivkomité dersom ikke Prins Ali blir ny president.

John Delaney i det irske fotballforbundet bekrefter dette overfor Sky Sports.

– Jeg synes det var modig og veldig ærlig gjort av ham. Det ble fulgt av en god runde applaus, sier han.

På dagens pressekonferanse snakket Platini om hva han mente om de siste dagers hendelser i Zürich, som startet med at FBI og sveitsisk politi gjennomførte en razzia mot det sveitsiske luksushotellet hvor FIFA-toppene holder hus i forbindelse med denne ukens kongress.

Det resulterte i arrestordre på ni profilerte medlemmer.

– Jeg har fått nok av FIFA. Nok er nok. Dette er ikke bra for ryktet vårt i det hele tatt. Jeg er den første til å si at jeg synes dette er avskyelig, sier Platini.

Oversikt: Disse FIFA-toppene er tatt

Måtte si fra

Platini sørget for å uttrykke medfølelse overfor sin presidentkollega Blatter på dagens pressekonferanse.

– Jeg føler med ham. Vi har støttet ham lenge, men det gjelder ikke lenger. Jeg snakker med ham som en venn om realitetene, sier UEFA-sjefen.

Platini slår fast at FIFA rett og slett ikke kan fortsette på den måten de hittil har gjort.

– Blatter har alltid sagt at han har vært som en onkel for meg. Hvis jeg ikke sier fra til ham, vil ingen gjøre det. Men han mener det er for sent for ham å trekke seg nå, sier UEFA-presidenten.

Les også: Her er mannen Norge vil ha som FIFA-president

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder