SYV TILTALT: Statsadvokat Asbjørg Lykkjen under en tidligere rettssak. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Syv personer tiltalt i kampfiksingsaken

Tiltalen: Fem spillere mottok til sammen inntil 200.000 kroner

Syv personer er tiltalt for grov korrupsjon i forbindelse med kampfiksingssaken i norsk fotball.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Tiltalen dreier seg om grov korrupsjon, samt bedrageri mot Norsk Tipping. Syv personer er involvert, fem av dem er tilknyttet klubbene Follo og Asker. De to andre har utført store spill hos Norsk Tipping, sier konstituert statsadvokat Asbjørg Lykkjen til VG.

Det var Bergens Tidende som først omtalte saken, mandag morgen.

Kampene Østsiden - Follo og Frigg - Asker har siden juli 2012 blitt etterforsket for kampfiksing. Nå er syv personer tiltalt. Tre av dem er tidligere fotballspillere i Follo: Formose Pape Mendy, Drin Shala, Saif Haydar Jafar. To er tidligere Asker-spillere: Alban Shipshani og Fredrik Alexander Notice.

- Slik påtalemyndigheten ser på denne saken, er den svært alvorlig. Det svekker tilliten til fotballen generelt som idrett, og til hele tippesystemet. Dersom det blir grobunn for at kamper kan bli fikset i forkant, er det svært ødeleggende, sier Lykkjen.

- Mottok inntil 200.000

Grov korrupsjon har en strafferamme på 10 års fengsel, mens grovt bedrageri har en strafferamme på seks år. Rettssaken vil trolig komme opp i 2015.

LES OGSÅ: - Jo visst var kampen fikset

- Saken er nå sendt til tingretten for berammelse, og vi avventer tidspunkt derfra. Det er jo syv som er tiltalt i denne saken, og det må gjøres en del koordinering, blant annet med forsvarerne, sier Lykkjen.

24. juni 2012 ledet Follo 3-0 i bortekampen mot Østsiden. Follo ledet på det tidspunktet 2. divisjon avdeling 4, men hjemmelaget snudde og vant 4-3 etter å ha sluppet inn alle målene den siste halvtimen.

2. divisjonslaget Asker kontaktet NFF om sin bortekamp mot Frigg 24. juni i 2012. Asker tapte 1-7. Klubben syntes resultatet var så spesielt at forbundet burde varsles.

Ifølge tiltalen har de fem spillerne mottatt til sammen inntil 200.000 kroner for å ha bidratt til at Follo og Asker tapte sine kamper.

«Avtalen om å tape kampene hadde til formål å gi gamblermiljøet i Norge og utlandet mulighet til å begå bedragerier mot spillselskaper ved å spille på de manipulerte kampene. De aktuelle fotballkampene ble spilt 24. juni 2012 med det resultat at Follo fotballklubb tapte kampen mot Østsiden fotballklubb 4-3, mens Asker fotballklubb tapte kampen mot Frigg fotballklubb 7-1. I perioden etter den 24. juni 2012, mottok de til sammen inntil kr. 200.000,- i utilbørlig fordel som betaling for den inngåtte avtalen om å tape kampene», heter det i tiltalen.

Bestrider tiltalen

«Den utilbørlige fordelen» skal ha stammet blant annet fra utbytte av spill på de manipulerte kampene, ifølge tiltalen.

Advokat Morten Furuholmen representerer en av de tiltalte, tidligere Follo-spiller Drin Shala.

- Han bestrider å ha opptrådt slik i den kampen, sier Furuholmen til VG om tiltalen.

Han er kritisk til at det har tatt over to år før tiltalen kom på bordet.

- Det har tatt svært lang tid. Det har gjort skadene mer komplekse. De tiltalte har fått en ekstrabelastning som jeg hadde håpet at kunne vært unngått, sier Furuholmen.

Advokat Per Sjong Larsen, som representerer Fredrik Alexander Notice i saken, vil foreløpig ikke si hvordan hans klient stiller seg til tiltalen.

- Jeg registrerer tiltalen, men har foreløpig ingen kommentar til den. Min klient befinner seg i utlandet og vi skal ha et møte i løpet av 14 dagers tid, sier Sjong Larsen til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TILTALT: Alban Shipshani (t.v.), Formose Pape Mendy, Drin Shala og Saif Haydar. I tillegg er Fredrik Alexander Notice tiltalt. Foto:DIGITALSPORT/FREDRIKSSTAD BLAD,

Pål Eriksrud er advokat for den tidligere Follo-spilleren Saif Haydar.

- Han er av den klare oppfatning at han ikke har vært med på kampfiksing. Hvis det har vært en kampfiksing i denne kampen, så har han ikke vært med på det, sier Eriksrud.

Generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund er glad for at kampfiksingssaken ender i tiltale og dermed rettssak.

– Nå får vi alle bevisene opp på bordet. Nå får vi vite hva politiet vet i en rettssal. En henleggelse ville ikke vært heldig. Men det aller viktigste er advarselen til fotballens barn, unge og ledere, sier Siem til VG.

– Dette sender også et signal til dette miljøet. Men jeg tror nok ikke dette er så dypt organisert som ryktene kanskje tilsa. Det kan virke som om det var en isolert gruppe. Jeg tror ikke kampfiksing i norsk fotball er forankret i noen syndikater, sier generalsekretæren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder