AVGJORDE: Arda Turan jubler for sitt matchvinnermål. Hjemmelagets spillere fortviler. Foto: EPA

Sendte vertsnasjonen ut på overtid

Tyrkia fikk revansje for VM-skuffelsen

(Sveits-Tyrkia 1-2) To minutter på overtid sendte unge Arda Turan (21) i vei et langskudd. Ballen traff de våte nettmaskene - og vertsnasjonen Sveits er ute av EM.

  • Kristian Skalland Moen
Publisert:

VG Nett LIVE:Les fullt kampreferat her!

Sveits har riktignok en kamp igjen å spille, mot gruppefavoritten Portugal. Men sveitserne har ingen mulighet til å ta seg videre i gruppen. Laget står med null poeng på to kamper.

- Det er en stor, stor skuffelse. Vi hadde sjansen til å avgjøre kampen i vår favør, men greide ikke å utnytte sjansene. Jeg kan ikke bebreide spillerne, for de gjorde sitt beste og ga alt, sier Sveits-trener Jakob Kuhn.

Kveldens motstander Tyrkia har fortsatt en god mulighet til å ta seg videre til kvartfinalen, etter et herlig comeback foran 40 000 tilskuere i Basel.

- Det er ikke lett å komme tilbake etter å ha ligget under, men vi kjempet hardt og skapte mange sjanser, sier Tyrkias landslagssjef Fatih Terim etter kampen, som ble enormt preget av været.

Les videre under bildet!

VÅTT: Arda Turan og Stephan Lichsteiner i duell under onsdagens kamp. Foto: Reuters


Den våte banen gjorde det fryktelig vanskelig å spille i Basel i kveld. Regnet bøttet ned i den første omgangen, og ble liggende på banen. Dermed var det nærmest umulig å føre ballen eller spille kortpasninger langs bakken.

- Før kampen tenkte jeg at litt regn ville hjelpe oss. Jeg trodde jo ikke at det skulle regne så mye at vi nesten druknet, sier Fatih Terim.

Ville ikke feire

Det var Sveits som mestret føret best de første 45 minuttene. Etter en drøy halvtime fikk de uttelling. EMs yngste spiller Eren Derdiyok (19) ble frispilt ute til høyre. Han rundet keeper og la ballen på tvers inn foran mål. Ballen stoppet opp i en vannpytt inne i femmeteren til Tyrkia, og den tyrkiskfødte sveitseren Hakan Yakin dyttet ballen i det åpne målet, til ellevill jubel fra hjemmesupporterne.

Yakin selv tok det hele mye roligere, og feiret like dempet som Tysklands Lukas Podolski gjorde da han scoret mot sitt fødeland Polen tidligere i EM.

Les videre under bildet!

BALLEN STOPPET: Her stopper ballen i en vannpytt før Hakan Yakin gjør 1-0 for SVeits. Foto: Reuters

Yakin fikk muligheten til å doble ledelsen få minutter senere, på en sjanse som lignet den som han scoret på like før. Derdiyok la perfekt inn fra høyrekanten. Yakin stod på blank goal igjen, men bommet fra et par meters hold på utrolig vis.

Sveits gikk til pause med 1-0-ledelse. Da gjorde Tyrkias trener sitt beste for å få bedre spilleforhold.

- Ja, jeg ba en bønn om at regnet skulle stoppe, forteller Fatih Terim.

Tyrkia kom sterkt tilbake da regnet hadde stoppet. Like før timen var spilt la Norge-dödare Nihat Kahveci inn fra venstre. I midten stod innbytteren Semih Sentürk. Han steg til værs og stanget inn utligningen forbi keeper Diego Benaglio, som kanskje burde reddet avslutningen.

Kampen mellom Tyrkia og Sveits var det første møtet mellom de to nasjonene siden sveitserne tok seg til VM i 2006 etter play off-kamper mot nettopp Tyrkia. Det dobbeltoppgjøret endte i slåsskamp da den andre kampen var ferdigspilt. Frustrerte tyrkere gikk til angrep på Sveits' jublende spillere.

Slåss sist

Etter episoden valgte UEFA å straffe Tyrkia. Tyrkerne måtte spille alle hjemmekamper i den foregående EM-kvalifiseringen for tomme tribuner i et annet land. Det var årsaken til at Norge møtte Tyrkia i Frankfurt.

Skuffelsen over å ha mistet VM i 2006 hang trolig i lenge, men i dag fikk Tyrkia sin revansj. For da Galatasaray-talentet Arda Turan dundret ballen i mål bak Benaglio på overtid, var det Tyrkia som kunne juble til slutt.

Sveits klarte ikke å levere hjemmepublikummet den EM-festen de supporterne hadde håpet på. Nå er Østerrike vertenes eneste håp om fortatt EM-deltakelse. Østerrike tapte den første kampen mot Kroatia, og møter Polen i morgen i gruppe B.

I gruppe A blir det et rotterace om å komme seg videre til kvartfinalen. Portugal er allerede klare, og får følge av enten Tyrkia eller Tsjekkia. De to nasjonene møtes i siste avgjørende kamp. Dersom det blir uavgjort der, avgjøres videre avansement på straffer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder