VIL IKKE TILBAKE: Erik Hagen er ferdig med russisk fotball. Han mener oppførselen til de russiske spillerne er Russlands største problem i EM. Her feirer Hagen seriegullet med Zenit sammen med Martin Skrtel (t.v.) som nå er i Liverpool. Foto: Reuters

«Panzer» hardt ut mot ukulturen i russisk fotball

...men tror Russland overrasker i EM

Tidligere Russland-proff Erik «Panzer» Hagen (32) mener mentaliteten til russerne stopper dem fra å være virkelig gode.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Live kl. 18.00:Følg Spania-Russland!

Hagen spilte tre år for årets UEFA-cupvinner Zenit St. Petersburg, og er kanskje den nordmannen med best kunnskap om russisk fotball akkurat nå.

- De (Russland) er en kanon outsider. De har tre-fire virkelig gode spillere på laget, sier Erik Hagen til VG Nett.

Midtstopperen tror rammen rundt et EM-sluttspill kan være med på å motivere russerne til å gjøre en ordentlig innsats.

- Russerne er litt sånn at når det er store mesterskap, litt fine baner og masse folk som ser på - så er det tingen fremfor nitriste cupkamper oppe i Sibir, mener Panzer.

- Jeg tror de kan overraske mange, men det avhenger litt av det taktiske. De er ikke helt i mål der ennå.

Landslagsnomaden

Det taktiske er det landslagsnomaden Guus Hiddink som har ansvaret for nå. Nederlenderen har trent Nederland, Sør-Korea, Australia og nå Russland. Han tok Nederland til semifinale i 1998.

Han ledet også Sør-Korea til en overraskende fjerdeplass under VM i 2002. Som om ikke det var nok, guidet han Australia til deres første VM-sluttspill på 32 år i 2006. Laget kom til og med videre fra gruppespillet, men ble slått ut av Italia i første sluttspillkamp.

I den foregående EM-kvalifiseringen med Russland kom han seg til sommerens sluttspill på bekostning av England. Med EMs yngste mannskap (snittalder på 26,15 år) har de håp om å bite kraftigere fra seg enn de har gjort siden inngangen til 90-tallet. Russland har nemlig slitt med å kvalifisere seg til alle sluttspill, og når de har vært med, så har de røket ut tidlig.

- Livsstilen ikke tolerert

- Jeg synes de har skuffet landslagsmessig til å ha 160 millioner innbyggere. Det går litt på mentaliteten, sier Erik Hagen, om det Russiske laget som nesten utelukkende har hjemlige spillere.

SCORET TO MOT ENGLAND: Roman Pavljutsjenko ble russisk helt da han scoret to mål mot England i oktober. I kveld spiller han trolig fra start mot Spania. Foto: AFP

- Og det er heller ikke overraskende med tanke på den mentaliteten de har, mener Panzer.

- Hva mener du med det?

- Den livsstilen de lever i Russland er ikke tolerert i andre siviliserte land. Det er mye penger i russisk fotball, og spillerne kan stort sett gjøre som de vil fordi de sitter på noen lønninger som få lag i Europa kan matche.

- Er mye festing blant spillerne en del av problemet?

- Blant annet det, ja. Det er ikke overraskende at flere av spillerne ikke er ute i Europa selv om de har fantastiske ferdigheter.

Prøvde å rydde opp

Hagen nevner sin egen klubb Zenith St. Petersburg som et eksempel på problemene. Det er regelen i Russland at det må være minst fire hjemlige spillere i startelleveren, og ifølge Hagen øker det til seks om kort tid.

- St. Petersburg er en by med seks millioner innbyggere og én klubb - det er ganske spesielt. Jeg fikk etter hvert øynene opp for hva spillerne driver med. Dick Advocaat (manageren, red. anm.) prøvde å forandre stilen, men det måtte han bare gi opp ettersom klubben er avhengige av å ha russiske spillere på laget, sier Hagen.

Les også:Hagen har ikke fått Wigan-tilbud

- Kan du gi konkrete eksempler på hva spillerne gjør?

- Nei, det holder jeg for meg selv.

- Er denne ukulturen årsaken til at du ikke vil tilbake til Zenit?

- Ja, den stilen der er ikke noe for meg. Jeg synes vi er veldig proffe i Norge og gjør mye riktig.

Zenit St. Petersburg var for øvrig laget som vant UEFA-cupfinalen mot Rangers i mai.

Offensiv Hiddink

Nederlandske Guus Hiddink har i hvert fall ikke tenkt å la russernes mentalitet ødelegge dette sluttspillet. Han forventer at laget hans går rett i strupen på Spania i kveld.

- Jeg vil at de skal gå ut og spille god fotball. Jeg vil at de skal gjøre Spanias liv komplisert. Jeg vil ikke ha prestasjoner preget av frykt og mangel på selvtilitt, slik vi har sett i tidligere turneringer, sier Hiddink til UEFA.com.

PS! Det er fortsatt ikke noe nytt i forhold til Erik Hagens jakt på ny arbeidsgiver. Han mottar lønn fra Wigan ut juni og har et halvt år igjen av kontrakten med Zenit St. Petersburg, men leter etter en ny klubb i Europa.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder