HYSJ! Det er kanskje stille før stormen, men lørdag smeller det. Kanskje blir Stefan Johansen og hans Fulham å finne i Premier League neste sesong. Foto: ADAM HOLT / REUTERS

Fulham eller Aston Villa? Derfor er Premier League-opprykk verdt flere milliarder

Et opprykk til Premier League er verdt over 1,7 milliarder kroner - selv om laget skulle rykke rett ned igjen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

• Her er lørdagens oddstips

Det kalles gjerne for «milliardkampen» eller «verdens mest innbringende fotballkamp», playoff-finalen som avgjør hvilket lag som tar seg til Premier Leauge og hvilket lag som blir værende i Championship.

Det er ikke uten grunn.

Ifølge Deloitte kommer vinneren av Fulham og Aston Villa til å juble for opprykk - og minst 1,7 milliarder kroner inn på kontoen i løpet av de to neste sesongene.

– Vinneren stikker av med alle pengene, og alles øyne kommer til å være rettet mot Wembley lørdag ettermiddag, sier Dan Jones i Deloitte.

Få med deg de ferskeste oddstipsene på Tipster!

Nå spilles riktignok Champions League-finalen lørdag kveld, men playoff-finalen betyr enda mer pengemessig for lagene.

I prispenger skiller det omkring 40 millioner kroner mellom det å vinne Champions League og å komme på 2. plass. I playoff-finalen er det nærmest alt eller ingenting.

Vinneren får en del av den økonomisk lukrative Premier League-kaka, 2. plassen blir værende i Championship. Men hvor kommer egentlig pengene fra?

VG Live: Følg Stefan Johansen og Fulham mot Aston Villa fra 18.00 her!

Den aller største delen av pengekaka kommer fra de lukrative TV-avtalene som Premier League har innenlands og utenlands, der klubbene sitter igjen med nesten alt.

les også

Pengeregn over engelsk fotball

Legger man til penger basert på plasseringen man ender på, andre kommersielle rettigheter og økte inntekter som følge av økt interesse ved å spille i Premier League, nærmer man seg milliarden med stormskritt.

Se på Middlesbrough, for eksempel. Da de endte på 19. plass i 2016/17-sesongen og rykket ned, mottok laget 98.820.976 pund (litt over én milliard kroner), ifølge Bristol Post.

Skulle man være så uheldig, eller udyktig, å rykke ned fra den øverste divisjonen på direkten, betyr ikke det at pengestrømmen fra Premier League stopper opp.

Forrige sesong ble reglene endret slik at et lag som rykker ned mottar 55 prosent av hva de ville ha fått av de sentrale prispengene om de hadde holdt seg. Og sesongen etter der igjen er tallet 45 prosent.

Ett år i Premier League og fallskjermpengene man mottar etter å ha rykket ned på direkten, utgjør altså omkring 1,7 milliarder kroner.

les også

Stor VG-kåring: De 25 beste keeperne i engelsk fotball siste 50 år

Pluss content

Om man ikke rykker ned på direkten, klirrer det enda mer i pengekassen. I tillegg til å dra full nytte av Premier League-kaken nok en sesong, vil man også motta fallskjermpenger (35 prosent) i sesong tre etter et nedrykk, riktignok dersom man ikke har rykket opp igjen på den tiden.

VGs tips: Nei til at begge lag scorer

Fulham eller Aston Villa? Historisk sett er det laget som scorer først som blir å finne i PL neste sesong, for det har skjedd i 13 av de siste 15 playoff-finalene. Det har også med at det scores svært lite. Bare tre ganger på de siste 15 årene har begge lag scoret, og hele åtte kamper har endt 1–0.

Lite tyder på at denne playoff-finalen blir annerledes. På veien til den har vi hatt fire kamper med resultatene 1–0, 0–1, 2–0 og 0–0, og vi tror på en ny målfattig kamp, der maks ett av lagene får nettsus.

At ikke begge lag scorer, får du 1,77 i odds på. Spillstopp er 17.55, og kampen kan du se på Viasport 1.

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Premier League

SVUTMP
1Liverpool88002061424
2Manchester City85122791816
3Arsenal84311311215
4Leicester City8422147714
5Chelsea84221814414
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder