PÅ VEI OPP: De norske landslagsgutta, som her morer seg på trening i Slovenia, er i ferd med å få et godt omdømme igjen blant det norske folk. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Sjekk den oppturen: Landslagets omdømme i kraftig bedring

LJUBLJANA (VG) Folkets oppfatning av herrelandslaget i fotball har fått en solid opptur siden Lars Lagerbäck (70) tok over som sjef, viser en ny undersøkelse.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er alltid positivt å vinne. Det gjør arbeidet for oss i støtteapparatet og spillerne mye enklere, og jeg merker at det er en god stemning nå, sier Lagerbäck til VG før skjebneuken i Nations League som kan sikre Norge en gyllen mulighet til å kjempe om EM-plass i 2020.

En fersk undersøkelse av Sponsor Insight viser at landslagets omdømme denne høsten er på sitt høyeste siden slutten av 2015, da Norge kjempet om EM-plass under Per-Mathias Høgmo.

les også

Hodebry før landslagets skjebneuke: – Soleklar svekkelse

1000 personer er spurt i undersøkelsen. De svarer på om de er negative, nøytrale eller positive til fotballandslaget.

Oppturen kommer etter en mørk periode for herrelandslaget: Fra å ligge på ti prosent i siste kvartal i 2015, var omdømmet helt nede i minus 28 prosent på tampen av 2016, da Høgmo fikk sparken etter svake resultater. Null prosent er altså helt nøytralt. Resultatene regnes ut ved å trekke andelen negative besvarelser fra andelen positive.

les også

Vitesse-ekspert hevder fansen «hadde fått nok» av Ødegaard

– Det er alltid lettere å prestere når folk støtter oss og tror på det vi driver med, men det er vår jobb å levere på banen. Da kommer også interessen, og vi merker en veldig positivitet rundt landslaget nå. Det var tøffere da publikum ikke hadde troen på oss, men vi har jobbet hardt og resultatene i år har vært solide, sier landslagskaptein Stefan Johansen til VG.

POSITIV TREND: Slik har landslagets omdømme utviklet seg fra kvartal til kvartal siden starten av 2015. Foto: Sponsor Insight

Siden Lars Lagerbäck overtok sjefsansvaret i februar 2017 har pilene pekt oppover: Minus 28 prosent ble til minus 15 prosent i slutten av 2017, og siden har stigningen skutt fart.

Det siste året har landslagets omdømme steget med 24 prosentpoeng – nå er landslagsgutta tilbake på den positive siden med ni prosent.

les også

Marokko-dominans i Norges startellever: – Spesielt

Roser Lagerbäck

– Utviklingen er utelukkende positiv, særlig det siste året. Det er selvfølgelig hyggelig. Resultater trumfer jo alt, men vi har målinger som viser at det også er andre forhold som spiller inn, sier landslagets mediesjef Svein Graff og utdyper:

– For eksempel hvordan Lagerbäck fronter landslaget. Jeg tror publikum liker ærligheten, troverdigheten og måten han snakker på. Jeg tror også spillerne oppfattes som et ujålete og hardtarbeidende kollektiv med en god blanding av unge og erfarne spillere. Det setter nordmenn pris på.

Sjekk Martin Ødegaards frisparkperle:

Kaptein Johansen understreker Lagerbäcks rolle i gjenreisingen av landslaget.

– Lars har en veldig bra standing som trener, og han er veldig viktig for hvordan landslaget fremstår både på og utenfor banen. Han har vært i flere sluttspill og har sterke resultater. Folk lytter når han snakker, og han vet hva han vil, sier Fulham-spilleren.

les også

King om Johansens reaksjon: – Elsker at han viser folk fingeren

Selv sier Lagerbäck at han «først og fremst er opptatt av at vi vinner kamper».

– Men spillere og støtteapparatet skal være profesjonelle også utenfor banen og være gode ambassadører for landslaget som veldig mange bryr seg om. Hvis det øker landslagets popularitet, er det positivt, sier landslagssjefen.

GOD STEMNING: Lars Lagerbäck har fått Norge tilbake på vinnersporet. Da kommer også det gode humøret. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Gode TV-tall

Forbedringen i omdømme ser ut til å ha gitt utslag på TV-tallene: Fra å samle kun 214.000 seere i snitt mot Australia i mars, den første landskampen etter at TV 2 overtok rettighetene, var seertallet helt oppe i 637.000 for den forrige Nations League-kampen mot Bulgaria i oktober.

Men foreløpig har det ikke ført til noen voldsom økning av tilskuertallet på Ullevaal stadion. Rekorden under Lagerbäck ble slått i oktober da 14.712 møtte opp til lørdagskamp, men de fire andre hjemmekampene i år har alle samlet under 10.000 mennesker på stadion.

– Jeg tror både pris, tidspunkt, motstandere, og Nations League som et nytt konsept spiller inn. Men det er ingen tvil om at det var uheldig å prise den første hjemmekampen på høsten som vi gjorde. Vi kom unødvendig skjevt ut, sier Graff.

– Vi må bare fortsette å spille bra fotball og vinne kamper, så kommer forhåpentligvis flere på kampene, tillegger Lagerbäck.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder