NEKTER Å TAKKE AV: Frode Kippe sammen med hjemmepublikummet på Åråsen etter å ha scoret seiersmålet mot Sogndal i 2017. Foto: Hagen, Fredrik / NTB scanpix

Kippe (snart 41) får ny ettårskontrakt – klar for LSK-sesong nummer 20

Frode Kippe (40) fortsetter toppspillerkarrieren og har fått ny ettårskontrakt med Lillestrøm. På sikt skal han inn i en trenerrolle i klubben.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Torsdag presenterte romerikingene nyheten om at LSK-ikonet tar enda en sesong i gult og sort – etter at partene i praksis har vært enige en stund. Signaturen ble satt på papiret torsdag, da hadde Kippe returnert til Norge etter ferie med nesten alle Lillestrøm-lagkameratene i Mexico.

– Vi brukte vel bare fem minutter på å bli enige om kontrakt. Det vi brukte litt tid på er planen i fremtiden utover det at han er spiller i 2019. Uten at noe er skrevet i stein, så har vi snakket litt om det. Vi er opptatt av å bruke Frodes kompetanse fremover. Men først og fremst er det utrolig artig å forlenge med en av klubbens desidert største spillere gjennom tidene. Det er en gledelig dag på Åråsen, sier LSKs sportssjef Simon Mesfin.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

– Jeg har sagt før at jeg elsker å holde på med fotball. Det er utrolig gøy, og jeg har gjort det halve livet. Det er det å være med likesinnede, være i en prestasjonsgruppe og spille på øverste nivå når man er over 40, begrunner Kippe overfor VG.

les også

Har slåss mot nedrykk på tampen i nesten ti år: – Sjelden vært så ille før siste kamp

Sentral – igjen

I januar fyller han 41 år, men han er altså ikke ferdig på fotballbanen. Kippe var igjen sentral da Lillestrøm berget eliteserieplassen denne sesongen. Borte mot Strømsgodset i nest siste runde var han siste Lillestrøm-spiller på ballen da kanarifuglene utlignet til 2–2 i sluttminuttene, deretter spilte han en god kamp i den avgjørende 2–0-triumfen mot Kristiansund.

Det sikret Lillestrøm (en ny) 12. plass i Eliteserien, som betyr at klubben går på sin 45. strake sesong i toppserien i 2019 (rekord). For Frode Kippe blir det Lillestrøm-sesong nummer 20 etter debuten i 1997. 41-åringen fra Kolbotn har vært på Åråsen hele sitt liv som seniorfotballspiller, minus tre år i England (Liverpool og Stoke) fra 1999 til sommeren 2002. Og når han på et eller annet tidspunkt legger opp, har partene snakket om at han går inn i en trenerrolle i Lillestrøm.

Kippe har allerede såkalt B-lisens som trener, nivå to av fire etter Norges Fotballforbunds trinn.

– Jeg skal være med litt rundt junioravdelingen når det passer utover vinteren og våren, sette meg i hvordan det drives, vite om krav og systemer og se på mulighetene for videre trenerkurs, sier Kippe.

De siste sesongene har han gjort minst mulig ved siden av fotballen og beskrevet det som en suksessfaktor at han har bidratt på banen. I fjor løftet han kongepokalen som cupmesternes kaptein og finalens matchvinner, i år startet han 26 av 30 seriekamper.

– Det blir viktig å prioritere, så jeg sparer fysisk energi og ikke brenner for mye. Så dette blir lagt opp slik at det er mulig for min del, presiserer Kippe.

les også

Smárason usikker på LSK-fremtid – Mathew blir solgt

Skal trene for fullt

– Er planen at du fortsatt skal være førstevalg – eller blir du tiltenkt en rolle der du går inn i enkelte kamper der dine ferdigheter vil passe?

– Vi har diskutert dette i forkant. Jeg skal trene maks og være forberedt på å spille rundt 25 kamper. Så jeg går all-in for å spille det jeg kan. Samtidig må vi få frem unge spillere, så der skal jeg hjelpe til og bidra – og ikke stå i veien eller klage på laguttak om noen kommer opp, garanterer 41-åringen – og nevner U-landslagsstopper Erik Tobias Sandberg (18) som eksempel.

Han har fått prøve seg både i Eliteserien og cupen denne sesongen og blir av mange på Romerike sett på som Kippes arvtager i midtforsvaret til Lillestrøm.

Men Kippe vil nok uansett få bra med spilletid i 2019. Han kan dermed passere Roar Strand og Morten Berre på spillernes «adelskalender» over flest kamper i Eliteserien kommende sesong.

Molde-profilen Daniel Berg Hestad (473 kamper) beholder garantert sin rekord, men i teorien kan Kippe gå forbi både Berre (452 kamper) og Roar Strand (439). I serieavslutningen mot Kristiansund spilte Frode Kippe sin 425. seriekamp for LSK. De to siste i «400-klubben» er Espen Hoff (406) og Øyvind Storflor (400).

les også

Historisk avtale for norsk fotball: Eliteserien solgt til Kina

VIF-spiller med rekorden

Thorleif Olsen fra Vålerenga er både tidenes eldste målscorer og tidenes eldste spiller i norsk toppserie, regnet fra ligaen fant sin form i 1963. «Toffa» la faktisk opp det året, men rakk akkurat å prege historiebøkene. Han var 41 år og 323 dager da han scoret sitt siste toppseriemål, og 41 år og 332 dager da han spilte sin siste match i Norges øverste divisjon.

Men Kippe, som etter all sannsynlighet blir tidenes eldste Lillestrøm-spiller på toppnivå i løpet av 2019, sier han ikke motiveres av det å sette rekorder.

– Nei, det får være bonus den gangen du gir deg. For meg handler det om å bevise for meg selv og andre at det går an å levere på toppnivå i en alder av 41, sier tobarnsfaren med tenåringssønnene Isak og Aron.

Selv om Kippe både skulle spille og score i siste serierunde i 2019 (spilles 1. desember), er han med sine 41 år og 318 dager akkurat litt for ung for å ta kål på rekordene til Vålerenga-legenden. Men det kommer en fotballsesong også i 2020...

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30215472314168
2Bodø/Glimt30159664442054
3Rosenborg301410653411252
4Odd3015784540552
5Viking30138955421347
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder