Tomålshelt Patrick Mortensen: - Det kunne ikke vært bedre

SARPSBORG (VG) (Sarpsborg 08 – Genk 3–1) Patrick Mortensen har skrevet seg inn Sarpsborgs historiebøker med gullskrift.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

For med to mål var dansken en sterk bidragsyter til at hjemmelaget fortjent slo gruppefavoritt Genk i tidenes første gruppespillkamp i Europa League hjemme i Sarpsborg.

Torsdag kveld var det deilig å være dansk i Sarpsborg.

– Det var en deilig kamp. Deilig å få score to mål på hjemmebane foran et fantastisk hjemmepublikum. Det kunne ikke vært bedre, sier Mortensen til VG.

– Blir det statue av deg i Sarpsborg nå?

– Jeg tror ikke det. Det skal nok litt mer til.

Rosenborg tapte sin Europa League-kamp torsdag kveld.

Spissen understreker at de ikke må ta av nå.

– Vi vil ha mer. Genk er en stor klubb, dette er en stor prestasjon. Det var elleve spillere som jobbet knallhardt for hverandre, sier tomålsscoreren.

Kristoffer Zachariassen bytte drakt med Genks norske Sander Berge etter kampen:

Også TV2s ekspertkommentator Egil «Drillo» Olsen hadde en fin kveld og brukte store ord etter kampen.

– Det er en kjempebragd. Det verste av alt er det er helt fortjent. De har gjort en meget god kamp, mot et meget godt lag etter å ha tapt seks kamper på rad i eliteserien. Men akkurat nå er dette bare morsomt, sier TV 2-kommentator Olsen.

Tobias Heintz kom inn i det 73. minutt. Han forteller til VG at å få spille kveldens kamp er den største opplevelsen han har hatt.

– Her hjemme kan vi ta hvem som helst, sier Heintz etterfulgt av et stort smil.

Slik var kampen:

VG Live kampoversikt
Sarpsborg-ordføreren i ekstase: – Det er nesten naturstridig

Spikeren i kista kom et kvarter ut i andre omgang. En god Kristoffer Zachariassen trillet ballen til Mortensen som dro seg innover og curlet ballen i lengste. Etter ellevill jubel måtte publikum måtte gni seg i øynene da de så opp på resultattavlen og så at hjemmelaget ledet med to mål.

Berge: - De vinner fortjent

Sander Berge var raus i omtalen av motstanderen som sendte dem hjem til Belgia med tap.

– Vi fikk ikke maskineriet til å rulle. Sarpsborg er et bra lag, så all honnør til dem. De forsvarer seg godt og løper mye. De vinner fortjent, sier Berge til VG.

Eksploderte

Men det var ikke ufortjent, og Sarpsborg startet kampen klart best.

Joachim Thomassen er kanskje synsk, for han spådde 3–1-seier dagen før kampen:

Lover at Sarpsborg 08 skal «se ut som et fotballag igjen» etter syv strake tap

Etter bare fem minutter eksploderte det i Sarpsborg. Hjemmelaget rullet fint opp på høyresiden og ballen ble slått inn til Patrick Mortensen inne i feltet. Skuddet ble først blokkert da han klinket til på direkten, men så kom et øyeblikk for historiebøkene i Sarpsborg:

Ballen havnet hos høyreback Jon-Helge Tveita som fyrte av et skudd med retning utenfor mål. Men på elegant vis flikket Mortensen skuddet i lengste hjørne med hælen, og sendte samtidig hele Sarpsborg til himmels.

Sarpsborg 08 til Europa League-gruppespillet: - Vi er maskiner alle mann

Også bortelaget skulle hatt anledning til å markere foran torsdagens kamp – det var klubbens kamp nr. 100 i europacup.

Svarte med en gang

Og Genk-trener Phillippe Clement tok nok en alvorsprat med sine spillere i pausen, for i andre omgang kom gjestene ut i hundre. Leandro Trossard lurte Tveita og skjøt under keeper Aleksandr Vaasyutin som ikke var raskt nok nede.

Da var det nok mange som tenkte at lufta kom til å gå ut av ballongen for de blå og hvite, men under fem minutter senere svarte Sarpsborg.

Et langt innkast fra Joachim Thomassen ble stusset videre inn i feltet. Etter litt klabb og babb landet ballen foran Kristoffer Zachariassen som scoret fra kort hold.

Belgisk fotball har kanskje ikke veldig høy status i Norge, men det var ikke noe smålag som møtte opp på kunstgresset i Sarpsborg. Så sent som i fjor tok Sander Berges lagkamerater seg helt til kvartfinalen i Europa League.

Ti år gamle Sarpsborg 08 er på sin side i europacup for første gang. Aldri før har det vært så mange på kamp for å se klubben som torsdag kveld. Den nye publikumsrekorden er på 7885.

Uvant med kunstgress

I forkant av gruppespillet i Europa League måtte publikumskapasiteten på Sarpsborg stadion utvides for å tilfredsstille UEFAs krav. For 4 millioner kroner ble 1200 nye plasser bygget i rekordfart.

Kanskje undervurderte belgierne Sarpsborg, og kanskje fikk de en hjemmefordel av underlaget.

Kun ett av lagene i den belgiske toppdivisjonen – Genks region-rival Sint-Truidense – spiller på kunstgress. Hjemmelaget hadde dermed langt mer erfaring med det raske underlaget enn gjestene fra Belgia. Berge tror Sarpsborg skal få trøbbel i Belgia på naturgress.

– Det er ikke hver dag vi spiller mor et norsk lag på kunstgress. Hjemme i desember, da vinner vi, sier Berge til VG.

28 kamper uten tap

Men på onsdagens pressekonferanse avviste trener Phillippe Clement at underlaget er noe de har brukt krefter på i forkant av kampen, og sa at det eneste han fokuserer på er å vinne kampen uavhengig om den spilles på gress, kunstgress eller på en parkeringsplass.

Trener Geir Bakke lovte før kampen at Sarpsborg 08 skulle «se ut som et fotballag igjen» mot Genk etter å ha tapt syv strake kamper.

Genk hadde på sin side spilt 28 kamper på rad, alle turneringer og treningskamper inkludert, uten å tape før kampen i Østfold torsdag kveld.

Geir Bakke fikk rett og stanset både tapsrekken og Genk.

Rosenborg spilte også torsdag kveld. De ble overkjørt:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder