BLÅ JUBEL: Barry McKay satte inn 2-2 og jublet med lagkamerat James Tavernier. Foto: Russell Cheyne Reuters

Høydramatisk «Old Firm» – skotsk stjerne tror Deila ryker i sommer

Celtic tapte prestisjeoppgjøret mot Rangers

– Det presset er jeg vant til å leve med

GLASGOW (VG) (Rangers – Celtic 2-2, 7-6 etter straffespark) Man kunne bokstavelig talt merke at Hampden Park ristet gjennom et drama på 120 minutter pluss straffesparkkonkurranse. Og det var kampen Ronny Deila ikke kunne tape...

Men han gjorde det, opprykksklare Rangers-spillere kunne danse rundt i elleville jubelscener og minst like elleville supportere etter straffedramaet i semifinalen.

Etterpå kom spørsmålene til Deila igjen, flere ganger - om hva dette tapet vil ha å si for fremtiden hans i Celtic, om han får muligheten til å fortsette i jobben også i en tredje sesong. Som en av journalistene spurte: «Kan du overleve dette?»

Deila svarte rolig og var tydelig vant med å spørsmålet. Flere ganger begynte han med: «Som jeg har sagt før ...»

– Jeg tenker ikke på det nå. Vi har fem kamper igjen og skal sikre seriegullet. Vi leverte ikke opp mot vårt beste i dag, det positive er at vi kom tilbake to ganger.

– Det var en berg-og-dalbane av en kamp, gjentok Deila seg selv.

Etterpå sier han til VG at han er vant til å få disse spørsmålene, og han tåler dem.

– Det må man regne med i en så stor klubb. Det presset er jeg vant til å leve med. Nå er jeg først og fremst skuffet over at vi tapte.

I presserommet sier Stuart McCall (51), tidligere stjerne i blant annet Rangers og Everton og nå ekspertkommentator, at han tror det er over for Deila etter denne sesongen. På spørsmål om hvordan han ser Deilas fremtid nå, åpner han med å vri litt på ansiktsuttrykket i ti sekunder før han sier:

– Jeg har egentlig ikke noe lyst til å svare på det...

– Alt handler om å vinne i Celtic. Kanskje han kunne blitt reddet av «The Double», men nå kan han bare vinne ligaen. Jeg tror ikke det er nok, og tror ikke han er Celtic-manager neste sesong. Jeg tror ikke de har utviklet seg nok under hans ledelse. Det er for mange som er skuffet akkurat nå, særlig etter dette tapet, sier McCall.

Dette var kampen hele Skottland trengte og trenger. To lydvegger, vestsiden blå, østsiden grønn, akkurat slik de befinner seg geografisk i Glasgow. 50 069 tilskuere var på plass på Hampden Park, landskamparenaen. Ingen hadde hjemmebane.

Festen begynte lenge før 12.00-kampstarten, så supporterne ikke skulle rekke å tilbringe så mange timer på puben før det smalt.

– Helt annerledes

Men de trenger ikke alkohol for å skape et trykk som kan konkurrere med det meste i fotballverden i Glasgow.

Les også: Deila føler han lever i en gullfiskbolle

FINGER: Celtics supportere har ikke så mye til overs for Rangers-fansen. Foto: Russell Cheyne Reuters

Rangers, akkurat nå lillebror i byen, åpnet med en vanvittig glød, drevet frem av sine supportere, som virkelig trodde på en opptur denne gangen, i motsetning til i ligacupen i januar i fjor.

Da var Celtic for gode, da ble det aldri noen skikkelig kamp.

– Det er helt annerledes denne gangen. Nå har Rangers et mye bedre lag, sa Richard Wilson fra BBC før kampen.

Han har skrevet bok om de to rivalene, og kan ikke understreke nok hvor mye det betyr for skotsk fotball at de nå skal møtes i ligaen igjen, etter at Rangers ble sendt langt nedover på grunn av økonomiske misligheter i 2012.

Rangers i ledelsen

Nå sto det om en cupfinale mot Hibernian, Rangers rykker opp og lønnsmessig er Rangers nærmest Celtic. Rangers har gode nok spillere til å kunne slå Celtic i en enkeltkamp, og de var klare fra start.

Hver takling, hver dribling, hver dommeravgjørelse ble møtt med en vanvittig respons fra tribunen. Her var alle Old Firm-klisjeene stablet oppå hverandre; voldsomme taklinger, forholdsvis lite eleganse og enorm temperatur.

Det er liksom slik de vil ha det.

PRESSET: Ronny Deila. Foto: Russell Cheyne Reuters

Lagene hadde hatt hver sin store sjanse før Kenny Miller, 36 år gammel, Celtic-spiller i 2006, benyttet all sin rutine, snek seg bak Celtic-forsvaret og dunket de blå i ledelsen. En grusom utvikling for Ronny Deila og Celtics supportere.

Celtics Patrick Robert skjøt så utenfor åpent mål etter et angrep Stefan Johansen startet, og det var et desillusjonert Celtic som gikk til pause.

I garderoben må Deila ha gitt noen ganske klare beskjeder.

«Sacked in the morning»

For Celtic kom ut i et voldsomt tempo etter pause, og det gikk ikke mange minuttene før danske Erik Sviatchenko, som ble byttet inn etter 25 minutter, banket inn 1-1 med hodet.

Johansen spilte 80 minutter før han ble tatt av banen med grimaser og hånden på lysken.

Prestisjeoppgjøret gikk til ekstraomganger og etter seks minutter fant Rangers' Barrie McKay ut at han skulle klinke til, fikk sitt livs treff og ballen suste inn i krysset. En helt fabelaktig prestasjon, og grusomt for Deila som først fikk høre Rangers-jubelen – etterfulgt av sangen «sacked in the morning» (du får sparken i morgen tidlig).

Tror Deila mister jobben

Men Deilas gutter var ikke ferdige. Lagene hadde akkurat byttet side og rullet opp et fint angrep langs venstresiden. Inne i 16-meteren bredsidet Tomas Rogic inn 2-2 og Deila jublet hemningsløst langs sidelinjen. Leigh Griffiths var millimetere fra å avgjøre for Celtic etter 118 minutter med sitt frispark fra 25 meter, det dunket rett opp i krysstangen, ned i keeper og akkurat utenfor. Så det hele måtte avgjøres på straffespark.

Les også: Nektet å ta Deila i hånden

Der var nervene tydelig i høyspenn. Begge lag misbrukte to av de seks første straffene. Rangers satte straffe nummer syv, men Rogic, som reddet Celtic i ekstraomgangene, blåste ballen høyt over. Og da brøt det ut enorm jubel blant den blå delen fra Glasgow, som neppe jublet mest for plass i finalen, men fordi det skjedde på bekostning av erkerivalen.

Cupdrømmen ble knust for Deila. Richard Wilson tror nordmannen mister jobben denne sommeren uansett.

– De har vist for liten fremgang og tapt noen kamper de ikke skalle tapt i Europa, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder