Stor VG-kåring: Alaba beste forsvarsspiller i 2015

VG har kåret David Alaba (23) til verdens beste forsvarsspiller i 2015. Her får du hele topp ti-listen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VGs Trond Johannessen om vinneren: Mannen Guardiola kaller «Gud»

VG-sporten kåret i går Gianluigi Buffon til verdens beste keeper i 2015. I morgen vil årets beste midtbanespiller kåres, før rangeringen av angrepsspillerne kommer på fredag. Er du enig i vår vurdering? Kom gjerne med din mening i kommentarfeltet!

Her er de ti beste forsvarsspillerne i 2015, stemt frem av en jury fra VG-sporten:

10. JAVIER MASCHERANO (BARCELONA)

Han var et finaletap i Chile unna å gjøre rent bord i år, og han har uten tvil vært solid i Barcelonas bakre rekker. Likevel er det vanskelig å forstå hva Per Ciljan Skjelbred tenkte da han kåret Mascherano til verdens beste fotballspiller i 2015. Har ikke vært like imponerende som i fjor – men husk at han egentlig er midtbanespiller.

9. SERGIO RAMOS (REAL MADRID)

Real Madrid-kapteinen har det aller meste: Lidenskap, fysikk, duellstyrke, fart, ferdigheter med ball og et øye for mål. Men i et år hvor det meste har gått galt i kongeklubben, når han ikke helt opp. Brassesparkmålet hans mot Sevilla er verdt en titt – selv om han skadet skulderen samtidig. En skade som var én i en lang rekke dette året, noe som har preget 2015 for både Ramos og Real Madrid.

8. GERARD PIQUÉ (BARCELONA)

Utenfor banen har han utmerket seg gjennom sine gjentatte forsøk på å provosere Real Madrid, men Piqué har hatt et storslagent fotballår. Shakiras følgesvenn har vunnet 88 % av kampene han har spilt i år – en statistikk som utklasser alle de andre på listen. Med andre ord har han vært en nyttig mann for Barcelona-laget som vant alt (unntatt spansk supercup) denne sesongen). Selv om nivået går litt opp og ned.

7. PHILIPP LAHM (BAYERN MÜNCHEN)

Den kortvokste lysluggen, som gjerne kalles «den magiske dvergen», gjør en like god jobb enten han spiller på backen, i midtforsvaret eller på midtbanen. En helt spesiell statistikk sier mye om Bayern-kapteinen: I slutten av oktober lagde han sitt første frispark i Bundesliga på 14 måneder. Kombinerer lederevne med både offensive og defensive styrker. Selv om mye tyder på at han har sett sine beste dager – denne våren spilte han kun to hele kamper.

6. LEONARDO BONUCCI (JUVENTUS)

Sjefen i Juventus-midtforsvaret som var så solid hele veien til Champions League-finalen denne våren. Forrige sesong var trolig Bonuccis beste noensinne, og selv om høsten startet litt trått, har året som helhet vært solid. Har det meste en klassisk forsvarer bør ha: høyde (190 cm), luftstyrke, taklingsstyrke, taktisk forståelse og posisjoneringsevne. Det lille ekstra ved Bonucci er at han kan spille ball også. En moderne midtstopper.

5. THIAGO SILVA (PSG)

Har lagt fjorårets marerittmesterskap på hjemmebane bak seg og funnet tilbake til nivået som gjorde ham til verdens beste stopper en gang i tiden. Statistikkene hans i Ligue 1 er suverene: 90 spilte baller per kamp, 94 % pasningssikkerhet og seier i 78 % av duellene – bedre enn konkurrentene på hvert punkt. Vant trippelen på våren – scoringen hans mot Chelsea var et stort øyeblikk. Vrakingen fra det brasilianske landslaget har vekket ham.

4. JÉRÔME BOATENG (BAYERN MÜNCHEN)

Det er viktig ikke å se seg blind på det Boateng gjorde i den ene kampen som de aller fleste så dette året. For det skal ikke være en skam å bli fintet på rumpen av Lionel Messi, og Boateng har stort sett vært solid ellers. Den ruvende tyskeren (192 cm, 90 kg) er Pep Guardiolas mest betrodde forsvarer. Han holder fortet mens stjernene leker seg i angrep.

3. DANI ALVES (BARCELONA)

Mannen som har løpt utrettelig opp og ned høyreflanken på Camp Nou i Barcelona siden 2008. Vingbacken Alves har levert varene på verdens beste lag i 2015 – først og fremst takket være sine mange offensive bidrag. Ingen i verden har vært nest sist på flere Messi-scoringer enn Alves. Hans målgivende pasninger til Suárez og Neymar mot henholdsvis Real Madrid og Bayern München var utsøkte.

2. DIEGO GODÍN (ATLÉTICO MADRID)

Den soleklare sjefen i det som trolig er verdens beste lag defensivt. Ingenting vil måle seg med 2014, da han stanget inn La Liga-vinnermålet mot Barcelona, målet som sendte Uruguay videre i VM og målet som nesten sikret Atlético Champions League. Men 2015, titteltørke til tross, har vært bekreftelsen på at den uhyre duellsterke 29-åringen er en av de beste midtstopperne i verden – om ikke den beste.

1. DAVID ALABA (BAYERN MÜNCHEN)

«David Alaba er vår Gud. Han har allerede spilt i nesten alle de ti posisjonene», uttalte Pep Guardiola om 23-åringen denne høsten. Det er kanskje ingen som passer bedre i den flytende, nyskapende fotballen til Bayern-treneren. Den østerrikske sveitserkniven er eksplosiv, teknisk, arbeidsvillig og uhyre fotballsmart – kanskje det fremste eksempelet på den moderne spiller. Fem mål i 2015.

2014: Husker du fjorårets liste? | 2013: Eller den fra to år tilbake?

VGs jury: Trond Johannessen, Øyvind Brenne, Sindre Øgar, Knut Espen Svegaarden, Geir Juva og Arilas Berg Ould-Saada.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder