STORSLÅTT SEREMONI: Rosenborgs styreleder Ivar Koteng var blant de som ble hedret av fotballpresident Yngve Hallén og den store delegasjonen fra NFF under gullseremonien på Lerkendal 1. november. På Forbundstinget til helgen vil flere toppklubber ta til orde for at «nøkternhet» blir et fremtidens motto i norsk fotball. Foto: Therese Alice Sanne , VG

Slår alarm om urovekkende pengebruk i NFF

Koteng: Vil foreslå nøkternhet som NFF-verdi

Økland: NFF eneste stedet man ikke sparer penger

Rosenborgs styreleder Ivar Koteng går i bresjen for mer edruelig pengebruk i Norges Fotballforbund. Nå vil han ha «nøkternhet» inn som ny leveregel.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På Forbundstinget som åpner på lørdag, vil flere norske toppklubber ta til orde for en justering av kursen i Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball.

BAKGRUNN: NFF-lønninger økte med 59. mill på to år

Ønsker mer midler ut i Fotball-Norge

– Nøkternhet er en grei verdi i en slik organisasjon. Det har vi pratet med andre klubber om. På fotballtinget vil vi foreslå nøkternhet som en verdi som skal være styrende for Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball. Vi ønsker å få det som en føring inn mot fremtidige budsjetter – nettopp for å få mer midler ut. For eksempel ønsker vi mange flere trenerutviklere i fotballkretsene, sier Ivar Koteng til VG.

Foto: ,

Han får støtte av blant annet den tidligere Viking-direktøren Arne Larsen Økland. Den tidligere landslagsassistenten mener Norges Fotballforbund bruker urovekkende mye penger på administrasjonen og ansatte på Ullevaal Stadion.

Økland mener langt mer penger burde gått til klubbene og talentutvikling, og betegner den voksende NFF-administrasjonen som et «hovedkontor-syndrom».

– Noe er galt med den norske modellen. Det er ett sted man ikke sparer penger, og det er i NFF, sier Økland, tidligere Bundesliga-proff, landslagsspiss med 54 kamper og 13 mål for Norge – og Drillo-assistent på 1990-tallet.

LES OGSÅ: Slik er klasseskillet i norsk idrett

Fått med deg denne? Tippeliga-opprør mot fotballpresident Hallén

– Står ikke i stil til hverdagen i klubbene

Ifølge årsrapporten i 2010 var det ansatt 44 faste årsverk i den sentrale NFF-administrasjonen. I 2015 var antallet 71. I tillegg kommer et voksende antall medarbeidere knyttet opp til for eksempel A-landslaget for menn. Fra 2014 til 2015 økte lønnskostnadene for Per-Mathias Høgmos støtteapparat fra 10,8 til 15,9 millioner kroner.

Les også: Dilling-forlik til 1,22 millioner kroner

Samtidig har norske toppklubber måttet kutte et stort antall ansatte og millioner av kroner de siste årene.

KRITISK: Arne Larsen Økland, tidligere Viking-direktør, landslagsspiss og Drillo-assistent på 1990-tallet, mener Norges Fotballforbund bruker alt for mye penger sentralt. Foto: Alf Ove Hansen , VG

– Det er alltid en stor fare ved at man bygger opp en stor administrasjon i et forbund. Det blir som «hovedkontor-syndromet» i næringslivet. Det er mye man kan gjøre på et forbundskontor, men det blir ikke utvikling av det. Hvis du ser hva Norges Fotballforbund har brukt på å bygge opp en stor administrasjon de siste årene, så står det ikke i stil til hverdagen i klubbene. Pengene burde i mye større grad blitt kanalisert ut til klubbene, og øremerket til satsing på akademiene, sier Arne Larsen Økland.

– Vi opplever i hvert fall ikke at det er mangel på penger i NFF, uten at vi har konkrete eksempler, sier Rosenborgs styreleder Ivar Koteng.

Les også: RBK-Koteng trodde ikke Ingebrigtsen var SÅ flink

Stor NFF-delegasjon for å dele ut seriegullet

Etter det VG erfarer var det flere i Rosenborg-miljøet som rynket på nesen over den store delegasjonen NFF sendte til Lerkendal for å dele ut seriegullet 1. november i fjor. Ifølge kommunikasjonssjef Yngve Haavik betalte fotballforbundet for reisen til fire ansatte, president Yngve Hallén, Molde-leder Øystein Neerland, en banespeaker og et innleid crew for å rigge scenen på Lerkendal.

Konfrontert med VGs opplysninger, sier Ivar Koteng:

– Jeg tror det stemmer at det var 12 fra NFF som var her.

– Hva synes du om det?

– Jeg opplever ikke det som utpreget nøkternt, svarer Koteng.

Husker du denne? Helland sprutet champagne på pressen

NFF forsvarer pengebruken

I en mail til VG fra NFF begrunner kommunikasjonssjef Yngve Haavik bemanningen på Lerkendal slik:

– Dette er høydepunktet på årets serie. Bilder og TV-bilder varer i mange år, og det er av avgjørende betydning at arrangementet gjennomføres profesjonelt og effektivt. Samtidig er det viktig at det ikke kan oppfattes av resten av fotball-Norge som Rosenborg sitt arrangement, men NFF sitt arrangementet. Som igjen betyr at NFF eksempelvis overtar speaker-tjenesten under selve seremonien. Rigging av scene, medaljer, pokal (som skal leveres av siste års serievinner), TV og helt ned til fyrverkeri skal organiseres og styres. Det kan alltids diskuteres hvor mange personer som trengs for å gjennomføre arrangementet på en best mulig måte. Det var uansett vårt anliggende, nemlig å sørge for at medaljeseremonien ble en seriemester i norsk fotball verdig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GULLFESTEN: Rosenborgs styreleder Ivar Koteng opplevde ikke NFFs bemanning på trøndernes gullfeiring som utpreget nøktern. Foto: Therese Alice Sanne , VG

Generalsekretær Kjetil Siem mener det er feil å vurdere NFF på antallet mennesker som blir sendt for å markere en seriemester. Han påpeker at serieavslutningen er en svært viktig del av merkevarebyggingen av Tippeligaen, og at RBK ga NFF gode tilbakemeldinger på hvordan gullseremonien ble gjennomført.

– Min viktigste oppgave som generalsekretær har vært å bidra til at vi sikret oss en langsiktig og god medieavtale for norsk fotball. Nå fikk vi 2,4 milliarder kroner over seks år. Da får vi heller tåle at det kanskje var to for mange på Lerkendal, sier Siem.

– NFF eneste som ikke sparer penger

Arne Larsen Økland valgte å gi seg som Viking-direktør i fjor etter tre krevende år. Han beskriver hverdagen for norske toppklubber som tøff.

Les også: Økland trekker seg: – Viking er i en krevende situasjon

– Utviklingen i norsk fotball skapes i klubbene. Det er ingen tvil om at det gjøres en bra jobb i mange klubber, men Norge har sakket akterut når det gjelder talentutvikling. Når du ser hvordan klubbene i Europa driver sine akademier, så er vi veldig langt unna til å ha den samme profesjonelle satsingen. Toppklubbene burde fått minst fem millioner kroner hver fra Norges Fotballforbund som øremerkes akademiene.

– Hva synes du om at lønnskostnadene bare på støtteapparatet for A-landslaget for menn økte fra 10,8 i 2014 til 15,9 millioner i 2015?

– Jeg ser at de har et veldig stort støtteapparat, og jeg skal ikke ha de gode svarene her jeg sitter på utsiden. Men det er ingen tvil om at klubbene sliter. Og man er ikke lenger overbetalt. Man har kuttet masse kostnader, men de fleste har fortsatt ikke en bærekraftig modell. For mange er det ikke mulig å drive i dag uten å få tilført penger fra investorer eller at man er veldig heldig med spillersalg. Det er noe galt med den norske modellen når Norges Fotballforbund er det eneste stedet der man ikke sparer penger, svarer Økland.

Frykter Telenor Arena blir kostnadssluk

Han mener staben på Ullevaal stadion har vokst seg alt for stor de siste årene.

– Det er ufattelig lett å bygge opp et stort byråkrati, for det er så mange gode formål du kan bruke penger på. Men du må være mye mer kynisk på å satse på det som skaper utvikling. Fotballforbundet har fått en alt for stor administrasjon.

– Er det urovekkende?

– Ja, det synes jeg at det er. Du får ikke utvikling på Ullevaal stadion. Det skjer ute i klubbene. Hvis de nå også kjøper Telenor Arena, som først ble lønnsom etter at fotballen ble kastet ut, kan man få et nytt kostnadssluk som gjør at enda mer penger blir brukt sentralt. Jeg vil mye heller at vi får flest mulig haller rundt omkring i Norge som gjør at vi kan spille innendørs, sier Arne Larsen Økland.

Les også: Økland mener Oilers er hockeyens Molde

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder