Lille Albanias store EM-triumf

Albania kan drømme videre om EM-avansement

(Romania – Albania 0-1) Det var scoringen for historiebøkene. Etterfulgt av EMs kraftigste jubelbrøl – og knefall foran landslagstreneren. Armando Sadiku (25) er den nye helten i Albania.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Knappe to minutter før pause headet han langpasningen fra Ledian Memushaji mål. La gå at det var en gigantisk keepertabbe av Ciprian Tatarusanu. Romanias midtstopper Vlad Chiriches glapp markeringen. Og Sadiku kunne gjøre omtrent som han ville.

Jubelen var enorm. Albania-fansen gikk fullstendig bananas. Sadiku også. I vill fart spurtet han mot benken – kastet seg på knærne – og skled inn foran benken med landslagstrener Giovanni De Biasi.

VG Live: Sjekk Albania-dramaet minutt for minutt

Italieneren er så populær i den gamle kommuniststaten ved Adriaterhavet at han er gitt albansk statsborgerskap. Nå kan han bli om mulig enda mer populær. For Albania kan komme til å spille åttedelsfinale i EM. Kanskje mot regjerende verdensmester Tyskland.

Les også: Keepertabbe og rødt kort for Albania

Albania hadde aldri vært i et sluttspill (EM og VM) tidligere. Ikke nok med det; de hadde heller ikke slått Romania siden 1948. På 17 forsøk står de nå med tre seiere.

Men bragden på Stade de Lyon vil for alltid stå som det største i landets fotballhistorie. De åpnet EM med 0–1 for Sveits. Fortsatte med 0–2 for vertsnasjonen Frankrike. Det var vinn eller forsvinn mot Romania.

Albania-stopper Arlind Ajeti ble kåret til «Man of the Match»: – Jeg synes vi la ned en særdeles god innsats. Hva vi gjorde for hverandre, og at vi kjempet for hverandre, det er det som gjør dette spesielt. Vi er veldig lykkelige, og vi trodde at vi kunne vinne, i hvert fall én kamp i EM, sier Ajeti.

Men det kunne endt med dyp fortvilelse etter 76 minutter. Romanias innbytter Florin Andone traff tverrliggeren fra om lag 20 meter. En skikkelig suser. Men to centimeter på rett side for Albania – og ut på banen igjen.

Sjekk denne: Albania risikerer stjerneflukt

HELTENE: Albania feirer seieren over Romania foran egne fans i Lyon. Keeper Etrit Berisha i grønn drakt hopper himmelhøyt av glede. Foto: Robert Pratta Reuters

Romanias landslagssjef Anghel Iordanescu kommer garantert til å huske sin landskamp nummer 100 som trener og assistent. Han kalte EM-exiten pinefull.

– Synes jeg at vi fortjente å gå videre? Både ja og nei. Hvis du ikke får en seier, så fortjener du ikke avansement. Men for denne generasjonen landslagsspillere hadde det vært fortjent, sier Iordănescu.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder