HELTER FRA ISLAND: Keeper Hannes Halldorsson (i midten) har skrevet under for danske Randers etter EM-suksessen. Også kaptein Aron Gunnarsson (t.v) og stopperklippen Ragnar Sigurdsson kan komme til å få nye og mer lukrative arbeidsgivere i løpet av sommeren, ifølge Islands største fotballagent. Foto: Frank Augstein AP

Islandsk agent spår klubbskifte for halve EM-troppen

Magnús Agnar Magnússon kan selge ti av heltene i sommer

Fotballagent Magnús Agnar Magnússon (42) tror at så mange
som halvparten av spillerne i den islandske EM-troppen kan komme til å skifte klubb etter suksessen i Frankrike.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

EM har vært et eventyr ikke bare for heltene på banen, men også for det islandske folk – og ikke minst for mannen som representerer ti av spillerne i den historiske 23-mannstroppen.

For Magnús Agnar Magnússon kan komme til å tjene gode penger både på vegne av sine klienter og sitt eget agentselskap Total Football.

Les også: Tusenvis hyllet Island-heltene: – Vi kan feire i flere dager

Tror på heftig overgangsvindu

Han spår et hektisk og oppløftende overgangsvindu og tror mange islandske spillere kommer til å få seg mer lukrative avtaler.

Les også: – Magisk å stå foran tre prosent av Islands befolkning

STOR OPPLEVELSE: Magnús Agnar Magnússon fulgte Island tett under EM - både som supporter og fotballagent. Foto: PRIVAT

– Jeg håper det skjer med så mange som mulig. Hvis jeg skal gjette, tipper jeg 50 prosent av de 23 spillerne i EM-troppen kommer til å bytte klubb i sommer, sier Magnús Agnar Magnússon til VG.

Selv jobber han for ti av spillerne som deltok i mesterskapet i Frankrike: Eidur Gudjohnsen (Molde), Jón Dadi Bödvarsson (Kaiserslautern), Kári Árnason (Malmö), Theódór Elmar Bjarnason (AGF Århus), Sverrir Ingi Ingason (Lokeren), Haukur Heidar Hauksson (AIK) og Ögmundur Kristinsson (Hammarby). I tillegg har han de siste ukene sørget for at Rúnar Már Sigurjónsson har gått fra GIF Sundsvall til sveitsiske Grasshoppers, Hördur Magnússon fra Cesena til Bristol City og Ari Skúlason har blitt solgt fra danske OB til belgiske Lokeren.

Etter EM har også keeper Hannes Halldorsson skrevet under for danske Randers mens Johann Gudmundsson har byttet ut Charlton med Premier League-klubben Burnley.

Men det stopper neppe der, og agent Magnússon, som også har Rosenborg-duoen Matthias Vilhjálmsson og Gudmundur Thorarinsson i stallen, er oppe i sin mest hektigste sommer noen gang.

Les også: Island fikk bank av Frankrikes «fire store»

Mener Sigurdsson er hetest

42-åringen tror et helt nytt marked vil åpne seg for de islandske spillerne – der de fleste befinner seg i mindre klubber og ikke i de største ligaene.

– Det er mange klubber som tidligere ikke har hatt islandske spillere på radaren sin. De har ikke sett på Island som et interessant marked. Det forandrer seg nok litt nå. Jeg blir ikke overrasket om vi får muligheten til å flytte en del spillere til større ligaer, sier han.

Les også: VIFs toppscorer på vei til kinesisk fotball

Aller hetest tror han midtstopper Ragnar Sigurdsson er. Krasnodar-spilleren leverte et strålende EM.

– Han fortjener en større liga. Han er mer enn god nok også. Det samme kan også gjelde Birkir Bjarnason, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LAGDE STOR STEMNING: De islandske supporterne preget EM på tribunen på en nesten like imponerende måte som spillerne gjorde det på banen. Her er Magnús Agnar Magnússon sammen med en kamerat under en Island-kamp. Foto: PRIVAT

– Det var flere klubber som var interessert i spillerne våre før EM. Jeg regner med at nye klubber vil komme på banen de neste to ukene.

– Kan du si noe om hvilke overganger som er på gang?

– Nei.

– Men det kommer til å bli noen interessante?

– Ja, svarer Magnússon.

Så du denne? Et lite stykke Norge i EM – disse islendingene er «norske»

– De spilte med hjertet utenpå drakten

Samtidig trekker han paralleller til Norge og Rosenborg på 1990-tallet. Det er laget Island som har prestert, ikke nødvendigvis enkeltspillere som har glitret og løftet mannskapet.

– Det er alltid litt vanskeligere å plukke ut enkeltspillere når det er laget som er godt, påpeker han.

Fotballagenten var selv til stede i Frankrike og fikk oppleve jubelukene som for alltid vil prege det islandske folk.

– Jeg dro dit som supporter. Det var utrolig. Det er ikke bare spillerne på banen som har gjort oss stolte. De spilte med hjertet utenpå drakten og ga aldri opp. Men fansen var også fantastisk. Alle var positive og glade for at vi fikk muligheten til å være møte de store gutta. Europa tok oss i mot med åpne armer. Og vi klarte oss bedre enn vi hadde drømt om, sier Magnússon, som ser for seg store positive ringvirkninger etter at den lille nasjonen både gikk videre fra gruppespillet og slo ut giganten England.

– All denne publisiteten er positivt for mer enn fotballen på Island. Flere mennesker vil besøke landet vårt for å se på naturen, møte folket og nå også se på fotballagene våre.

Les også: Mirakuløse Island slo England ut av EM

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder