BAK MÅL? Ken Henry Johnsen dømmer som oftest fotballkamper. I EM er han måldommer, trolig fortsatt en litt uvant rolle for en som vanligvis dømmer. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

VGs fotballreporter analyserer: Måldommers rolle er ikke lett å forstå

ANALYSE: Når Ken Henry Johnsen ikke får med seg albuen til Slovakias Martin Skrtel, så dukker spørsmålet opp igjen: Hvor mange dommere må til for at tabber unngås?

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Svaret på det spørsmålet eksisterer ikke. Men det er reelt. For det kontroversielle skjedde så tett ved «måldommer» at det er forståelig at folk lurer på hva som skjer, hvorfor det skjedde og hvilke hovedoppgaver som er tildelt denne dommer-rollen.

AAR er navnet

Det er ikke – ut fra et seers syn –– lett å forstå hvilken rolle «måldommer» spiller i dagens fotball.

Her kommer en klargjøring på hva som egentlig er jobben til «måldommerne».

Sett denne? Tårene trillet hos Kroatia-kaptein

Navnet på rollen til Ken Henry Johnsen og Svein-Erik Edvartsen under EM er AAR (additional assistant referee). De har som hovedoppgave å avdekke ting som dommeren ikke får med seg.

I nåtidens mesterskap er det målteknolgi som gjelder. Det vil si at måldommerne slipper den vanskeligste jobben: Se om ballen er over målstreken eller ikke. Den tar teknologien seg av. Det gjør at AAR konsentrerer seg om andre og viktige ting.

Corner ikke viktig

I deres nærområde er det AAR som spiller inn avgjørelsen - og dommeren som avgjør. Det kan sammenlignes med at en assistent-dommer (linjemann) spiller inn et frispark - og så er det opp til dommeren å ta avgjørelsen.

Hoveddommerne plasserer seg annerledes når de har med en AAR ved siden av målet, for å kunne se flere sider av banen samtidig. Dommerens fokus blir i midten og bakre del av feltet, AARs fokus blir foran seg – og ut mot venstre.

Om det er corner eller ikke, er i hovedsak assistentdommer (linjemann) sin jobb. Er ikke han på høyde med situasjonen, overtar AAR den jobben.

Dommerne «taper» ikke en kamp på en feil idømt corner, men på avgjørende situasjoner som straffe og uregelementert scoring (for eksempel ball i mål med hånd). Derfor er heller ikke corner/ikke-corner en prioritert jobb, selv om den selvsagt også skal gjøres.

Teamet glapp

AARs viktigste jobb: Se hva som skjer. Det er ingen prioritert rekkefølge på hva som er viktig. Alt handler om å gi hoveddommer mest mulig hjelp fra sin vinkel.

Svein Oddvar Moen var tett, i hvert fall tett nok, inne i de fleste situasjonene i kampen mellom Wales og Slovakia lørdag. Men teamet gikk glipp av en kontroversiell situasjon, som burde endte med straffespark til Wales.

Men Moen reagerte ikke.

Fordi han ikke fikk noen beskjed fra kollega Johnsen om at noe uregelmentært hadde skjedd. Det er han avhengig av. Selv var han dekket, og Moen kunne ikke med sikkerhet se at slovakens arm var i ansiktet på waliseren, i situasjonen der der Liverpool-stopper Skrtel gjorde en manøver som ikke skal gjøres ustraffet.

ANALYSERER: VGs Knut Espen Svegaarden. Foto: Hallgeir Vågenes VG

God standing

Det er fortsatt uvisst om det norske teamet får flere kamper i EM. Foreløpig er de ikke satt opp. Men det trenger ikke bety det samme som at det blir hjemreise. Det kommer an på hvor alvorlig UEFA ser på tabben som Johnsen gjorde, men som blir hengende ved lederen av teamet: Svein Oddvar Moen fra Haugesund.

Moen har en god standing innen UEFAs dommerledelse. Han er kanskje best trent av samtlige dommere i EM, er tett oppe i situasjonene.

Spørsmålet er om teamet er godt nok, og Moen blir bedømt ut fra det.

I tillegg vil det ikke overraske om «måldommers» rolle vil bli debattert etter EM. Spesielt hvis disse assistentene havner i flere kontroversielle situasjoner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder