NY REDNINGSAKSJON: Arne Erlandsen, her fra tiden i Moss, ble hentet inn for å redde FFK. Men laget kan fortsatt rykke ned med to serierunder igjen. Foto: Fredrik Saltbones , VG

Nedrykksdrama - seks poeng skiller ni lag

VGs oddstips: Slik ender den nest siste runden i OBOS-ligaen

Det er avgjort i toppen, men i bunn er det fortsatt alt å spille for. Før de to siste rundene i OBOS-ligaen, kan over halvparten av lagene rykke ned.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Sogndal sikret opprykket forrige helg, mens de hjalp Brann til å sikre sitt opprykk, da de slo Kristiansund i midtuken. Dermed rykket de to lagene VG på forhånd tippet som én og to i serien opp – uten at det var noen stor overraskelse.

Bak Sogndal og Brann kjemper fem lag om fire kvalifiseringsplasser. Tre poeng skiller Kristiansund, Ranheim, Sandnes Ulf og Hødd.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Deretter er det en luke ned til Åsane på åttendeplass, og derfra er det tett som hagl. For selv om Åsane før dagens runde har fem lag mellom seg selv og et eventuelt nedrykk, er plassen langt fra sikret. Kun seks poeng skiller Åsane og tabelljumbo Hønefoss – med seks poeng igjen å spille om.

VG har vurdert dagens åtte oppgjør – alle med avspark kl. 13. Alle kampene kan du se direkte på TV 2 Sumo, mens Åsane – Fredrikstad kan du også se på TV 2 Zebra.

Her kan du lese dagens øvrige vurderinger av dagens oddsobjekter

I FORM: Roar Johansens Bærum har fire kamper uten tap. Foto: Marius Knutsen , VG

Bærum – Jerv H

Bærum startet sesongen godt, og virket å bevise at det ikke var tilfeldig at laget fikk en kvalifiseringsplass forrige sesong. Så møtte de bokstavelig talt veggen. 13 kamper uten seier har ført laget ned på en nedrykksplass. I det siste ser laget ut til å funnet tilbake formen, og står nå med fire kampen uten tap, og veien opp til trygg plass er ett poeng.

Jerv har på mange måter overtatt rollen Bærum hadde forrige sesong, og har overrasket stort. Gjestene kan ikke rykke ned, og har kun ett poeng opp til en eventuell kvalifiseringsplass – med bedre målforskjell enn lagene foran.

Bærum har vunnet sine to siste hjemmekamper, og nå har de alt å spille for. Skal til Bryne i siste serierunde, og vil nok ha med seg det de kan av selvtillit dit. Jerv får det ikke alltid til å stemme på bortebane, og er nok uansett hvordan det ender fornøyde med årets sesong. Vi gir vertene et knepet tips til 2,45 i odds.

Hødd – Strømmen H

Hødd har virkelig etablert seg som et godt 1. divisjonslag med sin tredje gode sesong på rad. Håpet om en ny kvalifisering lever, til tross for en liten formdupp den siste tiden.

Strømmen er i håpløs form, og det som for fem serierunder virket som en sikker plass, er nå veldig usikker etter fem strake tap, og syv tap på de siste ti kampene.

Hødd har kjempet tilbake Høddvoll som fortet det var i 2012 og 2014, etter en svak sesong på eget gress i fjor. Det er fortsatt litt rufs, men mot et Strømmen ute av form og med en kvalikplass i sikte, tror vi de tar seg av dette oppgjøret. 2,15 er oddsen for hjemmeseier her.

GODE HJEMME: Follo har vært gode på hjemmebane i høst. Her trener Hans Erik Eriksen. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

Follo – Levanger H

Follo har kun tapt én av sine seks siste hjemmekamper, og tre av dem av vunnet. Det er poeng som har vært gull verdt i kampen om å berge plassen i 1. divisjon. Tapte det motsatte oppgjøret 1-3, og er helt sikkert ute etter å revansjere det tapet nå.

Levanger virket fortapt, men har vunnet to kamper på rad nå, og har fått kontakt igjen. Det kan ha gitt laget ny giv, men på bortebane tapt ni av kampene sine denne sesongen.

Follo har tatt levert flere gode hjemmekamper denne sesongen, og vi blir ikke overrasket om de finner frem det beste i seg nå. 1,72 er oddsen for at vertene tar et langt steg mot fornyet kontrakt i 1. divisjon.

Nest-Sotra – Brann U

Brann har vært nærmest uslåelige etter at Lars Arne Nilsen overtok trenerrollen i klubben. Kun Sogndal har klart å slå bergenserne etter at Norling forlot klubben. De sikret opprykket i midtuken – uten å spille. Det kan gi ha gitt en utladning.

Nest-Sotra tapte igjen sist etter to strake seiere. Laget har hele sesongen kjempet i bunnen av tabellen, og med fem poeng opp til trygg plass er man nødt til å vinne her. Brann fikk hjelp av Åsane forrige helg, spørsmålet er om Brann hjelper byens tredje lag her.

Vertene må, mens Brann kun har æren å spille for. Viljen til Nest-Sotra kan kompensere for formen, flyten og ferdighetene til Brann. Vi tar sjansen på at det ender uavgjort her, som på Brann Stadion tidligere denne sesongen. 3,15 er oddsen for det.

OPPRYKKET RØK: Christian Michelsen og Kristiansund kjempet lenge om opprykk, men etter tre tap er det kvalik som gjelder. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Kristiansund – Hønefoss H

Lufta har gått litt ut av vertene etter at opprykket gikk i vasken, men nå gjelder det å omstille og sikre seg en av de fire kvalifiseringsplassene. Laget har tapt tre kamper på rad etter en fantastisk høstsesong.

Hønefoss har hatt en meget tung sesong med en rekke utfordringer på og utenfor banen. Fra en nærmest fortapt posisjon har ni poeng på de siste fem kampene, er det fortsatt en teoretisk mulighet.

Vi tror redningsaksjonen i Hønefoss – sett med sportslige øyne – stopper i Kristiansund. Vertene må omstille, og det tror vi de klarer. Hjemmeseier gir 1,50 i odds.

Ranheim – Bryne H

Ranheim har funnet høstformen, og står med fem strake kamper uten tap. Laget har vært ligaens beste på de 17 siste kampene, men en meget svak vårsesong gjør at laget kjemper om kvalifisering – og ikke opprykk.

Bryne på sin side fikk en etterlengtet seier sist, etter laber poengfangst denne høsten. Avslutter sesongen hjemme mot Bærum, og mye skal gå galt om de ikke får muligheten til å avgjøre sin egen skjebne i det oppgjøret.

Vi tror ikke det er i dette oppgjøret Bryne skal sikre plassen til det har Ranheim vært for gode gjennom en hel sesong. 1,72 er oddsen for hjemmeseier.

Sogndal – Sandnes Ulf H

Vertene har feiret opprykket, og avslutte sesongen på hjemmebane med stil. Sogndal har vært det beste laget totalt sett gjennom denne sesongen. De har også vært 1. divisjons beste hjemmelaget, og har kun avgitt poeng i fire av 14 hjemmekamper denne sesongen.

Sandnes Ulf så lenge ut til å være med å kjempe om opprykk, men toget gikk med seks tap på lagets ni siste kamper. Det det ser fortsatt ut til at de skal få en ny mulighet med kvalifiseringsplassen.

Sandnes Ulf har mest å spille for, men Sogndal er nok hakket hvassere. Gjestene vil uansett få muligheten til å avgjøre sin egne skjebne mot Ranheim på hjemmebane i siste serierunde. Oddsen for en ny Sogndal-triumf er 1,85.

Åsane – Fredrikstad U

Arne Erlandsen kom inn som FFKs redningsmann. Jobben er fortsatt ikke gjort, og laget som før sesongen av mange ble tippet på øvre halvdel av sesongen, står fortsatt i fare for å rykke ned. Var på vei mot en trygg plass, men har ikke vunnet på tre kamper.

Åsane er i pole posisjon i forhold til å redde plassen. Laget har kun tapt én av de åtte siste kampene. Halvparten av disse har riktignok endt uavgjort. Har vært best av bunnlagene i høst, og det tror vi er nok til å berge plassen.

Begge lag møter et annet av bunnlagene i den siste serierunden. Uavgjort er et resultat begge lagene vil være fornøyde med her. 3,20 gir uavgjort i odds i dette oppgjøret.

Her kan du lese dagens øvrige vurderinger av dagens oddsobjekter

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder