JUBEL I NORD: Lamine Kone (på topp) jubler etter 3-0-målet sammen med lagkompisene. Sunderland spiller Premier League-fotball også neste sesong. Foto: Scott Heppell Afp

Sunderland sendte erkerivalen ned

Også Alexander Tetteys Norwich må spille i Championship neste sesong

Sunderland-spiller med stikk til gamlesjefen: – Han har litt å svare for

(Sunderland - Everton 3-0) Sunderland-fansen fikk mye å feire onsdag kveld da det ble klart at Sam Allardyces gutter spiller Premier League-fotball neste sesong. Det gjør ikke Newcastle.

Med 3-0-seieren over et Everton i fritt fall i Nord-England onsdag kveld, kunne festen starte. Det skjer etter at laget har ligget under streken i hele 237 dager denne sesongen.

Men nok en gang endte en blytung start med en sterk avslutning og den tiende strake sesongen i Premier League.

Rutinerte Sam Allardyce, med en fortid i Newcastle, har vist seg som en redningmann nok en gang og har ledet Sunderland til 38 poeng. Rafael Benitez og erkerivalen Newcastle står med 34 foran den siste runde og må spille Championship-fotball neste sesong.

VG LIVE: Vi fulgte kampen minutt for minutt her!

– Jeg sa 38 poeng da jeg kom. Nå har vi 38 poeng. Mange har sagt vi ikke kom til å klare dette rundt juletider, og det var riktig på det tidspunktet, men vi fikk inn folk i januar. Uten de hadde vi ikke vært der vi er i dag. De ga også resten av troppen troen at det skulle gå, sier manager Allardyce i i et intervju vist på TV 2s Premier League-kanal.

– Dette er en enorm lettelse for oss, klubben, fansen og byen. Det har ikke vært en enkel sesong, og dette er en utrolig følelse. Perfekt. Sam er mannen, han kjenner ligaen og vet hva som skal til. Han løftet oss og klarte det. Dick Advocaat sa da han dro herfra at vi ikke var gode nok til å holde oss i Premier League. Han har litt å svare for i kveld, sier stopper Younes Kaboul.

Hetset Newcastle

I 2016/2017-sesongen blir altså Sunderland og Middlesbrough Nord-Englands representanter på øverste nivå mens Newcastle blir å finne på nivå to. Det har ikke skjedd siden 1981/82-sesongen, ifølge statistikktjenesten Opta.

«Are you watching, Newcastle?», sang Sunderland-fansen etter kampslutt.

RYKKET NED: Rafael Benitez. Foto: Jason Cairnduff Reuters

– I kveld er vi som alle andre tilknyttet denne klubben knust som en følge av nedrykket. Vi kunne ikke be om mer støtte fra fansen og jeg er virkelig lei meg for at vi ikke kunne gi dere resultatet dere fortjener. Prosessen for å finne ut hva som gikk galt og planleggingen for fremtiden er i gang, skriver Newcastle-direktør Lee Charnley i en pressemelding på klubbens hjemmeside onsdag kveld.

– En helt patetisk sesong av Newcastle. Jeg er nærmest sjokkert over hvor lite de har gitt supporterne, hvor dårlig klubben drives og de har seg selv å takke. De fortjener å rykke ned, sier Simen Stamsø Møller i TV 2s Premier League-studio.

«Big Sam» Allardyce har aldri rykket ned fra Premier League. Ved årsskiftet var Sunderland syv poeng unna sikker tabellplass.

Onsdag kveld smalt det to ganger i minuttene før pause. Patrick van Aanholts frispark forsvant midt i mål, men det holdt lenge da keeper Joel Robles gamblet på merkelig vis og forsvant til venstre.

Koné-dobbel

Lamine Koné la på til 2-0 da en corner landet i bena på stopperen foran mål. Han brukte all mulig kraft og hamret kula i nettet. Ti minutter etter pause fikk Kone ballen i fin posisjon nok en gang etter corner og avgjorde definitivt.

– Vi har sikret oss den økonomiske gevinsten ved å bli i Premier League. Det gir oss stor kjøpekraft, og det er opp til oss hvor klokt vi bruker det. Neste rekrutteringsrunde er avgjørende for denne klubben. Vi kan ikke fortsette med jubel og æresrunder bare for å unngå nedrykk, sier Allardyce.

34 poeng har også Alexander Tetteys Norwich. 4-2-seieren over Watford onsdag kveld var helt nødvendig, men hjalp likevel ikke da Sunderland gjorde sin del av jobben.

Det betyr én nordmann færre på øverste nivå i England neste sesong og Norwichs fjerde nedrykk fra Premier League. Kun Crystal Palace kan vise til like dyster statistikk.

– Dette er en enorm skuffelse. Vi hadde alt i våre egne hender for fem kamper siden, men klarte det ikke. Det er mange grunner til det, sier Norwich-sjef Alex Neil.

– Det er denne sesongen man skal holde seg i Premier League. Allardyce bygger ikke bra fotballag, men lag som er helt forferdelige å spille mot. De har tapt én av de siste kampene. Og det redder dem. Det er helt makeløst, sier Aleksander Schau i TV 2s Premier League-studio.

Onsdag kveld: Hazard i EM-form – Anfield ble Edens lekestue

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder