RENNES I VASKEN: Det ser ikke ut som Martin Ødegaard flytter til Frankrike likevel. Her fra et pressetreff med landslaget i vår. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Rennes gir opp Ødegaard - kan bli lånt ut til en annen spansk klubb

FIFA-reglementet stopper utlån til Rennes

Det strenge FIFA-reglementet gjør at Rennes har gitt opp å få låne Martin Ødegaard (17) fra Real Madrid.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den norske Real Madrid-spilleren blir ikke lånt ut til Rennes, det melder den franske radiokanalen RMC Sport mandag kveld.

Etter hva VG erfarer jobbes det nå med en utlånsavtale til en annen klubb i Spania for Ødegaard.

Les også: Ødegaard vraket av Høgmo

RMC har snakket med klubbens sportsdirektør, Mikaël Silvestre, som sier nordmannen ikke blir Rennes-spiller på grunn av FIFAs regelverk for utlån av unge spillere.

– Det er vanskelig. Martin kommer ikke til oss denne sommeren på grunn av alderen sin. Han er fortsatt mindreårig, sier Silvestre til kanalen, og legger til:

– Han blir 18 år i desember. Real Madrid ville ikke ta noen sjanser ettersom klubben fortsatt er under etterforskning av FIFA på grunn av ureglementert bruk av mindreårige spillere.

Agenten: – Ingen kommentar

Men utlån til en annen spansk klubb er ikke til hinder for Ødegaard. Fordi det norske supertalentet er registrert med lisens i det spanske fotballforbundet og rammes ikke av «18 årsgrensen» for klubbskifte.

Ødegaards agent, Tore Pedersen, sier følgende til VG:

– Jeg har ingen kommentar til saken. Dere får kontakte presseavdelingen til Real Madrid om dette.

– Ødegaard blir værende i Real Madrid. Han kan bli lånt ut til en spansk klubb, men han kommer i hvert fall ikke til Rennes, sier Silvestre.

VG skrev i forrige uke at FIFAs regelverk som omhandler spillere mellom 12 og 18 år, «Protection of minors», kunne bli en utfordring for 17 år gamle Ødegaard, Rennes og Real Madrid.

Svært strenge regler

Fagansvarlig for overganger i Norges Fotballforbund, Kristian Skjennum, sa til VG forrige uke at han ikke kjenner til detaljene i Ødegaard-saken, men at det på generelt grunnlag er svært strenge regler for spillere under 18 år som bytter klubb over landegrensene.

Skjennum skrev følgende i en e-post til VG:

«I utgangspunktet er dette forbudt, men det tillates når et av følgende tre unntak er oppfylt:

Spiller flytter med sine foreldre av årsaker ikke knyttet til fotball.

Spiller er over 16 år og melder overgang mellom to EU/EØS-land – og ny klubb dokumenterer at spiller er ivaretatt med tanke på sportslig utvikling, akademisk utdannelse og sosiale forhold.

Spiller melder overgang mellom to land der både ny og gammel klubb ligger nærmere enn 50 km fra felles landegrense.

Før ordinær overgang gjennomføres må det innhentes en forhåndsgodkjenning av FIFA. Ny klubb må sende søknad til FIFA og vise at de oppfyller et av kriteriene ovenfor.»

Les også: Ødegaard skal ha forlenget med Real Madrid

I Ødegaards tilfelle (markert i halvfet skrift) må man sende inn dokumentasjon som blant annet sørger for at spillerens ve, vel og utdannelse blir opprettholdt i den nye klubben, i tillegg til godkjennelse fra foreldre. Det er ukjent hvilket grunnlag FIFA har lagt til grunn for å stoppe utlånet til 17 år gamle Ødegaard.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder