STJERNETRIO: Ivan Perisic, her etter sin scoring mot Spania, Gareth Bale, som feirer mål mot Russland, og Dimitri Payet, som jubler for mål mot Albania, har vært tre av EMs største profiler så langt, mener ekspertene. Foto: AFP/REUTERS

Ekspertenes dom: Disse har vært EMs beste så langt

Gruppespillet i EM er over. VG har fått tre fotballeksperter til å peke ut mesterskapets beste spillere så langt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Lise Klaveness, som har sittet i NRKs EM-studio og analysert kampene gjennom hele gruppespillet, synes at seks spillere har skilt seg ut til nå.

Gareth Bale (Wales) har vært solid gjennom tre kamper. Han er viktig både offensivt og defensivt, og ikke minst kald når det gjelder, med to frisparkmål, sier Klaveness.

Få oversikt: Disse møtes videre i EM

Den spanske midtbanespilleren Andrés Iniesta er den andre spilleren hun peker ut.

– Mannen med et absolutte fotballgehør. I en egen klasse både i kampen mot Tsjekkia og Tyrkia. Skuffende mot Kroatia, men likevel troner prestasjonene på øverste hylle, sier Klaveness før hun går videre til den tredje spilleren:

Dimitri Payet (Frankrike). En perfekt førstekamp mot Romania. God i nærområdene, godt overblikk, gode bevegelser og et fantastisk mål. Ny fin scoring mot Albania.

VG+: Payet – fra sinnatagg til stjerne over natten

Bale, Iniesta og Payet er Klaveness' favoritter, med følgende tre spillere like etter:

EKSPERT: Lise Klaveness i NRK. Foto: Line Møller VG

Marek Hamsik (Slovakia). Viste råskap og gjennombruddskraft uten sidestykke i de to første kampene, men helt borte mot England.

Leonardo Bonucci (Italia). Styrer det italienske laget med en ro og en oversikt som imponerer. I tillegg EMs beste midtstopper når det gjelder pasningsspill og å vurdere når man skal slå i mellomrom og bakrom.

Toni Kroos (Tyskland). Jevnt god i gruppespillet. Svært få feil og nesten alltid involvert i oppbyggingen av Tysklands vellykkede angrep.

Les også: Zlatans avskjedstale: «Kom fra lille Rosengård og gjorde Sverige til mitt land»

– EMs viktigste spiller

VGs journalist på internasjonal fotball, Trond Johannessen, mener at det «har egentlig ikke vært SÅ mange spillere som har stått ut», men går likevel med på å peke ut noen.

Ivan Perisic og Luka Modric for Kroatia. Perisic har vært en helt enormt drivende kraft. Modric har fått mye kjeft for at han ikke er like god på landslaget som klubblaget, men har kanskje aldri vært bedre enn i EM, så vi får håpe han er tilbake for fullt mot Portugal.

Les også: Thorstvedt kaller strafferedning for «skandale»

VG-JOURNALIST: Trond Johannessen dekker internasjonal fotball for VG. Foto: Karin Beate Nøsterud VG

Dimitri Payet (Frankrike) er det ikke mulig å komme unna, for meg har han vært EMs viktigste spiller, han har løst opp de franske knutene.

Andrés Iniesta (Spania) er ikke langt etter, men han var litt borte mot Kroatia.

Gareth Bale (Wales), selvsagt, han har gjort for Wales det Zlatan ikke har greid for Sverige. Det samme kan til en viss grad sies om Marek Hamsik (Slovakia), og uten venstrebeinet til Balázs Dzsudzsák (Ungarn) hadde Ungarn neppe vært videre, sier Johannessen.

Fått det med deg? Ronaldo kastet mikrofonen til TV-reporter i vannet

– Enorm mot Spania

TV 2s profilerte kommentator Øyvind Alsaker reiser fra stadion til stadion i Frankrike og følger mesterskapet tettere enn de fleste. Han sitter igjen med fem favoritter fra gruppespillet.

Ivan Perisic (Kroatia). En soleklar mann når vi snakker om de beste. Tre meget gode kamper. For Kroatia synes jeg alltid han har vært god, og jeg har alltid likt ham. Han har fysikk og fart. Det er solid: Når han kommer til innlegg, treffer han, når han skyter, sitter den. Vanvittig stabilt god. For Kroatia har han vært enorm. Han rundspilte den tyrkiske backen noe voldsomt i den første kampen, var god i den andre og enorm mot Spania der han ble matchvinner.

TV 2-KOMMENTATOR: Øyvind Alsaker. Foto: Morten Holm NTB scanpix

Michael McGovern (Nord-Irland). Han må nevnes. Han har vært fantastisk. Det han gjorde mot Tyskland, var sensasjonelt og helt avgjørende for at Nord-Irland er videre.

Dimitri Payet (Frankrike). Han er helt der oppe. Matchavgjørende i to kamper, og briljant. Den første kampen hans er noe av det beste jeg har sett av en enkeltspiller i et mesterskap de siste ti årene. Det var helt enormt.

Gareth Bale (Wales). Han var fantastisk mot Russland, scoret i hver runde. Og han spiller på et ordinært lag der han er kaptein. Han har Zlatan og Ronaldos jobb. Han er en soleklar profil etter gruppespillet, sier Alsaker, før han avslutter:

Andrés Iniesta (Spania) har hatt to fantastiske og én dårlig kamp. Det er ikke helt «klink», på en måte. Han var EMs beste etter to kamper. Det var synd med den siste kampen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder