Bryne reddet plassen i sluttminuttene

Jerv utlignet på overtid – sendte Follo ned

Nest Sotra, Bærum og Follo rykker ned sammen med Hønefoss

Hødd, Jerv og Ranheim kaprer de siste kvalifiseringsplassene

Wathne: – Uten sammenligning det sykeste dramaet i norsk klubbfotball

(Bryne-Bærum 2-1, Jerv-Follo 2-2) Fredrikstad så ut til å rykke ned, men ble reddet av at Jerv utlignet mot Follo seks minutter på overtid.

  • Stine Løvmo Lie
  • Per Opsahl

Artikkelen er over fire år gammel

I det som kun kan oppsummeres som et aldeles ellevilt nedrykksdrama, fikk Åsane straffe på overtid. Martin Ueland var trygg fra ellevemeteren og satte inn scoringen som sendte Fredrikstad på nedrykksplass.

Men så utlignet Jerv mot Follo bare sekunder etter Åsane-straffen.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

– Vi må være veldig glade for at den scoringen kom. Vi får ikke mer enn uavgjort, og fortjente ikke mer enn uavgjort, sier FFK-trener Arne Erlandsen til TV 2.

– Så gikk alle resultatene mot oss før vi fikk hjelp av Jerv, fortsetter han.

LES OGSÅ: Wathne etter Brann-opprykk: – Jeg var veldig skeptisk

Rent økonomisk er forskjellen mellom nedrykk og videre spill i 1. divisjon enorm.

– For FFK er det snakk om rundt 15 millioner kroner, sier daglig leder Geir Bakken til VG.

Han innrømmer at klubben hadde utarbeidet to mulige økonomiske scenarioer for neste sesong, og at et nedrykk ville medført en del endringen på personalsiden.

– Vi har hele tiden jobbet for et liv i 1. divisjon også neste sesong. Vi puster letter ut i dag, så få vi se på eventuelle endringer på spiller- og personalsiden i dagene som kommer, sier Bakken.

– Det var kritisk

– Jeg håper dette var et skremmeskudd, og at det tas drastiske grep før neste sesong, sier Kai Herlovsen til VG etter kampslutt.

Fredrikstad-legenden er ikke imponert over det laget har prestert denne sesongen, men han er lettet for at de beholdt plassen.

– Jeg er veldig glad på Fredrikstads vegne, sier han.

Herlovsen påpeker at det er snakk om en fotballby med stort engasjement, og at klubben kanskje ikke skulle gått ut og lovet opprykk i forkant av sesongen, ettersom det åpenbart var stor kontrast mellom forventninger og prestasjoner.

– Fra begynnelsen av var det noe som ikke var som det skulle være, mener Herlovsen, som var på plass og opplevde overtidsdramatikken på nært hold i dag.

– Det var kritisk, oppsummerer han.

Sirkus

Nesten ingenting var avgjort før dagens runde. Åtte lag kunne rykke ned, og det var fortsatt kamp om kvalifiseringsplassene, selv om det allerede var avklart at Sogndal og Brann rykker direkte opp, og at Hønefoss må ned en divisjon.

La oss ta det fra toppen.

Mads Bøgild ble redningsmannen da Bryne stirret nedrykksspøkelset i hvitøyet. Til tross for at det startet lovende, gikk svært lite hjemmelagets vei på Jæren i dag. Sabri Khattab sendte vertene i føringen – og opp på trygg plass – etter bare 10 minutter, men rett før pause fikk målscoreren sitt andre gule for dagen. Dermed var Bærum én mann mer i over halve kampen, noe gjestene visste å utnytte seg av.

Simen Juklerød utlignet for gjestene før timen var spilt. 1-1-målet innebar at både Bryne og Bærum forsvant under streken, og det så ut til å gå mot nedrykk for «Jærens stolthet». Bøgild ville det imidlertid annerledes, og reddet plassen for Bryne da han satte inn 2-1 ett minutt før full tid.

Follo rykket ned på overtid

LES OGSÅ: Rykker opp – større enn seriemesterskapet med Stabæk

Da nevnte Bøgild sendte Bryne til himmels rett før full tid, forsvant samtidig Åsane ned, og så begynte virkelig sirkuset. Åsane utlignet til 3-3 på straffe på overtid, noe som sendte Fredrikstad til nedrykksplass, men det var fortsatt altså ikke avgjort.

Spikeren i kista fikk nemlig Jervs Glenn Andersen lov til å sette. I det 96. minuttet – bare sekunder etter at Åsane hadde utlignet i en annen kamp – scoret han inn årets OBOS-ligas siste mål, og snakk om kjedereaksjon. Utligningen førte til at Jerv dyttet Sandnes Ulf ut av kvalifiseringsplass, at Fredrikstad overlevde, og at Follo rykket ned.

– Den var tøff. I en siste runde hvor det står så mye på spill for så mange lag vil det alltid utspille seg et drama, men denne var tøff å svelge, sier Follo-trener Hans-Erik Eriksen til Østlandets blad.

Dagens resultater:

Brann-Hødd: 1-2
Bryne-Bærum: 2-1
Fredrikstad-Nest Sotra: 1-1
Hønefoss-Åsane: 3-3
Jerv-Follo: 2-2
Levanger-Sogndal: 4-1
Sandnes Ulf-Ranheim: 1-0
Strømmen-Kristiansund: 1-0

Mer om

  1. OBOS-ligaen

Flere artikler

  1. VG tipper siste runde i 1. divisjon: Disse lagene rykker ned

  2. Nedrykksdrama - seks poeng skiller ni lag

  3. Fredrikstad fortsatt i fare for nedrykk

  4. VG tipper første runde i 1. divisjon

  5. Nedrykksdrama i OBOS-ligaen - seks poeng skiller åtte lag

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder