38 SEKUNDER: Pål André Helland så ikke direkte kampsrusten ut da han sendte Rosenborg i teten før minuttet var spilt mot Molde på Lerkendal. Foto: Ned Alley NTB scanpix

VGs fotballjournalist analyserer storkampen: Hold Helland skadefri - og mye er gjort for Rosenborg

(RBK – Molde 3-1) Det er nok mulig de vinner ligagull uansett, men dette Rosenborg-laget er veldig annerledes når Pål André Helland (26) spiller på det.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det skjer noe spesielt, både på tribunen og med hele måten Rosenborg spiller når de har Pål André Helland «liggende» ute på høyrekanten. Det går liksom et sus gjennom publikum, de værer at noe vil skje. De holder pusten - i et par sekunder.

Tok seg tid

Mot Molde tok det 38 sekunder før ballen, skuddet, fra Helland lå bak Molde-keeper Ethan Horwath. Pål André Helland hadde ikke spilt en seriekamp på fem uker da han entret Lerkendal-gresset lørdag kveld.

Hvordan var formen hans?

Du må nesten smile når du ser hvor iskald mannen fra Kyrksæterøra er. Han har den roen du trenger. Ballen gikk fint mellom Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø. Så fikk Helland den. Mange andre ville fortet seg, skutt med en gang. Men Helland, han levde etter mottet «du har alltid bedre tid enn du tror.»

Stående applaus

Bestekameraten Vegard Forren sto mellom han og keeper Horwath. Helland ventet. Så sendte han ballen mellom beina på kompisen, Horwath rakk ikke reagere. Ballen gikk via stolpen og i mål.

Helland løp mot publikum, med armene knyttet.

Det var spilt 38 sekunder. Han hadde vist hvorfor han var savnet, Pål André Helland.

Da han gikk av Lerkendal-gresset etter 74 minutter, var det stående applaus. Helland var ikke blendende gjennom hele kampen, men han skaper så mye bare ved å være der.

Hvert 90. minutt

For er det noe backer hater så er det kantspillere som går mot dem, utfordrer dem, gjør at de må ta et valg, nesten hver gang.

Det gjør Pål André Helland.

De seks seriekampene han har spilt denne sesongen har gitt seks seirer og 15-2 i målforskjell.

Poenget må være å få han med i mer enn halvparten av kampene. Holde gutten skadefri.

For på de to og en halv siste sesongene, i 2014, 2015 og 2016, har Pål André Helland vært på banen i 3052 minutter. Han har scoret eller assistert scoring 34 ganger.

Det er et målpoeng hvert 90. minutt, eller et målpoeng pr kamp.

Og det forteller det meste om Pål André Hellands betydning for dette Rosenborg-laget.

Må med i Champions League

I kampene som følger, for å komme inn i Champions League, i høst, trengs Helland mer enn noen gang. Så mye er opp til Helland, leger og fysioterapeuter når RBKs sesong skal oppsummeres.

Foreløpig kan vi oppsummere med at Rosenborg har samme kurs som forrige sesong: 32 poeng etter 13 kamper er på par med 2015, og det er lite som tyder på at Molde, eller noen andre lag, har noen mulighet til å ta ligagullet denne sesongen.

Molde var sjanseløse på Lerkendal. RBK vant over moldenserne for første gang siden 2012 (åtte kamper i serie og cup).

OM ROSENBORG: VGs Knut Espen Svegaarden. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Nå har danske Christian Gytkjær kommet i gang med scoringene også. To mot Molde. En i annenhver kamp i snitt er det blitt så langt. Og snittet blir trolig enda bedre til høsten, med Helland på høyre, Yann-Erik de Lanlay tilbake på venstre - og en skadefri Fredrik Midtsjø bak der igjen.

Ryddet opp

I tillegg er det ryddet opp i det defensive spillet, med kun sju baklengs på 13 kamper så langt. Det siste er spesielt viktig før kvalifiseringen til Champions League. På venstrebacken blir unge Alex Gersbach (18) bare bedre og bedre. Pasningen hans til 3-1 mot Molde var nærmest genial.

I tillegg blir Anders Konradsen bare bedre og bedre på midtbanen. En av Tippeligaens aller beste spillere.

Og trengs det forsterkinger, så finnes det penger.

Så bare kom med Champions League. Hele Trøndelag er klare.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder