Löw hentet tilbake «Den glemte Mario» – lekte seg til kvartfinalen

Gomez og Draxler herjet med Slovakia: – Han har to magiske føtter

LILLE (VG) (Tyskland - Slovakia 3-0) Han har knapt spilt på landslaget siden forrige EM. Nå virker Mario Gomez (30) å være nøkkelen til ny tysk suksess.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

For Joachim Löws «Spania-tilnærming» med å putte midtbanespiller Mario Götze som spiss, eller falsk 9'er, fungerte bare halvveis i kampene mot Ukraina (2-0) og Polen (0-0).

Men med en annen «Mario G.» i spissrollen mot Nord-Irland sist var Tyskland plutselig Tyskland igjen – akkurat slik de var det i 8-delsfinalen mot Slovakia i Lille søndag kveld: Skremmende mye bedre enn motstanderen.

I tillegg løftet Joachim Löw en Julian Draxler i løkkehumør tilbake i startoppstillingen. 3-0 var ikke et mål for lite mot den stakkars EM-debutanten Slovakia.

SKREMMENDE GODE: Jonas Hector, Julian Draxler, Mats Hummels, Toni Kroos, Thomas Müller, målscorer Mario Gomez, Sami Khedira, Mesut Özil og Jerôme Boateng feirer det vakre angrepet som endte i 2-0 rett før pause mot Slovakia. Foto: Darko Vojinovic AP

– Jeg er glad for å ha gjort en god jobb og hjulpet laget. Det betyr lite om det var den beste eller nest beste kampen, sier Julian Draxler – kåret til banens beste på Pierre Mauroy-arenaen i nordfranske Lille, der han møter opp i presserommet i fullt kamputstyr.

VG Live: Vi fulgte 8-delsfinalen her!

Draxler tok for øvrig plassen til Mario Götze (som ble flyttet fra spiss til offensiv midtbane), som nå både er kritisert for dårlig spill i hjemlandet – og vraket fra to posisjoner i Joachim Löws lag.

For Mario Gomez er på topp for å bli. Spansk-tyskeren var soleklart førstevalg både for Tyskland og Bayern München for fire år siden, men siden den gangen har han skiftet klubb to ganger (Fiorentina/Besiktas) og skadet seg uaktuell for triumftoget i Brasil-VM i 2014.

Bare to år tidligere var han tysk toppscorer i 2012-EM. Deretter fikk Gomez fire ubetydelige treningskamper på tre og et halvt år, før han ble hentet tilbake fra glemselen og inn i landslagsvarmen denne våren.

Nå er han den eneste reelle spissen i Tyskland-troppen i Frankrike, og det virker å holde i massevis.

– Jeg synes vi spilte en god kamp. Alle vet hva Draxler kan gjøre, og han har to magiske føtter. Neste kamp er mot enten Italia eller Spania, og da trengs det enda mer av oss. Det er bedre enn alle vi har møtt så langt, og det er ikke lett å forsvare seg mot noen av de lagene, sier Gomez.

Les også: «Griez» lightning! da Frankrike snudd

Boateng åpnet

Etter at midtstopper Jerôme Boateng, betongblokken som er blitt en av verdens beste stoppere under Pep Guardiola i Bayern, banket inn 1-0 på volley tidlig mot Slovakia, overtok Gomez showet. Først fikset han straffe for Tyskland, som Mesut Özil misbrukte ved å skyte i keeperhøyden til Matus Kozacik.

Uten at det hadde så mye å si. Tyskerne fant rom og skapte farligheter når de følte for det, Toni Kroos gikk av motstandere og skar seg gjennom pressledd med sin elegante spillstyring med korte og lange pasninger, Julian Draxler og Jonas Hector lekte seg på venstresiden og Thomas Müller var overalt.

Også var det Mario Gomez – som selv satte 2-0 etter et praktangrep rett før pause.

VG I LILLE: Øyvind Herrebrøden dekker Frankrike-EM for VG.

Kroos, EMs mest ball-involverte spiller, spilte opp Hector, som overlot flanken til Draxler. Den ettertraktede Wolfsburg-spilleren såledriblet og overstegsfintet seg forbi Kucka og trillet inn til Gomez.

Spissen – som fyller 31 år på finaledagen i Paris – plasserte seg smart, Sloakia-stopper Durica gjorde det eksakt motsatte, og Gomez skjøv enkelt inn 2-0. Hans femte mål i EM-sluttspill, like mange som Jürgen Klinsmann og tysk rekord.

– Han har vist seg veldig bra på trening, sier Joachim Löw på pressekonferansen.

Nydelig Draxler-mål

Dominansen kunne i grunn betalt seg enda bedre. Özil bommet først på straffe, deretter på mål på en volley fra fin posisjon, men tyskerne hadde full kontroll. Bare et nikkeforsøk fra Slovakia, der Manuel Neuer viste frem sitt beste, var østeuropeernes bidrag.

Slovakia og Marek Hamsik prøvde å jobbe seg inn i kampen igjen etter pause. Men da var tyskerne effektive: På den ene av tre muligheter etter pause banket Julian Draxler – banens gigant sammen med Kroos – inn 3-0 på en vakker volley etter corner med Mats Hummels-stuss.

Tyskland spiller kvartfinale mot vinneren av Italia og Spania, som spilles mandag kveld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder