FÅR NY ROLLE: Nils Johan Sembs stilling forsvinner når NFF nå omorganiserer. Foto: Magnussen, Jostein

NFF vil ikke avsløre Sembs nye lønn

Etter flere år med svake resultater på landslagsnivå gjør Norges Fotballforbund endringer i ledelsen. Toppfotballsjef-stillingen legges ned og fører til at Nils Johan Semb (59) flyttes til en sportssjef-rolle rundt Lars Lagerbäck og A-landslaget.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt, sier til VG at Semb nå skal konsentrere seg om å jobbe enda tettere med ledelsen på A-landslaget. I det ligger det å «tilrettelegge for sportslige tiltak», se på talentlogistikk og ha dialog med klubbene.

– Detaljene i det må bli litt til underveis, men det er grovt sett under de områdene, sier Bjerketvedt - og understreker at det er en svært viktig sesong som landets beste fotballspillere tar fatt på - med tanke på ny-vinningen Nations League og EM-kvalifisering.

les også

Semb åpner opp om lønnen, kritikken og norsk fotballs største problem

Svake resultater i mange år

Ifølge Bjerketvedt handler endringene som nå trer i kraft om en erkjennelse av at NFF - etter mange år med svake resultater - måtte gjøre noe med elitedelen av forbundet.

Det har ført til at toppfotballsjefstillingen blir nedlagt. I stedet blir det nå to direktører i NFF, med ansvar for henholdsvis bredde- og elitedelen.

– Toppfotballrollen har vært vid og bred. Den har omfattet mange andre roller. Den har jeg hatt i åtte år og nå er det en omorganisering i gang. Den har vært veldig interessant og spennende, men nå er det tid for å legge noen nye kort. Det er veldig positivt, og det er jeg veldig klar for å gjøre, sier Semb selv til VG.

– Du sier dette er noe du «i en tid har ønsket selv». Hva legger du i det?

Siden jeg har sittet lenge har jeg ønsket å spisse fokuset rundt rollen. En toppfotballsjefrolle er veldig vid og jeg har hatt rollen lenge. Det er alltid sånn at man tenker at «ok, nå er kanskje tiden inne for å spisse fokuset enda tettere», sier 59-åringen.

Nekter å kommentere lønn

I løpet av sine åtte år i den jobben har Semb tidvis høstet voldsom kritikk. Den tidligere landslagssjefen har måtte svare for landslagenes nedturer i mesterskapskvalifiseringer og norske lags utfordringer i europacupen. I tillegg har Sembs lønn skapt debatt. Tidligere har han tilbakevist at han tjener 2,7 millioner kroner i NFF. Semb vil ikke svare på spørsmål om han beholder toppfotballsjefslønnen.

– Hvorfor vil du ikke svare angående lønnen?

– Lønn er et forhold mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, så det er mest et prinsipp, sier Semb.

Generalsekretær Bjerketvedt sier at arbeidsområdet er innskrenket, men at arbeidsmengden vil være like stor.

– Justerer dere Sembs lønn nå som han har fått endrede arbeidsoppgaver?

– Det kan jeg ikke kommentere. Hvilke betingelser han har og eventuelt får, det må bli en sak mellom NFF og ham som medarbeider, sier Bjerketvedt.

Mener Semb er skapt for ny posisjon

– Lars Lagerbäck er en erfaren trener. Trenger han en «mentor» over seg i systemet?

– Jeg ser at noen medier har brukt ordet mentor, men det skal han ikke være. Han skal være en del av det sportslige apparatet rundt A-landslaget.

– Hva har du å si til de som kanskje mener denne stillingen er overflødig?

– Det jeg kan si, er at det er den ikke. Det er ikke noe ønske å opprette overflødige stillinger som det ikke er behov for. Det er en reell posisjon for Nils Johan. En posisjon han er skapt for med sin bakgrunn som A-landslagssjef og toppfotballsjef. Ikke minst hans enorme oversikt over norsk og internasjonal fotball. Så dette handler om det han representerer av kompetanse og ressurser, sier Bjerketvedt.

les også

Molde og Rosenborg reagerer på NFF-valg: – Skuffet og overrasket

Likestilte direktørroller

Stillingen som direktør for elitefotball lyses ut på skandinavisk nivå. Semb slutter som toppfotballsjef først når denne er rekruttert.

Direktør for breddefotball blir Alf Hansen. I den avdelingen ligger ansvaret for samspillet med hele kretsapparatet (18 kretser).

Kretsens aktiviteter ut mot klubbene er mange, blant annet NFFs trenerutdanningen, lederutdanning, grasrottrenerprogrammet, kvalitetsklubbprogrammet og jentesatsingen.

– Begge direktørstillingene (elite og bredde) er likestilte og sitter i ledergruppen, sier Bjerketvedt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder