Island ute av VM etter tap for Kroatia: – Vi gjorde alt vi kunne

ROSTOV/OSLO (VG) (Island – Kroatia 1–2) I 164 sekunder hadde Island mulighet for smash på matchballen som kunne sende Argentina ut av VM. Og med halve laget i angrep, stakk Ivan Perisic (29) fra forsvaret.

Artikkelen er over ett år gammel

Med sitt dødelige venstrebensskudd sendte kroaten sitt land videre til 8-delsfinale mot Åge Hareide og Danmark med full poengpott fra gruppespillet – mens Islands sjanser for et sensasjonelt avansement forsvant med avslutningene som gikk via Hannes Halldorssons hansker og i nettet.

les også

Messi-magi og Rojo-volley reddet Argentina: Videre i VM etter utrolig drama

– Kastet frem alt vi kunne

To minutter og 444 sekunder tidligere hadde Argentina scoret mot Nigeria og tatt ledelsen 2–1. Da sto det 1–1 i Island mot Kroatia, og øynasjonen trengte «bare» ett mål i stedet for to for å avansere i VM-debuten.

Trener Heimir Hallgrimsson hadde lagt om til tre mann bak og måkte på med innlegg, men istedet mistet midtbaneduoen Aron Gunnarsson og Emil Hallfredsson (ellers strålende kamp) ballen på vei fremover og 1–0-scorer Milan Badelj overlot resten til Perisic.

– Vi kastet frem alt vi kunne. Tok frem forsvarsspillere og satte på spisser, spillere som vi vet kan score. Sjansen for at du åpner opp bak, er der og Kroatia er et så bra lag at de unyttet det, sier Island-trener Heimir Hallgrímsson til VG om de nesten tre minuttene på slutten der Island kunne sjokkert – igjen.

les også

Nå da, Danmark? Er det bra nå?

– Vi trodde hele tiden Argentina kom til å score, visste de kom til å vinne. Vi gjorde alt vi kunne for å score det andre målet. Det kostet oss, men vi måtte prøve å score, beskriver Gylfi Sigurdsson i pressesonen, der han står med en trillekoffert og svarer alle som spør på islandsk og engelsk.

De fleste islendingene snakker om skuffelse, men står og smiler – og totalen virker å være at de reiser hjem med en god følelse etter nasjonens første verdensmesterskap i fotball.

– Vi har ikke spilt så mange kamper mot et så sterkt lag som Kroatia og skapt så mye. Jeg er virkelig stolt, sier Hallgrímsson – etter at hans lag vant sjansestatistikken 7–6 etter VGs telling.

VG Live: Fyldig kampreferat her!

UTE AV VM: Gylffi Sigurdsson og Island er ute av VM. Foto: Jan Kruger / Getty Images Europe

Rullerte

Før kampstart satt Island-treneren på tribunen og møtte familien, stilte på selfies med fansen før han gikk ned i garderoben og skiftet til hvit skjorte.

Kroatia var allerede videre og satte inn fem mann som ikke hadde vært på banen tidligere i VM, men beholdt stjernen Luka Modric, som har spilt 18 av de 19 siste kroatiske mesterskapskampene.

Island er Kroatia er to land som produserer mange gode fotballspillere per innbygger (325.000 og drøyt fire millioner), men motpoler i hvordan de skapes: Der Luka Modric slår yttersidepasninger og kan dempe rullende kampesteiner og meteorer med høyrevristen, er Island alt mulig annet.

De kom til skjebnekampen som til alle andre kamper; med skjegg, tatoveringer, snaufrisyrer og blondehår, lange innkast, lange backer, soliditet, stram organisering og Gylfi Sigurdsson. Og det funker for Island, for akkurat som mot Nigeria i forrige kamp, var det øyboerne som skapte målsjansene før pause.

les også

Slik er islandsheltene – på banen og i garderoben

Pluss content

Først vant Alfred Finnbogason ballen, veggspilte med Gylfi Sigurdsson og bredsidet mot hjørnet – noen centimeter på feil side av stolpen. Så fikk Birkir Bjarnason en skuddmulighet etter dødball, og rett før pause var vikinghøvdingen Aron Gunnarsson frempå og prøvde å vri den i lengste kryss, men måtte se avslutningen bli reddet av Kroatias 201 centimeter svære vikarkeeper Lovre Kalinic.

En på trynet

Dermed måtte islendingene nøye seg med 0–0 til pause – igjen. Og de kom under 0–1 rett etterpå – igjen. Og knyttneveslaget av en halvvolley fra Milan Badelj var ikke det eneste: Sekunder i forveien scoret Nigerias Victor Moses på straffespark mot Argentina, som betød 1–1 og ikke lenger det langt mer Island-vennlige resultatet 1–0 til Argentina.

– Vi hadde sjansene, så det var et lite sjokk å slippe inn 0–1, sier Island-treneren om situasjonen.

les også

Sigurdarson sa nei til Lagerbäck i årevis: – Jeg var ganske ung og litt dum

Men Island fortsatte, Emil Halfredsson sveipet baller og rundet motspillere på midtbanen, forsvarsspillerne Sverrir Ingason og Ragnar Sigurdsson hadde hver sin nikkesjanse på klubbhjemmebanen sin i Rostov, og da 15 minutter gjensto, fikk laget straffe etter hands, igjen akkurat som mot Nigeria.

Gylfi Sigurdsson skjøt over mål for fire dager siden, han løftet også denne straffen fra bakken, men nå i nettaket.

– Det er mitt ansvar å score fra den situasjonen. Jeg måtte bare «deale» med presset, sier Sigurdsson til VG.

– Var fantastisk gode

Men Island klarte aldri å skape den store scoringssjansen etter 1–1. Det ble mest innlegg og nesten – og til slutt skrev Perisic siste kapittel av VM-sagaen.

– Jeg synes vi var fantastisk gode. En virkelig, virkelig god kamp vi fortjener å vinne. Vi hadde mange sjanser i dag, flere enn mot Nigeria. Det blir litt blandede følelser. Men det er ikke mange år siden vi aldri trodde vi skulle være med på et sluttspill, påpeker keeper Hannes Halldorsson på dansk-norsk.

Alfred Finnbogason tror gamletrener Åge Hareide fra Helsingborg-tiden og Danmark skal slite mot å slå dette laget i 8-delsfinalen.

– Hvis de vinner, blir jeg overrasket, sier spissen.

PS! For Argentina blir Frankrike motstander i 8-delsfinalen søndag 1. juli.

I ROSTOV: VG-journalist Øyvind Herrebrøden følger fotball-VM i Russland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder