HÆRVERK: Politiet var i dag tidlig på plass for å undersøke det som hadde skjedd med statuen av Tom Lund i natt. Foto: Eivind Haugen

Tom Lund-statuen halshugget: - Det er forferdelig

Det manglende hodet er forsvunnet: - Blitt tatt med som et trofé eller noe

Mediesjefen i Lillestrøm: - Ikke nødvendigvis gjort av folk med fotballsympatier

LILLESTRØM/OSLO (VG Nett) Lillestrøm-helten Tom Lund (62) liker svært dårlig at noen i nattens mulm og mørke har vært ute og regelrett halshugget statuen av ham på Åråsen.

  • Lillian Holden
  • Eivind Haugen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- I utgangspunktet, uten at jeg vet hva som har skjedd, så synes jeg dette er forferdelig, sier Lund om hærverket.

Når VG ringer ham torsdag morgen, er Lillestrøm-legenden intetanende om det som har skjedd med statuen av ham.

- Nå vet jeg jo ikke mer enn det du forteller meg, men det er jo synd på de som har gjort dette. Det er tåpelig, sier han.

Anmeldt

Da det i morgentimene i dag begynte å komme folk ned til området ved Åråsen, ble det raskt kjent at statuen over klubbhelten hadde blitt herjet med. Tom Lund, som er gjengitt i statueform løpende med en ball, hadde mistet hodet.

- Åråsen er et område med mye ferdsel, og vi har et visst vakthold. Men man er jo ikke forberedt på at noen skal synke ned på dette nivået, sier mediesjef i LSK, Ole Kristian Bakkene, til VG. Han opplyser om at forholdet er anmeldt.

Da VG kom til Åråsen i dag, var politiet allerede i gang med undersøkelser av statuen. Mens det pågikk stoppet flere og tok bilder av det som skjedde utenfor fotballstadionet.

VGTV: Se intervju med lederen for Kanari-Fansen

Og ifølge Kjell Hulby, som er drift- og arrangementssjef i LSK, er selve hodet forsvunnet.

- Det er blitt tatt med som et trofé eller noe. Det dukker nok opp, sier han til VG.

Tom Lund er av mange regnet som en av de beste norske fotballspillerne gjennom tidene. Han spilte for Lillestrøm i årene mellom 1967 og 1982, og har også vært trener i klubben.

HELTEN: Tom Lund, her under en kamp mot Bodø/Glimt i 1977, er en levende legende på Åråsen. Foto: Bjørn Aslaksen, VG

- Handlet uten å tenke

Søndag møtes Lillestrøm og Vålerenga til seriekamp på Åråsen. I forkant av slike oppgjør har det også tidligere vært utført diverse kreative krumspring mot Lund-statuen.

I november i fjor ble statuen først kledd opp i Felleskjøpet-drakt. Deretter ble den sprayet rød. For flere år tilbake ble statuen også malt, kledd opp i Vålerenga-drakt og satt på nisselue.

Lund vet selv om de hendelsene som har rammet statuen av ham, men mener det som har skjedd i natt er verre enn tidligere krumspring.

- Dette går over alle normale grenser. Dette har jeg ikke sansen for. Fotball skal være et enkelt og realt spill, sier han. LSK-helten beskriver sitt forhold til statuen som et «avstandsforhold».

- Jeg synes faktisk mest synd på de som har gjort dette i beste mening, slår han fast.

Mediesjef Bakkene understreker at man foreløpig ikke vet noe om hvem som har utført ugjerningen.

- Vi skal ikke være kategoriske her. Dette er jo ikke nødvendigvis gjort av folk med fotballsympatier, understreker Bakkene.

- Ikke bra

Mediesjefen forteller videre at ugjerninger som er gjort mot statuen tidligere, har det vært mulig å da humor ut av. Men ikke det som har skjedd i natt.

- Denne handlingen er ikke bra. Her har noen handlet uten å tenke. Og jeg tror ikke den eller de som har gjort det er med på fotballfesten her på søndag, sier Bakkene.

Bakkene i LSK understreker at det fortsatt vil bli fotballfest i forbindelse med VIF-kampen søndag, til tross for det som har skjedd i nattetimene.

- Vi har til og med igangsatt en kampanje som går på slike ting som dette, som kalles «fotball er glede». Det vil fortsatt være trygt og fint å gå på kamp på søndag, forteller han.

UNDERSØKELSER: Da VG kom til Åråsen i dag, var politiet i gang med å sjekke forholden rundt statuen av Tom Lund. Foto: Eivind Haugen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder