Her løsner det for Søderlund: – Det har vært mye mas

Norge EM-klare om Kroatia avgir poeng mot Bulgaria

Maltas landslagssjef: – Norge har forbedret seg mye

ULLEVAAL STADION (VG) (Norge - Malta 2-0) I sitt 971. spilleminutt, i den 22. landskampen, satte Alexander Søderlund (28) inn sin første scoring for Norge.

Artikkelen er over fire år gammel

Og for en lettelse det var for Rosenborg-spissen. Etter å ha trillet ballen i mål, løp 28-åringen mot langsiden av et nesten fullsatt Ullevaal og jublet med lagkameratene.

2-0-målet mot Malta, som var av det svært enkle slaget, var hans første landslagsmål siden debuten mot Danmark for snart fire år siden.

VG LIVE: Slik kom målene til Norge

– Det var utrolig deilig. Det har vært mye mas. Det var fint det, men samtidig har jeg skapt mye sjanser tidligere. Jeg kunne hatt flere mål i dag også. Jeg får ta dem mot Italia, sier en lettet Søderlund til VG.

Søderlund har 21 mål på 24 Tippeliga-kamper, men for Norge har det vært full stopp. Det til tross for at spissen har hatt flere gedigne sjanser. Selv varslet han før møtet med Malta at landslagssjef Per-Mathias Høgmo burde velge ham fremfor Joshua King.

– Jeg unner «Alex» dette målet. Han har fått mye pes. Da var det deilig at den satt i dag, sier Markus Henriksen.

Kommentar: Solid - og spennende - fra Høgmos menn

Fornøyd landslagssjef

– Vi har tatt nye steg. Høyresiden offensivt er noe av det beste jeg har sett som landslagslagssjef. Det krevde skikkelighet å følge planen mot Malta. Og jeg synes vi fikk dem til å se dårlige ut, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

GLAD: Alexander Søderlund jubler for sitt første landslagsmål. Foto: , Helge Mikalsen

– Han leverer veldig godt. Var god med ballen, og kommer til sjanser. Gledelig at han får uttelling. Han har vært nær å score fem-seks mål. Nå fikk han målet sitt som fortjent, og slipper å svare på spørsmålet om null mål, selv om jeg skjønner at det har vært et journalitisk poeng, sier Høgmo.

Omar Elabdellaoui er gjest i Max-studioet etter kamp og forteller at spillerne nå skal bruke resten av kvelden på å holde med Bulgaria slik at kampen mot Italia i Roma tirsdag kan bli uten betydning med tanke på EM-deltakelse.

– Dette var veldig gøy. Vi skapte mye og kunne scoret flere mål. Italia kommer nok til å ha ballen mer enn oss tirsdag. De er veldig gode, men det er vi også. Vi må nok spille en av våre bedre landskamper for å ta tre poeng, sier Oslo-gutten.

Maltas landslagssjef Pietro Ghedin uttalte at han var «virkelig imponert» over det Norge viste på Ullevaal lørdag kveld.

– Norge har forbedret seg mye de siste ti månedene. De spilte en veldig god kamp. Jeg ble litt overrasket over at de ikke lenger spiller 4-4-2, men 4-2-3-1 eller 4-2-4. De spilte på høyt nivå fra første til siste minutt, sa Ghedin.

VG-børsen: Sjekk hvem VG mener var Norges beste mot Malta!

Kroatia må vinne

I hjemmekampen mot Malta var det forventet at Norge skulle vinne. Seieren legger også press på Kroatia som spiller mot Bulgaria klokken 20.45 i kveld.

Den kampen kan avgjøre om Per-Mathias Høgmos Norge får dra direkte til EM i Frankrike.

Dersom Kroatia avgir poeng på hjemmebane mot Bulgaria, er det norske landslaget klare for mesterskapet.

Årsaken er at Malta-seieren sender Norge fem poeng foran Kroatia i kvalifiseringsgruppe H. Det er et forsprang kroatene umulig kan ta igjen om laget får maks ett poeng mot Bulgaria.

VG Direkte: Følg den viktige kampen mellom Kroatia og Bulgaria fra kl. 20.45

I Norges 2-0-seier på Ullevaal lørdag kveld var det enveiskjøring fra første spark på ballen. Anført av en svært god høyreside, med Per Ciljan Skjelbred og Omar Elabdellaoui, skapte nordmennene flere store sjanser i løpet av den første omgangen.

Malta fikk stadig problemer med Stefan Johansens hjørnespark, fra både høyre og venstre, og til slutt fikk Alexander Tettey lirket inn 1-0-målet.

Norwich-spillerens skudd ble først ble blokkert, men Tettey var heldig da ballen gikk via knottene og i mål. Scoringen var viktig for et norsk lag som hadde stanget mot Malta-forsvaret i nesten 20 minutter.

– Jeg stemplet ballen inn. Jeg håper jeg får den scoringen. Det var min scoring, så ingen kan ta den fra meg, sier en oppspilt Tettey til Max.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SÅLESCORING: Alexander Tettey knottet inn Norges 1-0-mål. Foto: Helge Mikalsen , VG

Italia har ingenting å spille for

Målene fra Søderlund og Tettey ble kampens eneste. Norge kunne ha scoret langt flere, innbyter Martin Ødegaard misset blant annet en gigasjanse, men 2-0 er nok til å holde liv i håpet om å unngå playoff ved å ta en av to direkteplasser til EM i kvalifiseringsgruppen.

– Det er vel nesten en større prestasjon å bomme enn å score der. Det så ut som keeperen var litt heldig, men det var en god redning, sier Ødegaard til Max.

Ørjan Håskjold Nyland holdt for øvrig nullen for femte kamp på rad for Norge.

Tirsdag er landslaget på plass i Roma. EM-kvalifiseringens siste kamp mot Italia vil bli helt avgjørende hvis Kroatia slår Bulgaria senere i kveld. Ettersom det er et sannsynlig utfall, og at det skal mye til om ikke Kroatia vinner mot Malta i sin siste kamp, kan Norge være nødt til å slå Italia på bortebane for å være sikret EM-plass.

Svenskenes drøm: Norge i playoff

En fordel for Norge er at Italia vant borte mot Aserbajdsjan lørdag. Italienerne er med det klare for Frankrike-EM og er ikke avhengige av poeng mot Norge.

To kroatiske seirer og norsk poengtap mot Italia i de gjenværende kampene, vil sende Norge til playoff.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder