MØTE I GÅR KVELD: Sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah fra Kuwait møtte blant andre UEFA-president Michel Platini (t.v.) på luksushotellet Baur au Lac i går kveld. Foto:World Football INSIDER,

Bar-møtet som kan bidra til Blatters fall

Slik foregår dagens FIFA-valg: * Stemmer anonymt * Må møte personlig

Et bilde som viser UEFA-president Michel Platini (59) i samtale med en tidligere Sepp Blatter-støttespiller i går kveld, skaper spekulasjoner før dagens presidentvalg.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

UEFA-president Michel Platini, som vil ha Sepp Blatter (79) bort fra presidentstolen, ble i går kveld observert i samtaler med sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah fra Kuwait – som tidligere har støttet Blatter. Han skal ha innflytelse på FIFA-delegater fra Asia, Afrika, Nord- og Mellom-Amerika.

Møtet, som fant sted i en bar på luksushotellet Baur au Lac i Zürich, der FIFA-kongressen holdes, skaper spekulasjoner om at Blatter kan tape avgjørende stemmer.

World Football INSIDER har publisert bildet i en artikkel, og journalist Mark Bisson spør på Twitter: «Er Blatters fall er nært?»

Sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah er president i OCA (Olympic Council of Asia), det styrende idrettsorganet i Asia med 45 nasjonale olymiske komiteer. Han er også medlem av IOC.

Norsk Ali-stemme

I dag skal det avgjøres. Sepp Blatter eller prins Ali bin al-Hussein (39) blir valgt som FIFA-president. Det er usikkert når valgresultatet vil foreligge, men ifølge BBC vil det være klart rundt klokken 18.30.

Utskjelte Sepp Blatter er favoritt til tross for FIFA-skandalen som slo ned som en bombe i Zürich dagen før FIFA-kongressen skulle begynne.

Men stadig flere uttrykker sin støtte til prins Ali av Jordan. Den norske fotballpresidenten Yngve Hallén kommer til å stemme på prinsen.

FIFA-presidenten velges av kongressen for en periode på fire år. Valget skjer, som vanlig, året etter fotball-VM for herrer.

Slik foregår valget, ifølge FIFAs eget reglement:

1.Stemmegivningen er anonym. Generalsekretær Jerome Valcke og en rekke kontrollører foretar tellingen av stemmesedlene. Det skal på forhånd informeres om hvor mange stemmesedler som blir del ut.

2.Før stemmegivningen får kandidatene femten minutter på seg til å presentere sitt eget program.

3.Hvert av de 209 FIFA-medlemslandene har én stemme. Bare møtende medlemmer har stemmerett.

Hvis antall stemmesedler som blir levert er lik eller færre enn antall fordelt, blir valget erklært gyldig. Er antall stemmer høyere enn stemmesedler fordelt, skal valget bli erklært ugyldig. En ny stemmegivning skal finne sted umiddelbart.

4.I første runde må en kandidat har to tredeler av stemmene for å vinne. Hvis vinnermarginen er mindre, blir det en ny runde – der det holder med flertall for å vinne. Hvis alle stemmer, trenger man 105 stemmer.

Generalsekretæren skal telle stemmene, sammen med kontrollører. Stemmesedlene skal forsegles umiddelbart. Konvoluttene blir ødelagt 100 dager etter valget.

NY PERIODE? FIFA-president Sepp Blatter under FIFA-kongressen i Zürich. Foto:Walter Bieri,Ap

Slik ventes det at stemmene blir fordelt, ifølge NTB:

* Europa (53 stemmer): UEFA-president Michel Platini har uttalt at minst 45 stemmer, deriblant Norges, går til prins Ali.

* Nord- og Sentral-Amerika (35 stemmer): USA og Canada har sagt de skal stemme på prins Ali, men de øvrige landene ventes å stemme på Blatter.

* Afrika (54 stemmer): Blatter har i flere år stått svært sterkt i Afrika. Torsdag bekreftet Afrikas fotballforbund at de støtter sveitseren.

* Asia (46 stemmer): Prins Ali kommer fra Asia, men det betyr ikke at han kommer til å få sterk støtte herfra. Australia, som nylig flyttet over til det asiatiske forbundet, har uttalt at de skal stemme på prinsen fra Jordan.

* Sør-Amerika (10 stemmer): Det er ventet at Blatter får samtlige stemmer herfra.

* Oseania (11 stemmer): I januar lovet alle landene å stemme på Blatter. New Zealand har imidlertid angret, og skal stemme på prins Ali.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder