Ødegaard fikk klem av Ronaldo og ble tidenes yngste: – Jeg er stolt og glad

Viste gode takter i debuten for Real Madrid - hyllet av publikum

Innrømmer at han var nervøs før rekordkampen

MADRID (VG) (Real Madrid - Getafe 7-3) Med en varm klem og lykkeønskninger fra Cristiano Ronaldo (30) kunne Martin Ødegaard (16) løpe ut på banen som tidenes yngste Real Madrid-spiller i en seriekamp.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

58 minutter ut i kampen skjedde det. Verdens kanskje beste fotballspiller Cristiano Ronaldo ble byttet ut, en 16 år, fem måneder og seks dager gammel norsk gutt ble byttet inn.

– Det var spesielt for meg å spille på Bernabeu. Jeg er stolt og glad. Jeg har hatt det bra her i mitt første år, sier Martin Ødegaard til Real Madrids tv-kanal, ifølge spanske AS.

Rørende øyeblikk

Publikum reiste seg for å applaudere tremålsscoreren av banen. Og svarte med stor applaus for den rekordunge Martin Ødegaard.

– Jeg følte meg veldig komfortabel. Jeg var nervøs for å spille foran så mange mennesker, men jeg prøvde å nyte det, fortsetter nordmannen.

Han fikk en varm klem av tremålsscorer Ronaldo før han løp inn på Santiago Bernabeu.

Det var et rørende øyeblikk, ikke minst for de nokså mange nordmennene som var til stede på serieavslutningen.

VG møtte flere utenfor Santiago Bernabeu før kampstart. På tribunen nede ved det ene cornerflagget hadde de hengt opp et norsk flagg for anledningen – i håp om at Martin Ødegaard skulle få sin debut.

LES OGSÅ:Dette skriver Fotball-Europa om Ødegaard-debuten

Det tok noen minutter før han fikk ballkontakt, men da han først oppnådde det ble han møtt med en anerkjennende applaus fra et nesten fullsatt Santiago Bernabeu. Ødegaard tok plass på høyrekanten, den samme posisjonen han etter hvert briljerte i for Strømsgodset i fjor.

– Trygg og god

– En historisk dag for Martin, på mange måter. Det er inspirerende for ham å få den muligheten her helt på tampen av sesongen. Gratulerer til Martin og alle rundt ham, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo til fotball.no.

– Martin var sånn som vi kjenner ham, trygg og god med ballen, og fikk en del involveringer som gjør at han sikkert sitter igjen med en god opplevelse, fortsetter landslagssjefen.

NESTEN: Martin Ødegaard tar seg til hodet etter at han var involvert i en kjempesjanse med et drøyt kvarter igjen av kampen. Foto:Juan Medina,Reuters

For etter 10-12 minutter begynte han å bli varm i trøya. Ødegaard spilte på det sikre, ofte på én touch, og viste at han ikke skyter bort ballen på dette nivået heller.

– Det bemerkelsesverdige er at han har evne om å fjerne alle omgivelser. Han konsentrerer seg om det skjer: Ser medspillere, motstandere og ball, sier C Mores fotballekspert Petter Veland til VG.

– Herlig å se Ødegaard. VIL ha kula. Hele tiden. Mest mulig, skriver fotballekspert Morten Langli på Twitter.

VG LIVE: Slik var kampen

Viste gode takter

Etter 73 minutter spilte Ødegaard fri Chicharito - som banket ballen i mål. Da hadde allerede dommeren blåst av for offside.

Fire minutter senere var han nær ved å bidra til Real Madrids syvende (!) scoring for kvelden. Han gikk på et løp inn i 16-meteren, mottok ballen - og fikk dyttet den (muligens var den sist innom en Getafe-spiller) til Jese. Kantspilleren avsluttet godt, men keeper fikk reddet til corner.

Utover i omgangen tok han flere og flere initiativ, både med og uten ball. Han viste med all tydelighet at dette var en oppgave han har drømt om og lengtet etter siden overgangen fra Strømsgodset i slutten av januar.

– Det kjennetegner ham at han tar alle nivåer, helt siden han var yngst på kretslaget i Buskerud. I søken på en logisk forklaring at det har gått litt opp og ned på B-laget, men bra på A-lagstreningene, handler det kanskje om at han trenger noe å strekke seg etter. Han er bare 16 år og fem måneder. Selv om Castilla (B-laget) er et ungt lag, er det fortsatt spillere som er fire, fem og seks år eldre enn ham, sier Petter Veland.

– Definerer dette at fremtiden hans i Real Madrid på noe måte?

– Nei, det tror jeg egentlig ikke. Jeg tror hverken Ødegaard, Ancelotti, Zinedine Zidane eller Florentino Perez tenker annerledes nå enn for et døgn siden. At han fikk en halvtime i dag, er mest av alt noe som er dritkult. Men som man ikke bør tolke eller synse for mye rundt ellers, svarer C Mores Spania-ekspert.

Les også: - Zidane kjenner seg igjen i Ødegaard

Målfest med mange nordmenn på tribunen

Før Martin Ødegaard slapp til var det både helt Texas og Hawaii i Madrid. Ronaldo startet med å heade inn 1-0 på et herlig Marcelo-innlegg etter 13 minutter. Men midtveis i omgangen banket Escudero og Casto inn to strålende langskudd bak Iker Casillas - til en nokså kraftig pipekonsert på Santiago Bernabeu.

Seks minutter senere utlignet Ronaldo på et frispark fra nesten 25 meter i korthjørnet. Og rett etterpå satte han inn sitt 48. seriemål for sesongen på straffespark.

Men et slapt Real Madrid lot igjen Getafe komme inn i kampen. Lacen sjokkerte publikum med å utligne tre minutter før pause.

Debuterte med nummer 41

Etter at Varane hadde erstattet Pepe i første omgang, og Carvajal kom inn for Arbeloa etter pause, så det litt mørkt ut for Ødegaard-debuten. Men i starten av andre omgang ble han sendt i oppvarming der han fikk se Chicharito og James Rodriguez øke til både 4-3 og 5-3.

Så ble han bedt om å ta av seg overtrekksgenseren. Med nummer 41 på ryggen entret han mektige Santiago Bernabeu. Selv om han ikke var involvert i noen av scoringene, fikk han oppleve å være med på målfesten og jubelscenene. Jese økte til 6-3 før Marcelo avsluttet sesongen med 7-3-scoringen i det som trolig var manager Carlo Ancelottis avskjedskamp for Real Madrid.

– Jeg fortsetter enten her i Real Madrid eller jeg tar ett års pause, sier Ancelotti på pressekonferansen etter kampen.

– Stor trener og fantastisk person. Håper vi jobber sammen neste sesong, skriver Cristiano Ronaldo på Twitter og legger ved et bilde av seg selv og Ancelotti.

Les også: Ronaldo: - En dag kan han bli min avløser

Også keeperikonet Iker Casillas, som altså slapp inn tre mål i matchen, kan ha spilt for Real Madrid for siste gang.

– Jeg heller mot at det var siste kamp for både Ancelotti og Casillas, sier Petter Veland.

Men denne kvelden vil først og fremst, i hvert fall med norske øyne, bli husket som den første A-lagskampen til Martin Ødegaard.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder