FORGJENGEREN: Ajax-manager Frank de Boer med danske Christian Eriksen i 2011.Foto Leo Vogelzang. Foto: ,

Den rette VEIEN til suksess

KOMMENTAR: Når Frank de Boer ber Martin Ødegaard (15) om å komme til Ajax, er det ikke bare fordi manageren vil melde på klubben i kampen om det største talentet. Det gir også en historisk mening.

Artikkelen er over fem år gammel

Det går en lang og suksessfull vei fra Frank Arnesen og Søren Lerby på 1970-tallet, via flere andre gode, nordiske spillere, og til Christian Eriksen i dag.

Arnesen og Lerby var blant de første. Så fulgte Jan Mølby, Jesper Olsen, Jari Litmanen, Jesper Grønkjær, Zlatan Ibrahimovic. Og til slutt Christian Eriksen.

Alle kom de fra klubber i Danmark, Sverige eller Finland, til Ajax i Amsterdam, og alle endte opp i storklubber som Barcelona, Bayern München, Juventus, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Tottenham og Valencia.

Bindingene mellom Norden og Ajax har vært sterke i mer enn 40 år, den går faktisk helt tilbake til svenske Inge Danielsson, som spilte finale i Serievinnercupen sammen med spissmakker Johan Cruyff i 1969.

LES OGSÅ:Ajax-manageren: - Ødegaard vil få sjansen hos oss

Det er denne veien Martin Ødegaard kan prøve seg på – hvis han og familien hans ønsker en slags mellomløsning av Strømsgodset og – la oss si – Barcelona.

Selv norske André Bergdølmo fikk en mulighet med Borussia Dortmund i Bundesliga, etter å ha vært en tur innom Ajax i sin tid.

Ajax har alltid hatt et godt rykte når det gjelder å utvikle spillere, og gi dem sjansen. I motsetning til, blant annet Norge, er det prestisje for tidligere spillere i Nederland å trene barn og tenåringer.

Da Dennis Bergkamp, for eksempel, kom «hjem» etter mange år i Arsenal, trente han unge gutter i Ajax.

Derfor vet de nederlandske trenerne også mye om hvordan unge spillere reagerer på endring, som naturlig nok kommer når de flytter hjemmefra.

Og når de Boer snakker om at Martin Ødegaard vil få sjansen på A-laget ganske kjapt i Ajax, er ikke det bare en falsk lovnad.

Historien viser at det vil skje. Christian Eriksen (22), som Ødegaard sammenlignes med, debuterte på A-laget til Ajax en måned før han fylte 18 år, i januar 2010. Talentspeidere som har sett begge, mener at Ødegaard er lenger fremme som 15-åring enn det Eriksen var.

Og «Ajax-veien» anbefales av mange. Veien til A-laget er kortere enn i klubber som Barcelona og Bayern München. Og når du allerede har spilt A-lagsfotball for både klubb- og landslag, som Martin Ødegaard har gjort denne sesongen, så er det ikke sikkert at det smarteste vil være å gå ned igjen til et juniorlag i en stor klubb.

At alle de interessante klubbene i Europa nå vet hvem Martin Ødegaard er, det skulle bare mangle etter den fotballhøsten han har hatt.

Det interessante er at Ajax så tydelig fronter at de ønsker å bruke ham på A-laget innen svært kort tid.

Og det kan være at, av mange muligheter, så er dette den beste for Martin Ødegaards utvikling.

Og den er viktigst. Det haster ikke. Han kan tross alt spille A-lagsfotball i minst 20 år til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder