FULL STOPP: Jo Inge Berget er i Malmö FF. Her fra Europa League-møtet med Wolfsburg i slutten av februar. Foto: Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenske helsemyndigheter snur – nei til seniorfotball

De fleste svenske topplagene har trent for fullt siden slutten av mars, og skulle etter planen spille nye treningskamper allerede til helgen. Men nå snur de svenske helsemyndighetene, og det svenske fotballforbundet følger rådene.

 • Espen Solly

Onsdag kveld kom den svenske statsministeren med verbalt skyts mot svenske fotballedere som ville tillate at det blir spilt fotballkamper.

– Jeg synes at det er uansvarlig og unødvendig. Jeg elsker fotball og vil se fotball så ofte jeg kan, men nå er ikke tiden inne til seniorkamper, sa Stefan Löfven til Aftonbladet.

Dagen etter kom de svenske helsemyndighetene med nye anbefalinger for svensk fotball, og anbefaler nå ingen fotball for voksne utenom trening.

Den klare anbefalingen er nå at det ikke må spilles fotballkamper blant voksne i Sverige, fastslår den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell.

– Ingen kamper. Trening, ja, men ingen kamper, sier Tegnell.

Det eneste det gis unntak for, er fotball for barn opp til 18 år.

I mai var tanken å gjennomføre en turnering med blant annet Allsvenskan-klubbene Djurgården og Hammarby, og kort tid etter helsemyndighetenes nye anbefalinger kom det svenske fotballforbundet med nye retningslinjer for svensk fotball.

Nå skrotes alle planer for kamper i nærmeste fremtid. Generalsekretær i Sveriges fotballforbund, Håkan Sjöstrand, sier at de skal følge Tegnells råd.

Det kom en veldig tydelig beskjed fra folkehelsemyndighetene, og vi har hele tiden ønsket å følge ekspertenes råd. For oss er det kjempeviktig, sier Sjöstrand til Aftonbladet.

– Er det dét som gjelder nå? Ingen seniorkamper i det hele tatt?

– Akkurat. Ingen seniorkamper. Men vi konstaterer ut fra folkehelsemyndighetenes anbefalinger at vi åpner opp for barn og unge som er født i 2002 eller senere. De får spille dersom de oppfyller et antall kriterier og er symptomfrie, svarer Sjöstrand.

I Norge trener man i grupper på fire-fem av gangen og kan garantert ikke spille kamper før etter 15. juni.

I midten av mars reagerte tidligere Bodø /Glimt-spiller Geir André Herrem på at blant annet hans klubb, Kalmar FF, gjennomførte treningskamper, og stilte seg undrende til de svenske reglene.

I Hviterussland ruller fotballen videre:

Etter planen skulle lokalfotballen i Stockholm starte sine seriespill i 4.-7. divisjon på herresiden og 3.-5. divisjon på kvinnesiden.

Men etter de nye anbefalingene fra helsemyndighetene utsetter Stockholms fotballforbund foreløpig seriespillet til 6. mai, men barne- og ungdomsseriene begynner som planlagt fredag 17. april.

Det er også mulig å imponere med ballen innendørs:

Mer om

 1. Fotball
 2. Svensk fotball
 3. Allsvenskan

Flere artikler

 1. Norsk keeper spilte treningskamp i Sverige: – Umulig å holde avstand fra hverandre

 2. Usikker på Sveriges corona-strategi: – Viktig å være ydmyk

 3. Derfor trakk svenskene hele rapporten om smittespredningen

 4. Spilte treningskamp i dag – norsk spiller reagerer

 5. Tegnell: – Det er definitivt ikke over

Fra andre aviser

 1. Myndighetene vil stoppe fotballen: – Flere lag planlegger treningskamper

  Bergens Tidende
 2. Svensk fotballs plan: Dette kan bli startdatoen

  Bergens Tidende
 3. Myndighetene vil stoppe fotballen: – Flere lag planlegger treningskamper

  Fædrelandsvennen
 4. Slik forklarer han den bratte kurven

  Aftenposten
 5. Norsk fotballproff i Stockholm: – Det er høyst merkelig

  Bergens Tidende
 6. Norsk fotballproff i Stockholm: – Det er høyst merkelig

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no