STØRRELSEN DET KOMMER AN PÅ? Alexander Søderlund (til venstre) og Tarik Elyounoussi løftes frem som det naturlige spissparet for Lars Lagerbäck i kampen mot Tsjekkia lørdag. Foto: NTB SCANPIX og HELGE MIKALSEN, VG

Ekspertenes angrepsråd til Lagerbäck: Velg disse to

ULLEVAAL (VG) Til sin første hjemmekamp som landslagssjef har Lars Lagerbäck (68) nesten førsteelleveren klar, men er usikker på angrepet. Ekspertrådet blir å komponere en norsk versjon av «Little & Large».

Som John Toshack («Large») og Kevin Keegan («Little») var for Liverpool i klubbens fineste dager, råder også VGs ekspertpanel landslagssjefen til å gå for en liten og en stor:

Vesle, kjappe Tarik Elyounoussi (29) – og kraftige, sterke Alexander Søderlund (29) i VM-kvalifiseringsoppgjøret mot Tsjekkia lørdag kveld.

Bakgrunn: Lagerbäck spisser Tarik

– Beste paret

– Jeg tror de utfyller hverandre best, og derfor er det beste paret. I måten Lagerbäck ønsker å spille på, trenger vi to spisser som er ulike, som utfordrer ulike rom og som også kan kombinere spill med hverandre. Da mener jeg de to er best til akkurat de tingene. Det er heller ingen ulempe at begge har blitt matchet i tøffe ligaer gjennom sesongen, sier Aftenpostens fotballskribent og tidligere topptrener Lars Tjærnås.

– Begge er gode i presset og «signalspillere»; at de er gode førsteforsvarere løper mye og setter press på motstanderen. Du har en som er god feilvendt og i boks i Søderlund og en som er god bakromsspiss, resonnerer Tom Nordlie, NRK-ekspert og Skeid-trener.

Artikkelen fortsetter under bildet!

UTFORDRERNE: Bjørn Maars Johnsen (til venstre) og Ohi Omoijuanfo sammen på landslagstrening denne uken. Til høyre Mohamed Elyounoussi. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Jesper Mathisen i TV 2 – på plass i Oslo for å følge landslaget – garanterer for at Søderlund starter på topp.

Og mener det er riktig å «pare» ham med Tarik Elyounoussi fremfor de to debutantene – Eliteseriens toppscorer Ohi Omoijuanfo (23) og den halvt amerikanske jokeren Bjørn Maars Johnsen (25).

– Ja, det synes jeg. Tarik har hatt en god sesong nede i Olympiakos og har ferdigheter som bør kunne passe Søderlund godt, sier Mathisen.

Mathisen vurderer Ohi og Maars' rolle i videoen – artikkelen fortsetter!

Elyounoussi startet som kantspiller i Lagerbäcks debutkamp mot Nord-Irland, men siden den gang har svensken åpenbart endret mening om Hellas-proffen (pluss at Joshua King er blitt skadet), selv om Lagerbäck fortsatt mener Elyounoussi er «fullt brukelig som midtbanespiller».

– Vi har jobbet alle treninger med han som forward (spiss), sier Lagerbäck.

– Jeg var jo kant sist match, men har spilt spiss på landslaget tidligere, så det er en posisjon jeg kjenner. Det går fint. Jeg trives som spiss, vurderer Tarik Elyounoussi selv.

– Vanskelig å spille mot

I Olympiakos blir han oftest brukt som ving i 4-2-3-1. På landslaget tilbyr han noe helt annet enn de andre «bamsene» i troppen til Lagerbäck.

– Det er vanskelig å spille mot sånne som meg. Det kan du spørre Tore (Reginiussen) og de andre om. En bevegelig, liten spiller rundt seg er ikke så lett å forholde seg til. Så det kan være en fin kombinasjon, fortsetter Elyounoussi.

Lars Tjærnås påpeker at poenget med spisspar i 4-4-2 er at «1+1 må bli litt mer enn 2».

– De må gjøre hverandre bedre i spillet uten ball ved å angripe ulike rom så godt timet at de skaper plass for hverandre. Også må de gjøre hverandre bedre med ball ved at de kan kombinere småspill eller gjennombrudd i undertall mot forsvarere, mener Tjærnås.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder