KONTOVERSER: Andres Escobar måtte bøte med livet, Diego Maradona scoret med hånda, Patrick Battiston ble smadret av en utrusende tysk keeper og Zinedine Zidane skallet ned Marco Materazzi. Foto: AP, Scanpix, Reuters

10 VM-øyeblikk som sjokkerte fotball-verden

(VG Nett) Tvilsomme mål, arrestasjoner og drap: VM-historien har vært full av kontroversielle situasjoner de siste tiårene.

Sportsredaksjonen til CNN har gått gjennom historiebøkene og funnet frem til ti spesielle episoder som ikke bare sjokkerte i sportslig forstand.

De skapte voldsomme overskrifter og ble diskutert verden over - på godt og vondt.

Her er CNNs «Topp 10»-liste:

10. Bobby Moore, 1970:
Fire år etter at kaptein Moore ledet England til et historisk VM-gull på hjemmebane, håpet hele nasjonen på en reprise i 1970. Det gikk skeis allerede før mesterskapet startet. Da ble Moore arrestert i Colombia, mistenkt for å ha stjålet et armbånd.

Sammen med resten av laget fikk forsvarsspilleren lov til å reise fra Colombia, hvor England hadde spilt en oppkjøringskamp. Han ble imidlertid satt i husarrest i fire dager da laget mellomlandet i Colombia igjen, på vei til Mexico noe senere.

Moore ble til slutt løslatt på grunn av manglende bevis - etter et diplomatisk bråk av de sjeldne.

9. Brasil-Sverige, 1978
Denne er mildt sagt legendarisk: Brasil møter Sverige, og stillingen er 1-1 idet brasilianerne får en corner på overtid.

Ballen slås inn i feltet og Zico stanger ballen kontant i nettet. Brasil er overbevist om at de har scoret det avgjørende målet.

Med neida: Dommer Clive Thomas, kjent som «The book» på grunn av sitt lidenskapelige forhold til regelboka, hadde nemlig blåst allerede. Ikke for frispark inne i boksen - men for full tid.

Thomas mente åpenbart at tiden var ute i løpet av de to sekundene ballen brukte fra cornerflagget til den lå i nettet.

YouTube:Se den vanvittige episoden her.(ekstern lenke)

NEDE FOR TELLING: Her ligger Patrick Battiston etter et ublidt møte med Tysklands keeper. Foto: AFP

8. Harald Schumacher, 1982
I VM-semifinalen mellom Frankrike og Tyskland ble innbytter Patrick Battiston spilt fri i bakrom av legenden Michel Platini.

Den tyske keeperen Harald Schumacher kom rusende ut i full fart, og fortsatte like godt rett frem selv nå Battiston skjøt ballen forbi ham på 15 meter. Samtidig som ballen trillet like utenfor det tyske målet, ble Battiston truffet med en voldsom kraft av keeperen.

Franskmannen mistet et par tenner og ble båret bevisstløs av banen. Lagkamerater og tv-seere gned seg i øynene. Det gjorde imidlertid ikke dommeren. Han ga ikke engang Frankrike frispark i situasjonen.

VG Nett-debatt:Her diskuterer leserne fotball-VM!

Og som om ikke det var nok: Tyskland vant senere semifinalen på straffespark.

YouTube:Se episoden her.(ekstern lenke)

7. England-Vest-Tyskland, 1966
Dette er kanskje VM-historiens mest omdiskuterte øyeblikk. Finalen mellom vertsnasjonen England og Vest-Tyskland gikk til ekstraomganger, etter at tyskerne hadde utliknet til 2-2 etter 89. minutter.

11 minutter ut i ekstraomgangene sendte engelske Geoff Hurst i vei et skudd. Ballen traff undersiden på tverrliggeren, før den spratt ned på målstreken og ble klarert. Medspiller Roger Hunt jublet tidlig, men det skulle gå noen sekunder før linjemannen fra Aserbajdsjan indikerte for scoring.

Men var hele ballen egentlig inne? Antakeligvis ikke. Scoringen satte uansett fyr på det engelske laget, som senere vant VM-finalen.

YouTube:Se scoringen selv her.(ekstern lenke).

6. Chile-Italia, 1962
Kampen har senere blitt døpt «The Battle of Santiago» - og ikke uten grunn.

Temperaturen steg allerede flere hakk før kampstart, da to italienske journalister skrev lite fordelaktige artikler om den chilenske hovedstaden Santiago, hvor kampen også ble spilt.

Den engelske dommeren Ken Aston mistet fullstendig kontroll over et oppgjør som ble en orgie i slag, spark og spytting. Utrolig nok fullførte Chile med 11 mann på banen, mens Italia måtte se at to spillere ble belønnet med rødt kort.

Politiet måtte gripe inn og entre banen ved tre anledninger. Chile vant til slutt «skammens kamp» med sifrene 2-0.

YouTube:Se den vanvittige slåssingen her(ekstern lenke)

5. Frankrike-Kuwait, 1982
Frankrike ledet allerede 3-1 i oppgjøret mot Kuwait da Alain Giresse kom seg fri og gikk uhindret mot det kuwaitiske målet inne i straffefeltet. Da stoppet imidlertid flere kuwaitere opp og så på dommeren - i den tro at han hadde blåst.

Det hadde han slett ikke, og Giresse dunket ballen i mål.

Kuwait ble rasende siden de mente å ha hørt en fløytelyd. Selv presidenten i fotballforbundet til den lille ørkenstaten entret banen i rent sinne, og til slutt ga den russiske kamplederen etter. Han annullerte like godt den franske scoringen!

Forsvarsspilleren Maxime Bossis scoret senere i kampen sitt eneste landslagsmål på 76 kamper, slik at stillingen til slutt ble 4-1.

YouTube:Se situasjonen her.(ekstern lenke)

SÅ RØDT: Zidane ble belønnet med utvisning. Foto: AP

4. Zinedine Zidane, 2006
En av fotballhistoriens største midtbanespillere hadde én kamp igjen å spille: VM-finalen mot Italia.

Zidane hadde sendt Frankrike opp i føringen, før Marco Materazzi utliknet for de asurblå. Dermed gikk kampen til overtid. Og der startet dramaet for alvor.

For mens den argentinske dommeren så en annen vei, stanget Zidane sin italienske rival i brystet. Materazzi gikk i bakken som en potetsekk - og Zidane ble belønnet med rødt kort etter at fjerdedommeren fikk med seg den dramatiske situasjonen.

Zidane har senere hevdet at Materazzi fornærmet et familiemedlem, og at det var derfor franskmannen brukte hodet - uten å bruke det likevel.

YouTube:Se hodestøtet her(ekstern lenke)

3. Vest-Tyskland - Østerrike, 1982
Etter et grusomt VM fire år tidligere, skulle Vest-Tyskland reise kjerringa i Spania. Laget tapte imidlertid åpningskampen for Algerie. Deretter ble det seier mot Chile, før nabonasjonen Østerrike ventet i den tredje og avgjørende gruppekampen.

Østerrike hadde vunnet to kamper og ville gå videre fra gruppespillet selv med et 0-1-tap. Et større tap ville imidlertid sendt Algerie videre.

Da Tyskland scoret 1-0-målet allerede etter ti minutters spill, var kampen i realiteten avgjort.

Verken Østerrike eller tyskerne var interessert i å spille mer. De neste 80 minuttene ble av mange omtalt som en stor vits - og FIFA endret etter dette reglene slik at de avsluttende kampene i gruppespilles starter samtidig.

2. Andres Escobar, 1994
Colombia ble regnet for å være en av favorittene til å vinne hele VM før sluttspillet på amerikansk jord. Det åpnet imidlertid ikke helt etter planen med 1-3-tap for Romania.

Dermed økte presset før oppgjøret mot vertsnasjonen USA i Pasadena.

Etter en drøy halvtimes spill slo USA en lav ball inn i boksen til Colombia. På 11 meter kastet forsvarsspilleren Adres Escobar frem et ben, slik at ballen endret fullstendig retning og gikk mot mål. Keeper var utspilt, ballen endte i mål - og til slutt vant USA oppgjøret 2-1.

Dermed var Colombia ute, selv om det ble seier i den avsluttende kampen mot Sveits.

Ille nok i seg selv for en fotballgal nasjon. For Escobar skulle imidlertid den tidlige exiten få dramatiske følger: Ti dager etter kampen ble han funnet drept i Colombia. Escobar skal ha blitt avlivet med 12 skudd.

Ryktene ville ha det til at mafiaen i hjemlandet hadde tapt store penger på selvmålet hans.

YouTube:Se selvmålet her.(ekstern lenke)

Hvem topper kåringen? Les mer under bildet!

ET LAND I SORG: Colombia sørget da Andres Escobar ble gravlagt. Foto: Scanpix

1. Diego Maradona, 1986
Fire år etter Falklandskrigen møttes England og Argentina i kvartfinalen i fotball-VM. Temperaturen mellom de to landene var høy før den viktige kampen.

25 år gamle Diego Maradona gjorde lite for å roe gemyttene da han gikk opp i en duell med Peter Shilton foran det engelske målet like etter pause. Ballgeniet headet nemlig ikke ballen over Shilton og i mål. Han brukte knyttneven på en så godt kamuflert måte at dommeren ikke fikk det med seg.

Det hjalp lite at engelskmennene protesterte, og at tv-bildene senere viste hvordan Maradona handset ballen i mål: Målet ble godkjent. "Guds hånd", som Maradona selv kalte den, hadde scoret.

Senere driblet Maradona «halve England» før han selv satte ballen i nettet fra skrått hold. Et av VM-historiens vakreste mål sørget for 2-1-seier til Argentina.

YouTube:Se handsmålet her. (ekstern lenke)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder