Målscoreren: – Jeg har drømt om dette

Skal møte Frankrike

Mirakuløse Island slo ut England av EM

NICE/OSLO (VG) (England – Island 1-2) Det usannsynlige så umulig ut da England tok ledelsen etter fem minutter. Men fotballunderet Island forholder seg ikke til umuligheter.

Artikkelen er over tre år gammel

England er ute av EM. Island skal spille kvartfinale mot Frankrike.

England er ute av EM. Island skal spille kvartfinale mot Frankrike.

England er ute av EM. Island skal spille kvartfinale mot Frankrike.

Nei, det er ikke en spøk: Island, med sine 334 319 innbyggere, har påført fotballstormakten England sin andre Europa-exit på en uke.

– England trodde det skulle bli «a walk in the park». Vi visste at vi kunne slå dem, og jeg har drømt om dette, sier målscorer og banens gigant Ragnar Sigurdsson.

– England har et godt lag og de prøvde hardt, men som du vet er det ikke lett å score på det islandske laget, sier Sigurdsson.

Island-sjef Lars Lagerbäck er samlet, men lykkelig.

– Det ble en litt uventet rask utvikling med to raske mål. Dessverre blir vi litt passive når vi begynner å forsvare ledelsen, men ser du kampen som helhet er det nærmest perfekt forsvarsspill. Det føles fantastisk at vi kommer hit som underdog og kan prestere sånn her, sier han ifølge Aftonbladet.

– Med en stor, stor glede, selvsagt, vil jeg også gi respekt til en stor trener, sier Lagerbäck og snakker om sin «mentor» Roy Hodgson. Den sparkede treneren var i Sverige på 1970-tallet og «oppdro» en rekke av nasjonens trenere.

– Kan du peke på detaljene som gjør at du vinner?

– Vi vinner på grunn av laginnsatsen. Vi er godt organisert, bruker hodet, løper mye. Vi fortjente å vinne. Spillerne er absolutt fantastiske, sier Lagerbäck.

Hans medtrener Heimir Hallgrímsson ser fremover og sikter høyere.

– Dere har ikke sett det beste av oss ennå, sier Haldorsson og hevder at de var mer bekymret mot Østerrike.

– Dette var nok vår beste kamp, både offensivt og defensivt. Med ballen skapte vi sjanser. Så dette er vår beste kamp – til nå, sier han.

SISTE: England-sjefen trekker seg
Les også: England slaktes etter fiaskoen

I VGTVs EM-studio var det stor ståhei da dommeren blåste av sensasjonskampen.

– Dette er en flause. Det er pinlig, men vi må ikke undervurdere Island heller. De gjorde en god kvalifisering, og det er gøy for fotballen, sier Vålerenga-trener Kjetil Rekdal.

Til tross for at Wayne Rooney sendte engelskmennene opp i en oppskriftsmessig ledelse etter fem minutter, ga ikke islendingene opp. Sekunder senere utlignet Ragnar Sigurdsson etter et langt innkast, og allerede etter 19 minutter hadde Kolbeinn Sigthorsson fullført Islands snuoperasjon.

Fotballmirakelet er et faktum, og det var ikke et ran. Mot slutten av kampen var Island nærmere 3-1 enn England var 2-2.

– De fortsetter å overraske verden, sier tidligere Island-spiller Hermann Hreidarsson i NRKs studio.

Hjemmelekse

Enkelte EM-kamper har fått knallhard kritikk på grunn av defensiv fotball og manglende underholdning. Man skal være rimelig kravstor dersom man kritiserer kampen mellom England og Island for det samme.

Roy Hodgson gjorde seks endringer i lagoppstillingen fra forrige kamp, mens Lars Lagerbäck stilte med de samme elleve for fjerde gang på fire EM-kamper. Førstnevnte så fort ut til å være suksessoppskriften: Kun fire minutter var gått da Raheem Sterling ble felt, og Wayne Rooney plasserte inn sitt 53. landslagsmål fra straffemerket.

Fått det med deg? Messi gir seg på landslaget: – Det er tungt

Det skulle ikke vare lenge. Og Roy Hodgson river seg nok i håret over måten det skjedde på.

England-treneren hadde på forhånd advart mot de lange kastene til Islands Aron Gunnarsson: «De har allerede scoret på et langt innkast, så det er en advarsel til oss om at hvis vi ikke gjør hjemmeleksene våre og posisjonerer oss riktig, kan de score på den måten igjen», sa Hodgson ifølge Mirror.

VG+: Det islandske fotballunderet

Tydeligvis ble ikke hjemmeleksene gjort godt nok, for like etter Rooney-målet kom Gunnarssons innkast-missil inn i feltet, Rooney tapte en hodeduell mot Kari Arnason, og på bakerste stolpe kunne Ragnar Sigurdsson – helt alene – banke ballen i nettmaskene. Scoringen skapte sjokkstemning på tribunen.

Utligningen fikk selv den vanligvis så sindige Lars Lagerbäck til å juble. Og den genierklærte svensken hadde mer moro i vente.

Les mer: Totalslakter historisk kjedelig EM-kamp

Et halvslapt skudd fra Kolbeinn Sigthorsson i det 19. minutt, etter et praktfullt tiki-taka-angrep, var nemlig nok til å sende Island opp i 2-1-ledelse – godt hjulpet av en slepphendt Joe Hart i det engelske målet. Sigthorsson, som til daglig spiller i franske Nantes, kan skilte med voldsomt imponerende 21 mål på 43 landskamper.

– I sjokk

– Englands spillere ser ut til å være i sjokk. De må finne igjen roen veldig, veldig fort, skrev den profilerte Daily Mail-journalisten Oliver Holt på Twitter.

– England pepet ut til pause for andre gang i mesterskapet. Elendige etter at de tok ledelsen i det fjerde minutt. Island leder fortjent, skrev Times-journalist Oliver Kay.

Lest denne? Kaggestad slakter Olympiatoppen

Den islandske svingen på Allianz Riviera skapte enormt med trøkk, til tross for at de bare var rundt 5 000. Hver gang England hadde corner i første omgang, sang de «ut med boltann (ballen)», og hver gang Island nærmet seg i andre omgang, sang de «inn med boltann».

Hodgson kastet inn Jack Wilshere for Eric Dier i pausen, men Island fortsatte å ryste Premier League-stjernene: Ragnar Sigurdsson brassesparket knallhardt mot mål fra god posisjon, men denne gangen var Hart med på notene.

Etter hvert som tiden begynte å renne ut for England, var det få tegn til forbedring hos Hodgsons herrer.

– Vær så snill, England, hvis dere skal ryke ut mot Island - mot Island - så gjør det i det minste med æren i behold. Dette er patetisk, skrev Holt på Twitter.

Island kjempet heroisk på banen, og islendingene overdøvet de langt mer flertallige engelskmennene på tribunen. Faktisk skapte Island de største sjansene på tampen, mot et England – best illustrert av kaptein Rooney – som ikke lignet grisen.

– Sensasjon blir et fattigslig ord i en sånn sammenheng, sa NRK-kommentator Christian Nilssen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder