Aron Gunnarsson: – Jeg er skuffet, men samtidig så ufattelig stolt

SAINT-DENIS/OSLO (VG) (Frankrike - Island 5-2) Det islandske eventyret kom til en brå slutt mot Frankrike, men allerede nå ser spillerne tilbake på det hele med stolthet. Etter kvartfinaletapet feiret de med fansen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Lille Island har overrasket alle og enhver i det som er landets aller første EM-sluttspill. Den aller største skrellen kom mot England i åttedelsfinalen, men den bragden klarte de ikke å gjenskape mot vertsnasjon Frankrike i kvartfinalen.

AVSLUTTET MED STIL: En skuffet Aron Gunnarsson står i spissen for de islandske spillerne når de takker supporterne etter kampen. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Før den første omgangen var halvspilt lå de under 0-2, og klarte aldri å komme inn i kampen. Det ble til slutt 5-2-tap, men de islandske spillerne tok seg god tid etter kampen til å feire sammen med supporterne som hyllet de tapende kvartfinalistene.

Sagaen slutt: Au revoir, Island

Kommentar: Nå handler alt om revansjen

Spillerne gråt og trøstet hverandre, og fremst sto kaptein Aron Gunnarsson - som han har gjort etter alle kampene. For siste gang i Frankrike-EM klappet han takten i det klassiske heiaropet foran rundt ti tusen islandske fans.

– Jeg er skuffet, men samtidig så ufattelig stolt over dette eventyret som akkurat har kommet til en slutt. Det har vært hardt, men vi har fortjent alt. Vi måtte hele tiden pushe oss selv, men med fansen i ryggen ble det lettere. Jeg er virkelig imponert over dem, sier han.

– Frankrike fortjente å vinne, erkjenner Island-profil Gylfi Sigurdsson.

Et lite stykke Norge i EM - disse islendingene er «norske»

– Men vi er ekstremt stolte. Det har vært en fantastisk turnering og noe helt spesielt for et lite lag. Vi har vel overprestert og gjort noe ingen forventet at vi skulle gjøre, fortsetter han, og spår en fortsatt god fremtid for Island.

– 10-15 spillere er i riktig alder og kommer til å se frem mot VM-kvalifiseringen. Forhåpentligvis er fremtiden lys for Island og at vi kan fortsette å forbedre oss, sier han.

Så du denne? Et lite stykke Norge - disse islendingene er «norske»

Island-trener Lars Lagerbäck hadde også blandede følelser da han stilte på pressekonferansen etter sin siste kamp. Han tok trenerjobben i 2011, og får veldig mye av æren for Islands suksess. Mot vertslandet ble det bråstopp.

TOK FARVEL: Lars Lagerbäck ledet Islands landslag for siste gang. Her takker han supporterne etter kampen. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

– Min første tanke var at det var noe mentalt med spillerne. Det minnet veldig om da vi tapte mot Kroatia i playoff-kampen til VM. Vi gjorde noen dumme feil, forsvarte oss ikke bra som lag og var veldig, veldig passive, sa «Lasse» som flere ganger berømmet det franske laget.

– Frankrike er et fantastisk lag. De fikk oss til å se dårlige ut, sa 67-åringen.

– I andre omgang tok kanskje det franske laget det litt roligere, men det var imponerende hvordan vi snudde det rundt. Vi viste litt av den islandske mentaliteten etter pausen.


– Det har vært et fantastisk mesterskap, og en fantastisk reise for meg disse fire og et halvt årene. Det er noe veldig, veldig ekstra med dette mesterskapet med alle supporterne som har kommet. Alt det positive. Jeg føler det dypt i hjertet, sa Lagerbäck.

Nå skal han etter planen trappe ned, men utelukker ikke helt at det blir flere trenerjobber:

– Det skal noe virkelig, virkelig ekstra til for at jeg skal bli hovedtrener igjen. Jeg vil ikke lukke noen dører, men jeg tenker ikke på i dag på å ha en trenerjobb. Hvis noen kommer opp med noe interessant skal jeg høre på hva de har å si.

VGs navnegenerator erobrer verden: Tre millioner vil være islendinger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder