... og da løsnet det skikkelig for hele Vålerenga

FIKK KJEFT: Kjetil Rekdal fikk kjeft av kona. Men VIF-spillerne ga treneren sin en etterlengtet seier - med 4-0 mot Tromsø på Ullevaal. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Rekdal fikk «en helvetes kjeft» av kona

ULLEVAAL STADION (VG) (Vålerenga - Tromsø 4-0) Før Kjetil Rekdal (47) dro hjemmefra og til kamp på Ullevaal, fikk han grundig gjennomgå av Ane Guro Skaare. Kona mente husbonden var for defensiv i tankegangen.

Artikkelen er over tre år gammel

- Jeg fikk litt kjeft hjemme, sier Rekdal til VG - og smiler bredt. Det er enklere å snakke nå, etter 4-0 mot Tromsø. Lederen Rekdal har vært satt under press. Og derfor var det godt med en solid seier på landskamparenaen.

Bunnlags-symptom

- Da jeg fikk beskjed om at Sander Berge var blitt sjuk, sa jeg «f... dette er et klassisk bunnlags-symptom». Kona hørte dette, og ga meg en helvetes kjeft for at jeg hadde akseptert at dette ble en bunnkamp... Hun misforsto nok litt, men det var samtidig bra at hun sa fra. Selvransakelse kan være lurt iblant, sier Rekdal til VG.

Han fortalte sin assistent Morten Tandberg om episoden, og du vet aldri: Kanskje hadde kjeften fra kona en god effekt på Rekdals tilnærming til kampen på Ullevaal.

For at Vålerenga har slitt de første seriekampene, det trenger vi ikke diskutere. Det lille, betryggende for Kjetil Rekdal og resten av trener-teamet har vært at det spillemessig ikke har vært så dårlig som poengfangsten (ingen) har vist.

Energien ble borte

- Jeg mener fortsatt at med den stallen vi har, så bør vi være inne blant de fem-seks beste lagene i Norge. Med litt flyt kanskje enda høyere, mener Vålerenga-treneren.

Han har fått prøvd ut lederegenskapene sine, i motgangen, de siste ukene. Rekdal har brukt noen midler, blant annet at spillerne ikke har fått lov til å uttale seg i media. Han innrømmer overfor VG at en effekt som dette ikke kan brukes ofte, men han mener han gjorde det rette:

- Jeg så at energinivået til spillerne sank, og da er det min jobb å ta grep. Når du konstant får spørsmål om, eller får høre, at du er «dårlig», så blir du litt preget. Så jeg valgte å unngå dette. Fordi det koster mer enn det smaker at du hele tiden blir minnet på hvor få poeng du har, få scoringer du har - og alle andre negative spørsmål. Jeg tok et valg, og jeg tror det var riktig, sier Rekdal til VG.

I stedet mener VIF-lederen at spillerne tok ansvar, øvde inn detaljer som ga gode trekk på treningene (blant annet det frisparket som førte til den tredje scoringen) - og fikk en opptur med 4-0 mot Tromsø.

- Siden det ikke finnes noen fasit på hvordan du kommer ut av problemene, er det blitt mye grubling og mange samtaler med trenerteamet og spillere. Og med kona, smiler Rekdal - som er glad han har ei kone som forstår han. Hun får også hjem en blidere mann i kveld: 4-0 gir alle selvtillit, inkludert Kjetil Rekdal.

VG LIVE: Slik var kampen minutt for minutt

Målshow

Målshowet mot Tromsø ekstremt viktig, både for Rekdal, for spillerne - og for de som hadde begynt å miste troen på både laget og klubben. Det tok altså fem kamper før det løsnet. Kanskje hjalp det å score fire mål mot lille Løten i cupen.

SLAKTER VIF-MUNNKURV: – Nordkoreansk tenkemåte

Tromsø rakk akkurat å spille 400 minutter før nullen deres sprakk. Fra Fredrik Aursnes scoret for Molde i det første spilleminuttet i den første kampen og til Deshorn Brown scoret Vålerengas første mål etter 41 minutter på Ullevaal, gikk det altså seks timer og 40 minutter.

Innøvd

Men da den nullen først sprakk, så åpnet slusene seg rundt ex-VIF-keeper Gudmund Taksdal Kongshavn og stopper Magnar Ødegaard, som begge hadde vært blant de beste spillerne i ligaen, i følge VG-børsen, etter de fire første seriekampene.

Innlegget kom fra kometen Niklas Castro - og Brown kastet seg fram og rakk ballen akkurat tidsnok. 1-0 Vålerenga.

– Det er noe vi har øvd på på trening, og det ga uttelling. Jeg visste at han kom til å slå det innlegget, så jeg måtte komme meg på bakerste, sa Brown til TV 2 i pausen.

AMPERT I ÅLESUND: Sint Riise ble dyttet vekk av lillebror

Løsnet

For det ble pause, på stillingen 1-0 til hjemmelaget. Publikum var avventende, men fikk endelig scoringen sin. Det hjalp, stemningen steg, Klanen vekslet mellom ironi og kamprop.

Og så løsnet det skikkelig: Fra det 61. minutt til det 70. minutt scoret Vålerenga tre ganger til. Først på et straffespark, som virket klart nok etter at Ghayas Zahid ble felt, deretter på et innøvd frispark, der Christian Grindheim fant Zahid til 3-0, før Rasmus Lindkvist fikk æren av å sette inn 4-0 på kveldens fineste angrep, der ballen gikk fra mann til mann - og til slutt til svenske Lindkvist.

Da sang Klanen: «Løten var bedre...»

– Vi har bare vunnet én kamp, så vi er ikke ute av problemene ennå. Vi har en tøff kamp på torsdag i Molde, og vi må prøve å gjenskape dette her, sier Rekdal til VG.

LEST DENNE? Sarpsborg-stjernen fortviler: – Jeg skjønner ikke et ord

Taper og taper

Ullevaal og Vålerenga er ingen lykkebane for Tromsø. De har ikke scoret mot Vålerenga på landskamparenaen siden innbytter Lars Iver Strand (som senere spilte for Vålerenga) fastsatte sluttresultatet til 4-2 til Tromsø 6. april 2009.

Siden Strands scoring, har Tromsø spilt 568 minutter, eller ni timer og 28 minutter, uten å score mot Vålerenga på Ullevaal. VIF har vunnet de siste seks oppgjørene, og siden 2000 har Tromsø kun vunnet en gang mot Vålerenga borte. VIF har ni seirer, fire uavgjorte og et tap. De seks siste kampene har endt 3-0, 2-0, 1-0, 2-0, 1-0 og 4-0.

For Vålerenga var dette en ekstremt viktig seier. Ikke bare poengene, men også de flotte scoringene, gjorde at det trolig kommer flere enn de sju tusen som var til stede på Ullevaal søndag kveld, mot Start neste søndag.

Tromsø? De må bare glemme denne kampen fortest mulig.

Les også

 1. Fremgangen under Kjetil Rekdal uteblir: Myhre mener Vålerenga kan takke seg selv for å selge inn «dårlig image»

  Negativiteten har tatt kvelertak på Vålerenga. Og klubben kan - delvis - skylde seg selv for det.
 2. Davidsen om Vålerengas munnkurv: – Nordkoreansk tenkemåte

  I dag ble det klart at Vålerenga-trener Kjetil Rekdal (47) gir spillerne munnkurv på trening.
 3. 4. serierunde: Keeper best på rundens lag

  Aalesund gikk på sitt tredje tap på fire kamper, men hadde likevel rundens spiller i keeper Andreas Lie.
 4. Tromsøs helt om fortiden: - Jeg var en slave

  TROMSØ (VG) Sofiane Moussa (28) scoret sitt første mål for Tromsø i hjemmedebuten, men veien til «Nordens Paris» har…
 5. Espejords drømmemål sørget for Tromsø-revansj

  TROMSØ (VG) (Tromsø-Strømsgodset 2-0) En kanonvolley av Runar Espejord (20) og en tunisisk hjemmedebutant gjør at…
 6. Rekdal vurderer å stenge Vålerenga-treningene

  BEKKESTUA (VG) (Stabæk – Vålerenga 2-1) Innbytter Giorgi Gorozia sørget for Stabæks første seier i årets Tippeliga.
 7. Vålerenga kan tangere 20 år gammel rekord

  Det har ikke gått på skinner for Vålerenga de første serierundene. Nå kan de få sin verste sesongstart siden…
 8. «Jeg er ikke enig i de valgene som tas på styrenivå»: Horn bryter med VIF etter 15 år

  Elin Horn har vært ansatt i Vålerenga i 15 år. Sønnen hennes, Jørgen, er oppvokst i klubben. Men nå har Horn fått nok.
 9. 3. serierunde: Fem fra Nord-Norge på rundens lag

  Bodø/Glimt og Tromsø har til sammen fem spillere på rundens lag. Men rundens spiller kommer fra Rosenborg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder