Eder sikret Portugal EM-gull med kanonskudd

Eder: – Ronaldo ba meg score

SAINT-DENIS (VG) (Portugal-Frankrike 1-0 eeo) Éderzito António Macedo Lopes (28) - bedre kjent som Éder - dunket ballen i mål fra langt hold etter 109 minutters spill. Ti kamper og over 40 år etter at Portugal sist slo Frankrike i en fotballkamp stjal de EM-gullet på Stade de France.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En sjansefattig og spillemessig skuffende EM-finale foran 80.000 tilskuere fikk en dramatisk og nervepirrende avslutning. Før scoringen var Ronaldos skade og gråtende reaksjon i første omgang det viktigste som hadde skjedd.

Gråtende Ronaldo ut på båre

Men fra innbytterbenken bidro superstjernen så godt han kunne. Og da Éder banket til fra 25 meter og ballen føk inn nede til høyre for Lloris tok det helt av. De portugisiske spillerne og støtteapparatet stormet banen. Ronaldo var først på vei ut, men stoppet opp og gikk for seg selv. Han gråt og jublet om hverandre.

– Cristiano sa til meg at jeg skulle score vinnermålet. Han ga meg styrke og positiv og det målet var utrolig viktig. Det lå mye hardt arbeid bak den scoringen. Vi har jobbet hardt fra EMs første minutt, vi har vært spektakulære. Det portugisiske folket fortjente dette, sa matchvinneren Éder.

Etter hans scoring maktet ikke Frankrike å slå tilbake, og Portugal er europamestere etter å ha vunnet én kamp i ordinær tid og havnet på tredjeplass i gruppespillet.

Men i andre ekstraomgang våknet laget etter å ha ligget lavt og forsvart seg i store deler av kampen. Først sendte Quaresma et frispark i tverrliggeren, og bare minuttet etterpå kom Éders scoring.

– Det var et spektakulært øyeblikk. Laget har jobbet hardt og vi visste at vi hadde støtte fra det portugisiske folket. Vi sloss med enorm styrke. Vi har fortjent dette gullet. Og hele laget, staben og trenerne har jaktet på denne tittelen lenge, sa matchvinner Éder i et NRK-sendt intervju like etter kampslutt i Saint-Denis.

BIDRO FRA LINJA: Ronaldo måtte ut etter 25 minutter, men bidro som best han kunne langs sidelinjen. Foto: BJØRN S. DELEBEKK VG

– Vi hadde en kjempemulighet til å bli europeiske mestere. Men uheldigvis: Slik gikk det ikke, sier Frankrike-trener Didier Deschamps, som var skuffet, men fattet og rolig da han pratet i et kort minutt på fransk TV like etter kampslutt.

Pepe: – Vi ville vinne for Ronaldo

Den portugisiske stopperkjempen Pepe måtte se lagkameraten i Real Madrid halte av banen.

– Det var smertefullt å miste vår beste mann. Mannen som når som helst kan score. Han er spilleren som utgjør en forskjell, men vi var krigere på banen. Vi sa vi skulle vinne for ham, og det klarte vi å gjøre, sa Pepe, som også mente den taktiske omleggingen var kritisk viktig.

– I pausen byttet vi om på en del ting. Det var en god plan B, og de som ble byttet inn var de riktige spillerne på rett tidspunkt. Vi skrev en briljant side i boken om portugisisk fotballhistorie, fortsatte stopperen, som har vært en av Portugals beste under Fernando Santos sin kyndige ledelse.

– Jeg er naturlig nok utrolig glad. Jeg vil takke Gud, min kone, min mor og mitt barnebarn, sa Santos, som også skrøt av sin kaptein.

– Cristiano går foran som et fantastisk eksempel. Han var sterk i garderoben, han var til hjelp for alle, og det er definisjonen av lagarbeid. Vi har en stor fremtid, men akkurat nå må vi feire, avsluttet Portugal-treneren.

Andre store trofé: Ronaldo og Pepe kunne for kort tid siden feire Champions League-triumf. Søndag kveld kunne de løfte nok et stort trofé over hodet. Foto: Petr David Josek AP

Fonte: – Som en Hollywood-film

Pepes stopperkollega José Fonte kan se tilbake på noen innholdsrike år på fotballbanen. Han kom til Southampton da de var i League One, tredje nivå i England, men har siden den gang vært med å føre de opp til Premier League.

Hans hittil største øyeblikk på fotballbanen kom utvilsomt søndag. Reisen beskriver han som en film.

–Jeg spilte i League One for noen år siden. Det er en Hollywood-film. Vi har skrevet vår navn inn i fotballhistorien. Frankrike er et utrolig lag. Samtidig mistet vi vår kaptein som er den beste spilleren i verden, men vi trodde på dette helt til slutten, sa Fonte.

Gigantmulighet på overtid

Det var imidlertid innbytter André-Pierre Gignac som holdt på å bli den store helten for Frankrike da kampuret hadde rundet 90 minutter. Han rundlurte nevnte Pepe inne i feltet og avsluttet fra hjørnet av femmeteren, men ballen smalt på innsiden av stolpen - tre centimeter lenger inn hadde endt med scoring.

Kingsley Coman kom inn for Payet etter 58 minutter, og fikk litt mer fart på det franske laget.

Innlegget hans, sju minutter etter at han entret gresset, i retning formspissen Griezmann, så ut til å bli ekspedert i mål, men headingen gikk like utenfor.

Kvarteret senere forsøkte innbytter Ricardo Quaresma seg med et brassespark etter en slurvete retur fra Hugo Lloris, men keeperen reddet forsøket.

Så var det Sissoko som skjøt godt fra distanse, men Patrico fikk slått unna. Deretter skjedde det lite før Gignacs kjempesjanse.

Lite sjanser før pause

Det var en sjansefattig førsteomgang på Stade de France. Etter ti minutter fant imidlertid Dimitri Payet toppscorer Griezmann med en fin pasning, men headingen ble slått akrobatisk over av Rui Patrício i Portugal-målet.

Og da det var gått 35 minutter var det livlige Moussa Sissoko som kom seg fri inne i feltet og banket løs - rett på keeper som fikk slått unna.

For Portugals del i første omgang var det bare halvsjansen etter fem minutter da Cedric Soares' flotte gjennombruddspasning til Nani ble tatt ned før han blåste ballen ufarlig over målet til Hugo Lloris.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder