Har solgt for ca. 75 mill. i 2015

Vil kjøpe fire veldig gode spillere

Flo: Dette gjør klubben større

TALENTFULL TRIO: Martin Ødegaard, Gustav Mendonca Wikheim og Iver Fossum har alle tre blitt solgt fra Strømsgodset i 2015. Foto: Bjørn S. Delebekk / Terje Pedersen / Jon Olav Nesvold , VG / NTB SCANPIX

Slik skal Strømsgodset erstatte supertalentene

Strømsgodset har tjent fett på salgene av Martin Ødegaard (17), Gustav Mendonca Wikheim (22) og Iver Fossum (19) i år. Men de har også mistet tre av sine beste spillere.

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi kommer kanskje til å bli litt dårligere på kort sikt, og det er alltid sånn at det vil komme reaksjoner etter salg av enkeltspillere, men dette gjør klubben større. I løpet av 10–15 år vil Strømsgodset være en storklubb, sier sportssjef Jostein Flo til VG.

KOMMENTAR: Godset selger seg ut av tittelkampen

I januar ble Martin Ødegaards historiske overgang til Real Madrid et faktum. Den spanske storklubben betalte Strømsgodset 35 millioner kroner med én gang – men prisen kan stige til dobbelt så mye på sikt.

Forrige uke ble Gustav Wikheim bekreftet klar for den belgiske klubben Gent, som skal spille Champions League-åttedelsfinale til våren. Ifølge Drammens Tidende fikk Strømsgodset i overkant av 15 millioner kroner.

LEST DENNE? Aldri mer Martin (16)

Moa: – Godt valg

Lille julaften var det Iver Fossum sin tur til å oppfylle drømmen om å bli proff i utlandet. Han kjøpes av Bundesliga-klubben Hannover for rundt 20 millioner kroner, ifølge Drammens Tidende.

– Jeg tror det er et godt valg. Han kommer til å bli satset på. Det er en fin klubb som tar vare på spillerne sine, og det er et godt miljø, sier Mohammed «Moa» Abdellaoue, som spilte i Hannover mellom 2010 og 2013, til VG.

Jeg har drømt om å spille i en av de store ligaene helt siden jeg var liten. Nå får jeg muligheten og jeg gleder meg enormt, sier Fossum ifølge TV 2.

Legger man til salget av midtstopperen Jørgen Horn til Elfsborg for mellom tre og fire millioner kroner, har Strømsgodset tjent nærmere 75 millioner kroner på spillersalg i 2015.

– Vi kommer ikke til å blåse hull i overgangsmarkedet bare fordi vi har litt penger på bok. Men vi kommer til å kjøpe tre-fire veldig gode spillere som vil gå rett inn i førsteelleveren, sier Flo.

WIKHEIM: – Helt sjukt om jeg får spille Champions League

SPORTSSJEF: Jostein Flo i Strømsgodset. Foto: Rolf Jarle Ødegaard , VG

– Hvis Cristiano Ronaldo hadde spilt i West Ham ...

Wikheim og Fossum leverte hele 34 målpoeng i Tippeligaen forrige sesong. Til tross for å ha mistet flere av lagets beste spillere, er Flo godt fornøyd.

– Vi lykkes med det vi prøver på. Det er et bevisst mål for oss å eksportere spillere til større klubber i utlandet. Vi ønsker at spillerne våre skal ha såpass store ambisjoner.

Han mener det er uunngåelig for Strømsgodset å måtte selge sine største talenter.

– Man må selge spillere, det er sånn det fungerer. De vokser ut av nivået. Hvis Cristiano Ronaldo hadde spilt i West Ham, ville de vært nødt til å selge ham videre, for så å kjøpe fem eller seks nye talenter, sier han og legger til:

– Hvem visste om Wikheim og Fossum for tre eller fire år siden? Vi har flere unge spillere som ingen vet om nå, men som blir gode.

Han mener spillersalgene er «både vel og bra for både norsk ball, klubben og spilleren selv».

FÅTT DET MED DEG? Årets spiller på VG-Børsen

– Har navn i kikkerten

Nå begynner arbeidet med å styrke laget før den kommende Tippeliga-sesongen. Men klubben kommer ikke til å ta noen forhastede beslutninger, forteller Flo.

– Det er mye stress og vi er i medienes søkelys, men vi kommer til å beholde roen og se etter de rette spillerne, sier han.

Planen er ikke å erstatte spillersalgene direkte.

– Det er ikke lett å erstatte Fossum, Wikheim eller Ødegaard. Vi må utvikle nye spillere og se etter spillere vi kan kjøpe. Vi vil skape en miks mellom unge, talentfulle og eldre, mer etablerte spillere.

Han legger ikke skjul på at de har sett for seg noen konkrete spillere.

– Alle klubber har navn i kikkerten, sier Flo, men han ønsker ikke å være mer konkret enn som så.

FORTSETTER: Norsk Tipping sluker tv-avtale-kamelen

– Vil mest

Flo har stor tro på at Iver Fossum kan bli en suksess i tysk fotball og er tydelig på at han tror 19-åringen er bedre egnet for utlandet enn Gustav Wikheim.

– Fossum er ikke den som sier mest, men han er den som vil mest. Han er en fantastisk idrettsutøver som har brutt en barriere. Han vokste gjennom taket i Godset. Jeg er sikker på at han kommer til å klare det, men han trenger tid til å tilpasse seg.

– Wikheim er også en fantastisk idrettsutøver, men ikke på samme måte som Fossum. Jeg tror spesielt Fossum har det som skal til for å lykkes utenfor Norge, sier han.

Om den store medieoppmerksomheten rundt Martin Ødegaards mangel på spilletid i Real Madrid, sier Flo at «det er bare tull at han har valgt feil klubb».

LEST DENNE? Hevder Ødegaard er irritert på Benítez

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder